>

Srebrnjak 'Washington' quarter

Srebrnjak Washington quarter dollar

Informaciju o mogućnosti kupnje ili otkupa, odnosno, prodaje možete zatražiti klikom ovdje...


Popularni američki "quarter" (četvrtina dolara) s likom Georgea Washingtona prvi je put izdan u srebru 1932. godine. Premda je izvorno zamišljena kao komemorativno izdanje u čast 200. obljetnice rođenja prvoga američkog predsjednika, njezina je proizvodnja nastavljena u srebru sve do 1964. godine. Kovanice s 1965. kao godinom izdanja i sva kasnija godišta izrađena su od neplemenitih metala.


Kovanicu je oblikovao američki skulptor John Flanagan, zbog čega se njegovi inicijali (JF) mogu pronaći u podnožju Washingtonove biste.


Srebrnjak Washington quarter dollar

Težina srebrnog "quartera" jest 6,25 grama, izrađen je od 90 posto srebra i 10 posto bakra, odnosno, sadrži 0,18084 unce čistoga srebra. Promjer mu je 24,3 milimetara, a proizvodile su ga kovnice u Philadelphiji, Denveru i San Franciscu.


U povodu dvjestote obljetnice usvajanja američke deklaracije o neovisnosti, izdane su 1976. godine dvije prigodne serije kovanica "quarter dollar" od kojih je jedna bila izrađena od srebra. Na licu kovanice, ispod biste Georgea Washingtona, nalaze se ispisane dvije godine 1776-1976. Srebrna kovanica neznatno je veće mase, odnosno, 5,75 grama, nasuprot kovanice od neplemenitih metala koja teži 5,67 grama. Srebrna kovanica u sebi sadrži 2,30 grama čistoga srebra ili 40 posto.


Provjerite raspoloživost ili zatražite ponudu za otkup klikom ovdje...

Autor: Numizmatika

Srebrnjak, George Washington, četvrtina dolara, quarter dollar

Design downloaded from free website templates.