>

Srebrnjaci od 5 i 10 njemačkih maraka

Srebrnjak 10 njemačkih maraka, deutsche mark

Informaciju o mogućnosti kupnje ili otkupa, odnosno, prodaje možete zatražiti ovdje...


Turbulentna njemačka povijest prouzročila je i brojne mijene u njemačkim optjecajnim kovanicama. Ipak, nakon završetka drugoga svjetskog rata, Njemačka je dobila stabilnu i uglednu valutu. Široko rasprostranjena kovanica od 5 njemačkih maraka kovana je od 1951. do 1974. u srebru čistoće 62,5 posto, nakon čega ju je zamijenila kovanica suvremenijeg dizajna, ali koja nije sadržavala plemenitu kovinu.


Osim te kovanice, u Njemačkoj je 1952. godine započelo izdavanje komemorativnih srebrnjaka koji su predstavljali službeno sredstvo plaćanja, ali su se samo u iznimnim slučajevima mogli vidjeti u optjecaju, budući da su ih numizmatičari uglavnom držali u svojim zbirkama.


Srebrnjak 10 njemačkih maraka, deutsche mark

Ako želite provjeriti raspoloživost ili ponuditi kovanicu za otkup kliknite ovdje...


Komemorativni njemački srebrnjaci od 5 i 10 maraka na licu su sadržavali motive iz kulturne ili sportske povijesti Njemačke, ali i likove povijesnih ličnosti, kao što su Friedrich von Schiller, Ludwig Wilhelm of Baden, Joseph von Eichendorf, Alexander von Humboldt, Johannes Gutenberg, Ludwig van Beethoven, Albrecth Dürer, Imanuel Kant i mnoge druge.


Zadnja izdanja nominirana u njemačkim markama izdana su 2001. godine. Nakon uvođenja eura, Njemačka je nastavila tradiciju izdavanja komemorativnih srebrnjaka s nominalom od 10 eura.

Autor: Numizmatika

Srebrnjak, njemačka marka, 5 i 10 DM, deutsche mark

Design downloaded from free website templates.