Utorak , 16.07.2024.

Početna » Cijene plemenitih kovina » Cijena zlata » Kako izračunati cijenu zlata u gramima

Kako izračunati cijenu zlata u gramima

Premda se na internetu ponekad mogu naći cijene zlata izražene u eurskoj ili nekoj drugoj valuti za jedan gram, treba naglasiti kako se sve službene burzovne cijene zlata, srebra i drugih plemenitih kovina tradicionalno formiraju isključivo u američkim dolarima za uncu, dok se cijene izražene u ostalim valutama i težinskim mjerama izvode iz te osnovne jedinične cijene.

Unca je povijesna težinska mjera za plemenite kovine, te je jednaka težini od 31,1034768 grama.

Jednostavna formula

Cijena zlata u zadnjih 30 danaPreračunavanje cijene zlata iz unci u grame vrlo je jednostavno. Trenutnu burzovnu cijenu koja je prikazana na grafikonu dovoljno je podijeliti s brojem 31,1034768 i tada ćete dobiti cijenu zlata u gramima.

Ukoliko je, primjerice, cijena jedne unce zlata 1500 američkih dolara, cijena jednoga grama zlata iznosi 48,23 dolara:

1500 dolara za uncu podijeljeno s 31,1034768 jednako je 48,23 dolara za gram zlata

ili

cijena unce zlata
————————- = cijena grama zlata
31,1035

Ukoliko tako dobivenu cijenu želite pretvoriti u eure, kune ili bilo koju drugu valutu, potrebno je dobiveni iznos pomnožiti s trenutnim tečajem dolara u odnosu na valutu u koju pretvarate iznos.

Korištenjem ove jednostavne formule, u svakom trenutku možete saznati preciznu informaciju o tome po kojoj se cijeni prodaje, odnosno, kupuje zlato u gramima i u bilo kojoj svjetskoj ili lokalnoj valuti.

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori