Četvrtak , 23.05.2024.

Početna » Investicijske kovanice » Zlatne i srebrne kovanice kao oblik ulaganja

Zlatne i srebrne kovanice kao oblik ulaganja

18.01.2010. / 01:44 Autor: Kategorija: Investicijske kovanice A+ / A-
Zlatnik srebrnjak

Foto: Calgary Reviews, Flickr

Kupnja povijesnih numizmatičkih izdanja može predstavljati izvrstan oblik ulaganja u budućnost.

No, za tu vrstu investiranja treba steći dosta znanja, pratiti tržište, čitati literaturu, prikupiti iskustvo, te postati ekspert koji može razlikovati vrijedne numizmatičke primjerke od bezvrijednih.

Povijesna izdanja dostupna svima

Na sreću, postoji nekoliko izdanja zlatnoga i srebrnoga novca s kraja 19. i početka 20. stoljeća koja su iskovana u milijunskim nakladama, te su zbog toga vrlo prepoznatljiva i na tržištu se nude po cijeni jednakoj ili tek malo većoj od cijene plemenite kovine od koje su izrađeni. Podrobnije informacije o tim izdanjima mogu se naći na zasebnim internetskim stranicama Hrvatska investicijska numizmatika. Riječ je o izdanjima koja su u svoje vrijeme predstavljala službeno sredstvo plaćanja i na području današnje Hrvatske, te su ostala u vlasništvu hrvatskih građana kao svojevrsno povijesno nasljeđe.

Nasuprot tim masovnim izdanjima, postoje rijetke kovanice koje se prodaju uz visoku numizmatičku premiju u odnosu na zlato i srebro od kojih su izrađene. Njih ćemo na našim stranicama spominjati samo usput, budući da ne predstavljaju oblik investiranja za prosječnoga ulagača.

Par osnovnih informacija

Zlatni i srebrni novac iskovan u golemim nakladama najčešće su proizvedeni u kovnicama Austro-Ugarske monarhije, Kraljevine Jugoslavije, a postoje i zanimljiva izdanja iz doba Napoleonovih osvajanja, te talijanska izdanja.

Osoba koja želi ulagati u takva izdanja ne treba puno znanja i iskustva da bi u tome bila uspješna. Dovoljno je znati nekoliko osnovnih podataka o izgledu, težini, promjeru, čistoći plemenite kovine od koje je pojedino izdanje izrađeno. Potrebno je, također, znati cijenu grama ili unce (31,1035 grama) zlata ili srebra na svjetskim tržištima. Taj podatak u eurima uvijek možete pronaći na našoj početnoj stranici.

Uz to je još dobro imati i vagu za mjerenje težine i mjerilo za mjerenje promjera i debljine kovanice, jer se mjerenjem može utvrditi je li riječ o izvornom primjerku s odgovarajućom količinom plemenite kovine u sebi ili o bezvrijednoj krivotvorini.

Manje atraktivna izdanja

Drugi način investiranja u plemenite kovine jest ulaganje u izdanja Hrvatske narodne banke. Taj način nije toliko atraktivan kao što je to kupnja povijesnih numizmatičkih izdanja, budući da je cijena zlatnih i srebrnih kovanica HNB-a nerijetko znatno veća od cijene plemenite kovine od koje su izrađene.

Ipak, spominjemo ih ovdje zato jer prestavljaju jednu od rijetkih mogućnosti ulaganja u zlatnike i srebrnjake na području Republike Hrvatske, pa su već samo zbog toga vrijedne razmatranja.

Zlatne i srebrne kovanice kao oblik ulaganja Reviewed by on . [caption id="attachment_849" align="alignright" width="300"] Foto: Calgary Reviews, Flickr[/caption] Kupnja povijesnih numizmatičkih izdanja može predstavljati [caption id="attachment_849" align="alignright" width="300"] Foto: Calgary Reviews, Flickr[/caption] Kupnja povijesnih numizmatičkih izdanja može predstavljati Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori