Četvrtak , 23.05.2024.

Početna » Investicijske kovanice » Zlatnici Ruđer Bošković i Hrvatski kraljevski grad Knin

Zlatnici Ruđer Bošković i Hrvatski kraljevski grad Knin

15.12.2009. / 17:17 Autor: Kategorija: Investicijske kovanice A+ / A-

Samo su dva izdanja zlatnih kovanica Hrvatske narodne banke od osamostaljenja Hrvatske 1991. godine do danas ponijela lijep narodni naziv dukati. Oba izdanja nastala su s povodom, što je jasno numizmatičko obilježje.

Prvo izdanje zlatnog dukata službeno je predstavljeno 30. ožujka 1994. godine, a bilo je izdano u povodu povlačenja iz optjecaja prve valute neovisne Hrvatske, hrvatskoga dinara. Budući da je sve dinarske apoene toga doba krasio lik proslavljenoga hrvatskog fizičara, astronoma, matematičara i filozofa Ruđera Boškovića, bilo je logično da se i na dukatu pojavi Bošković. Naličje sadrži grb Republike Hrvatske, te ispisanu nominalnu vrijednost jedan dukat.

Drugo i ujedno zadnje izdanje zlatnoga hrvatskog dukata bilo je posvećeno oslobođenju Knina, gradića u dalmatinskom zaleđu koji je u srednjem vijeku kratko vrijeme bio mjesto stolovanja hrvatskoga kralja, a u razdoblju od 1991. do 1995. predstavljao je središte srpske pobune protiv vlasti u Zagrebu. Vojnom akcijom “Oluja” u ljeto 1995. godine Knin je ponovno vraćen u ustavni ustroj Republike Hrvatske, a zlatno izdanje od 4. rujna 1995. godine upravo komemorira taj događaj. Prednja strana prikazuje panoramu grada Knina, a stražnjom dominira hrvatski državni grb. I ovom je zlatniku na naličju ispisana nominala jedan dukat.

Zlatni dukat hrvatski dinar Ruđer Bošković

Foto: HNZ

Naziv: Hrvatski dinar / Ruđer Bošković
Izdavatelj: Narodna banka Hrvatske
Kovnica: IKOM
Godina izdanja: 1994.
Prednja strana: lik Ruđera Boškovića
Stražnja strana: hrvatski državni grb
Težina: 3,50 grama
Promjer: 20 milimetara
Broj primjeraka u izdanju: 5000
Nominala: 1 dukat
Sastav: 98,6 % zlato

Zlatni dukat Knin hrvatski kraljevski grad

Foto: HNZ

Naziv: Hrvaski kraljevski grad Knin
Izdavatelj: Narodna banka Hrvatske
Kovnica: Hrvatski novčarski zavod
Godina izdanja: 1995.
Prednja strana: panorama Knina
Stražnja strana: hrvatski državni grb
Težina: 3,50 grama
Promjer: 20 milimetara
Broj primjeraka u izdanju: 3000
Nominala: 1 dukat
Sastav: 98,6 % zlato

Zlatnici Ruđer Bošković i Hrvatski kraljevski grad Knin Reviewed by on . Samo su dva izdanja zlatnih kovanica Hrvatske narodne banke od osamostaljenja Hrvatske 1991. godine do danas ponijela lijep narodni naziv dukati. Oba izdanja na Samo su dva izdanja zlatnih kovanica Hrvatske narodne banke od osamostaljenja Hrvatske 1991. godine do danas ponijela lijep narodni naziv dukati. Oba izdanja na Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori