>

U New Yorku održana aukcija vrijednih numizmatičkih izdanja

2. veljače 2011.


Numizmatičari iz cijeloga svijeta okupili su se nedavno u New Yorku kako bi sudjelovali na velikoj aukciji povijesnih i suvremenih numizmatičkih izdanja u organizaciji Heritage Auctions' Signature, jedne od najvećih svjetskih aukcijskih kuća, a koja je priređena tijekom održavanja Svjetske konvencije numizmatičara.


Izniman odaziv sudionika i ukupno ostvaren promet od 9 milijuna i 280 tisuća dolara potvrđuje sve veći interes javnosti za aukcijama ovakvoga tipa.


Najveći iznos tijekom aukcije postigao je zlatnik težine 10 kilograma od 100 tisuća kineskih juana, izdan u povodu održavanja olimpijskih igara u Bejingu, 2008. godine. Riječ je o jednom od najvećih iskovanih zlatnih kovanica u povijesti, koja u sebi sadrži 321,17 unci čistoga zlata, izrađenih u svega 29 primjeraka. Zlatnik je prodan za 575 tisuća američkih dolara.


Na drugom mjestu po postignutoj vrijednosti našle su se dvije južnoameričke zlatne kovanice. Izuzetno rijedak portugalski zlatnik od 4 cruzadosa s brazilskim pretiskom Pedro Regent Prince 4400 reis, baš kao i prvi argentinski zlatnik sunčanoga lika prodani su po pojedinačnoj cijeni od 103.500 dolara.


Osim spomenutih kovanica, tijekom aukcije uspješno su prodani još i talijanski zlatnik Vittorio Emanuele III iz 1937. nominale 100 lira za 48.875 dolara, Srebrni dolar Republike Kine iz 1914. godine za 23.500 dolara, te nekoliko drugih manje poznatih izdanja.

New York, aukcije, numizmatička izdanja


Design downloaded from free website templates.