Zlatnici.com - prodaja i otkup zlatnika

2. srpnja 2014.


Najobuhvatniji katalog regionalnih i svjetskih zlatnih kovanica s opisima na našem jeziku pojavio se nedavno na internetu na adresi Zlatnici.com, te je odmah privukao pozornost zaljubljenika u zlatne kovanice.


Na internetskim stranicama 'Zlatnici' trenutno su objavljene informacije više od dvije stotine zlatnih kovanica iz pedesetak zemalja svijeta, a svakih nekoliko dana autor portala Sven Sambunjak, stručnjak za zlatnu i srebrnu numizmatiku, dodaje nove informacije o povijesnim, ali i suvremenim izdanjima.

Zlatnici.com, prodaja zlatnika, otkup zlatnika

Australski zlatnik Koala

15. lipnja 2011.


Australska kovnica Perth Mint početkom ovoga mjeseca pustila je u optjecaj novo godišnje izdanje popularnoga zlatnika Koala, koje na sebi ima utisnutu godinu 2011. kao godinu izdanja.


Osim u zlatu, kovnica Perth Mint istoga je dana u optjecaj pustila i srebrnjak 'Koala' s istim motivima.

zlatnik Koala, srebrnjak Koala, Perth Mint, Australija

Professional Coin Grade Service (PCGS)

9. veljače 2011.


Premda se u početku svoga postojanja usredotočila samo na procjenjivanje američkih kovanica, ona je u međuvremenu proširila svoje poslovanje, te obavlja procjene kovanica iz preko stotinu zemalja svijeta.


Također, tvrtka PCGS nedavno je otvorila svoj ured u Parizu, gdje se specijalizirala za procjenjivanje kovanica iz Europe.

numizmatička procjena kovanica, numizmatika, cijena, vrijednost, PCGS

Srebrnjak Američki orao (American Eagle)

3. veljače 2011.


Prema najnovijem izvještaju što ga je objavila kovnica US Mint, prodaja najpopularnijeg američkog srebrnjaka "American eagle" u siječnju ove godine oborila je sve povijesne rekorde.


Šest milijuna i 422 tisuće srebrnjaka veličine jedne unce naručeno je putem mreže ovlaštenih distributera, što je čak 50 posto više od prethodnoga povijesnoga mjesečnog rekorda iz studenog 2010. godine, kada je ukupno naručeno četiri milijuna i 260 tisuća komada.

rekordna prodaja, srebrnjak, Američki orao, American eagle

Zlatnik Olimpijske igre Bejing 2008

2. veljače 2011.


Numizmatičari iz cijeloga svijeta okupili su se nedavno u New Yorku kako bi sudjelovali na velikoj aukciji povijesnih i suvremenih numizmatičkih izdanja u organizaciji Heritage Auctions' Signature, jedne od najvećih svjetskih aukcijskih kuća, a koja je priređena tijekom održavanja Svjetske konvencije numizmatičara.


Izniman odaziv sudionika i ukupno ostvaren promet od 9 milijuna i 280 tisuća dolara potvrđuje sve veći interes javnosti za aukcijama ovakvoga tipa.

New York, aukcije, numizmatička izdanja

>

Investiranje u numizmatiku - mudra odluka

Kovanice

Investiranje u zlato i srebro, te u različita numizmatička izdanja izuzetno je mudra odluka. Posjedovanje plemenitih kovina nudi osjećaj sigurnosti i slobode. A cijene zlata i srebra, zbog gospodarske neizvjesnosti u svijetu, rastu iz godine u godinu. Ne propustite taj trend!


Na našim stranicama možete pronaći osnovne informacije o povijesnim, ali i o suvremenim izdanjima zlatnih i srebrnih kovanica, te o ostalim numizmatičkim izdanjima koji imaju nešto veću numizmatičku vrijednost.

zlatnici, srebrnjaci, numizmatika, ulaganje

>

Hrvatske teškoće i europske dobre prilike

Zlatne i srebrne kovanice

U zemljama razvijenoga Zapada ulaganje u fizičko zlato i srebro predstavlja uobičajeni oblik štednje.


Zemlje Europske Unije svojim građanima dopuštaju slobodan uvoz i vlasništvo nad plemenitim kovinama, dok se na kupnju i prodaju investicijskoga zlata u obliku zlatnika i poluga uopće ne plaća porez, pa čak ni porez na dodanu vrijednost!


U Hrvatskoj je, nasuprot tome, uvoz zlata i srebra u bilo kojem obliku moćno ograničen (za uvoz je potrebno odobrenje Ministarstva financija) i opterećen golemim porezima (i do 58 posto na osnovnu cijenu).

štednja u zlatu, uvoz plemenitih kovina, porezi

>

Rješenje za hrvatske građane

Zlatne i srebrne kovanice

Hrvati građani koji žive u domovini mogu iskoristiti neke zanimljive mogućnosti ulaganja u zlato i srebro.


Zahvaljujući određenim povoljnim povijesnim okolnostima, na prostoru današnje Republike Hrvatske već se nalazi zamjetna količina zlatnika i srebrnjaka od kojih se neki mogu nabaviti po svjetskim tržišnim cijenama plemenitih kovina od kojih su izrađeni. Taj je zlatni i srebrni novac u Hrvatsku najvjerojatnije stigao još u prošlom ili pretprošlom stoljeću, u vrijeme dok korištenje kovanica od plemenitih metala nije bilo ograničeno, odnosno, dok su ta izdanja još bila uobičajeno sredstvo plaćanja.


Te se kovanice danas kupuju i prodaju kao numizmatička izdanja, koja zbog raspoložive količine na tržištu nemaju visoku numizmatičku premiju kao rijetka izdanja, te su zbog toga prikladna za investiranje.

ulaganje, zlato, srebro, Hrvatska, kovanice

>

Kako razlikovati pravi zlatnik od lažnoga

Pravi i lažni zlatnici

Zlato kao kovina ima osobitu specifičnu težinu, zbog čega je vrlo teško ili čak nemoguće izraditi kovanicu koja bi sadržavala neplemenite kovine, a koja bi po veličini i težini bila identična kovanici od zlata.


Stoga je najbolji, i vrlo učinkovit način za provjeru valjanosti zlatnika jednostavno mjerenje promjera, debljine i težine.


Točne mjere pravih zlatnika mogu se lako pronaći na internetu, a donosimo ih i mi na našim stranicama. Na taj način, možete biti sigurni što kupujete.

izvorne kovanice, prepoznavanje krivotvorine

>

Zlatnik 'Franjo Josip' najrasprostranjeniji među Slavoncima

Zlatne i srebrne kovanice

Jednostruki i četvorostruki austro-ugarski dukat 'Franjo Josip' (poznat i kao 'kaiser') daleko je najrasprostranjeniji zlatnik u Hrvatskoj.


Osobito je popularan u Slavoniji, gdje se za krštenje djeteta obično dariva mali ili veliki zlatni kovani novac. Ti se dukati djevojčicama kupuju i za rođendane, čime se stvara navika štednje za udaju i miraz.


Zanimljivo je i da su se u mnogim selima u Slavoniji tradicionalne ženske narodne nošnje ukrašavale upravo jednostrukim i četvorostrukim zlatnicima, a upotrebljavani su i kao nakit (naušnice, ogrlice).

zlatni dukat, Franjo JosipDesign downloaded from free website templates.