Petak , 19.04.2024.

Početna » Novosti » Kako nastaje zlato?

Kako nastaje zlato?

21.02.2024. / 10:47 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Zlato se formira tijekom dugotrajnih geoloških procesa i stvaranja planeta. Glavni način na koji dolazi do zlata je putem procesa zvanih hidrotermalne i magmatske mineralizacije, te sekundarne procese erozije i koncentracije. Evo detaljnijeg objašnjenja:

 1. Hidrotermalna Mineralizacija:
  • Zlato se često formira tijekom hidrotermalne mineralizacije, gdje toplo vodeno rješenje nosi različite minerale, uključujući zlato, iz dubina Zemlje prema površini. Ovo se događa u uvjetima visoke temperature i tlaka u podzemnim sustavima.
 2. Magmatska Mineralizacija:
  • Magmatski procesi također doprinose formiranju zlata. Tijekom stvaranja magme u unutrašnjosti Zemlje, zlato i druge plemenite metale mogu se koncentrirati. Kada magme prolaze kroz stijene, one mogu uzeti minerale, uključujući zlato.
 3. Koncentracija i Kristalizacija:
  • Kroz hidrotermalne i magmatske procese, zlatne čestice mogu se koncentrirati u određenim staništima, stvarajući rudy koje sadrže zlato. Ovisno o uvjetima i sastavu stijena, zlato se može kristalizirati ili se nalaziti u obliku slobodnih čestica.
 4. Erozija i Transport:
  • Erozija, vjetar, i voda postupno razgrađuju stijene koje sadrže zlato. Ovaj proces oslobađa zlatne čestice i transportira ih prema površini. Zlatne čestice mogu se naći u rijekama, potocima i sedimentima.
 5. Koncentracija u Sedimentima:
  • Zlatne čestice, zajedno s drugim mineralima, mogu se koncentrirati u sedimentima rijeka ili mora. Ovdje dolazi do postupka poznatog kao koncentracija zlata, gdje se zlatne čestice talože i akumuliraju na određenim mjestima.
 6. Rudarski Proces:
  • Nakon što se zlato koncentrira u određenim nalazištima, ljudi mogu pokrenuti rudarske operacije kako bi ga ekstrahirali. Rudari koriste različite tehnike, poput bušenja, eksplozija i raznih postupaka pranja, kako bi pristupili zlatu u stijenama ili sedimentima.
 7. Prerada i Rafinacija:
  • Nakon što se zlato izvuče iz stijena ili sedimenta, slijedi proces prerade i rafinacije. Zlato se obrađuje kako bi se odvojilo od drugih minerala i nečistoća, stvarajući čisto zlato koje se može koristiti u različite svrhe, uključujući izradu nakita ili upotrebu kao investicijsko plemenito metal.

Ovaj prirodni proces formiranja zlata traje milijunima godina i uključuje kompleksne geološke mehanizme koji se odvijaju duboko ispod površine Zemlje. Rudarstvo i prerada zlata postali su važni dijelovi gospodarstva, a zlato ostaje jedan od najcjenjenijih plemenitih metala u svijetu. U suprotnosti s modernim valutama, zlato se ističe svojom intrinzičnom vrijednošću kroz povijest. Proces nastanka zlata izuzetno je dugotrajan i kompleksan, predstavljajući prirodni resurs koji prati razvoj ljudske civilizacije od njenih početaka.

Bitnost zlata nadmašuje samo njegovu povijesnu važnost. Ono posjeduje inherentnu stabilnost, neosjetljivost na inflaciju te sposobnost očuvanja vrijednosti tijekom vremena. U usporedbi s fiat novcem, čija vrijednost često podliježe turbulentnim promjenama uslijed ekonomske nestabilnosti, zlato predstavlja siguran utočište za očuvanje bogatstva.

Nadalje, zlato je lako prenosivo i prepoznatljivo kao univerzalni standard vrijednosti, što ga čini privlačnim sredstvom razmjene u međunarodnim trgovinskim odnosima. Ova karakteristika pridonosi globalnom prihvaćanju zlata kao rezervne valute, što ga čini izuzetno pouzdanim u kriznim situacijama.

Ukratko, zlato nadmašuje fiat novac svojom intrinzičnom stabilnošću, očuvanjem vrijednosti tijekom vremena i univerzalnim prihvaćanjem kao rezervne valute. Te karakteristike čine ga privlačnim sredstvom koje pridonosi financijskoj sigurnosti i stabilnosti.

Kako nastaje zlato? Reviewed by on . Zlato se formira tijekom dugotrajnih geoloških procesa i stvaranja planeta. Glavni način na koji dolazi do zlata je putem procesa zvanih hidrotermalne i magmats Zlato se formira tijekom dugotrajnih geoloških procesa i stvaranja planeta. Glavni način na koji dolazi do zlata je putem procesa zvanih hidrotermalne i magmats Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori