>

Tvrtka za procjenu kovanica PCGS proslavila četvrt stoljeća djelovanja

Professional Coin Grading Service (PCGS)

9. veljače 2011.


Američka kompanija Professional Coin Grading Service (PCGS) koja se bavi procjenom numizmatičke vrijednosti kovanica, proslavila je početkom ovoga mjeseca četvrt desetljeća svoga postojanja.


U tom je razdoblju tvrtka obavila procjenu više od 20 milijuna kovanica, kojima ukupna vrijednost iznosi više od 20 milijardi američkih dolara.


PCGS počela je poslovati početkom veljače 1986. godine, te donijela istinsku revoluciju na tržištu rijetkih kovanica ne samo u Sjedinjenim Državama, nego i diljem svijeta. Njezine procjene postale su temelj za formiranje cijene, što je olakšalo kupoprodaju brojnih povijesnih numizmatičkih izdanja.


Premda se u početku svoga postojanja usredotočila samo na procjenjivanje američkih kovanica, ona je u međuvremenu proširila svoje poslovanje, te obavlja procjene kovanica iz preko stotinu zemalja svijeta. Također, tvrtka PCGS nedavno je otvorila svoj ured u Parizu, gdje se specijalizirala za procjenjivanje kovanica iz Europe.


Stručnjaci tvrtke imali su priliku procjenjivati brojne izuzetno vrijedne primjerke kovanica, poput prvoga izdanja srebrnoga dolara iz 1794. godine poznatog i kao "Srebrnjak raspletene kose" (Flowing Hair Silver Coin), te srebrni dolar kralja Sijama. Obje navedene kovanice na aukcijama su dosegnule cijenu od nekoliko milijuna dolara.


Professional Coin Grading Service (PCGS) tvrtka je kćer kompanije Collectors Universe Inc, koja se bavi procjenjivanjem i autentikacijom široke lepeze sakupljačkih predmeta, među kojima su i poštanske marke, ulaznice, autogrami slavnih osoba i slično.

numizmatička procjena kovanica, cijena, vrijednost, PCGS


Design downloaded from free website templates.