>

Srebrnjak 'John Fitzgerald Kennedy' half dollar

Srebrnjak John Kennedy half dollar

Informaciju o mogućnosti kupnje ili otkupa, odnosno, prodaje možete zatražiti klikom ovdje...


Optjecajna srebrna kovanica s likom tragično preminulog američkog predsjednika Johna Fitzgeralda Kennedyja od prvoga je dana izdavanja postala omiljena među numizmatičarima, ali i običnim Amerikancima.


Odmah prilikom pojavljivanja, 1964. godine, izdanje je uglavnom razgrabljeno, te se rijetko moglo vidjeti kao sredstvo kupoprodaje dobara i usluga.


Osim zbog sentimentalnih razloga (JFK bio je jedan od najomiljenijih američkih predsjednika), kovanica je bila razgrabljena i zato jer je izdanje iz 1964. godine bilo posljednje izdanje kovanice od pola dolara koje je u sebi sadržavalo 90 posto srebra. Izdanja puštena u optjecaj u iduće četiri godine (od 1965. do 1970.) sadržavala su samo 40 posto srebra, da bi srebro u potpunosti nestalo iz kovanice izdane 1971. godine.


Srebrnjak John Kennedy half dollar

Za raspoloživost ili otkup kliknite ovdje...


Prednja strana kovanice prikazuje lik 35. američkog predsjednika Johna Fitzgeralda Kennedyja, iznad čije biste je kružno postavljen tekst "LIBERTY", a ispod je ispisan slogan "IN GOD WE TRUST" i godina izdanja.


Na stražnjoj strani iskovan je stiliziran grb s američkim orlom, iznad kojega je tekst "UNITED STATES OF AMERICA". U podnožju se nalazi ispisana nominala "HALF DOLLAR" ("pola dolara"). Težina kovanice je 12,5 grama (1964), odnosno, 11,5 grama (1969-1970).


U povodu dvjestote obljetnice američke revolucije (1776-1976), izdano je još jedno izdanje srebrnjaka 'Kennedy' koje sadrži 40 posto srebra. No, pri tome valja naglasiti da je istovremeno izdano i izdanje od neplemenitih kovina, koje se neznatno razlikuje od srebrnog izdanja.

Autor: Numizmatika

Srebrnjak, srebrni novac, John Fitzgerald Kennedy, JFK, half dollar, pola dolara

Design downloaded from free website templates.