>

Srebrnjak 'Peace' od jednog dolara

Srebrnjak Peace dollar

Informaciju o mogućnosti kupnje ili otkupa, odnosno, prodaje možete zatražiti klikom ovdje...


Američki srebrni kovani novac poznat po imenu "Peace" srebrnjak je nominale jednoga dolara koji je kovan u razdoblju od 1921. do 1935. godine, s prekidom od 1929. do 1933. godine. Kovanicu je oblikovao američki medaljar talijanskoga podrijetla Antonio de Francisci.


Zakonodavno tijelo Sjedinjenih Država proglasilo je 1918. zakonski propis prema kojem je kovnica US Mint dužna proizvesti nekoliko milijuna srebrnih dolara. US Mint najprije je započeo s proizvodnjom starije verzije srebrnoga dolara kolokvijalno nazvanog "Morgan", no na poticaj numizmatičkih stručnjaka, uskoro je počelo izdavanje srebrnjaka koji je trebao simbolizirati kraj prvoga svjetskog rata i postizanje mira. Srebrnjak je zbog toga i dobio ime "Peace" (engleski: mir).


Na prednjoj strani srebrnjaka prikazan je lik djevojke s tijarom iz koje isijavaju zrake, a koja simbolizira mir. Iznad njezine glave ispisan je tekst "LIBERTY" (sloboda), a lijevo i desno od njezina vrata "IN GOD WE TRUST". Pri dnu je ispisana godina izdanja.


Srebrnjak Washington quarter dollar

Sa stražnje strane kovanice utisnut je lik američkoga orla sa skupljenim krilima koji u kandžama drži maslinovu granu. U pozadini su prikazane sunčeve zrake. Ispod orla ispisana je riječ "PEACE" (mir), lijevo i desno utisnuta je nominala "ONE DOLLAR", a polukružno iznad u dva retka nalazi se tekst UNITED STATES OF AMERICA i E PLURIBUS UNUM.


Promjer srebrnjaka iznosi 38,1 mm, dok mu je težina 26,73 grama. Izrađen je od 90 posto srebra i 10 posto bakra, te sadrži 0,773 unci srebra. Kovanica ima narezani rub. Kovanica "Peace" posljednja je kovanica od jednoga dolara izrađivana od srebra.


Ako želite prodati ili kupiti ovu kovanicu kliknite ovdje...

Autor: Numizmatika

Srebrnjak, Peace, dolar, USA

Design downloaded from free website templates.