Petak , 19.04.2024.

Početna » Novosti » Tehnička analiza cijene zlata i srebra za razdoblje od 1. do 31. listopada

Tehnička analiza cijene zlata i srebra za razdoblje od 1. do 31. listopada

02.10.2019. / 11:02 Autor: Kategorija: Novosti, Tehnička analiza A+ / A-

U listopadu nastavljamo suradnju portala Srebrozlato i tvrtke Tetragram projekt s dr. Bojanom Trkuljom, izvanrednim profesorom na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu vezano uz tehničku analizu cijene plemenitih kovina.

Analiza je napravljena korištenjem dviju različitih metoda: ARIMA metodom, te metodom neuronskih mreža.

Cijena zlata za idućih 30 i 90 dana

Prema ARIMA metodologiji, cijena zlata za promatrano razdoblje procjenjuje se uporabom autoregresivnih, integriranih pokretnih sredina. Ova metoda ukazuje da u idućih trideset dana ne bi trebalo biti značajnih promjena cijene zlata, odnosno, očekuje se da bi zlato najvjerojatnije moglo ostati na postojećim cjenovnim razinama od oko 1350-1380 eura za uncu.

Sličnu je procjenu moguće dati i uvidom u grafikon procjene pripremljene po metodi neuronskih mreža. Nakon proboja cijene zlata na razine iznad 1400 eura za uncu, zlato se na svjetskom tržištu vratilo na cjenovne razine iz druge polovice kolovoza. Ta se cijena očekuje do kraja listopada.

Sličnu sliku pokazuje i procjena kretanja cijene zlata po ARIMA metodi za razdoblje do kraja godine. U optimalnom slučaju, moglo bi se očekivati da će potkraj studenog zlato ponovno probiti cjenovnu razinu od 1400 eura za uncu.

Cijena srebra u idućih 30 i 90 dana

Tridesetodnevna procjena cijene srebra nešto su manje optimistične, budući da je nakon proboja do 18 eura po unci, cijena srebra pala ispod 16 eura, gdje bi vrlo lako mogla ostati tijekom listopada.

Sličan grafikon dobivamo i primjenom neuronskih mreža, pri čemu ova metoda daje mogućnost da će cijena srebra potkraj mjeseca biti bliža iznosu od 15 eura za uncu nego 16 eura za uncu.

Tromjesečna procjena cijene srebra ipak govori u prilog tezi da bi se srebro moglo do kraja godine cjenovno ponešto oporaviti, te ponovno probiti razinu od 16 eura za uncu, odnosno, približiti se nedavno dosegnutom godišnjem maksimumu od 18 eura za uncu.

Napomena: Analiza predviđanja cijene zlata informativnog je karaktera i ne može biti zamjena za vlastitu procjenu čitatelja. Predviđanje ne uključuje analizu opravdanosti investicije, financijskih mogućnosti i pojedinačnih potreba čitatelja.

Tehnička analiza cijene zlata i srebra za razdoblje od 1. do 31. listopada Reviewed by on . U listopadu nastavljamo suradnju portala Srebrozlato i tvrtke Tetragram projekt s dr. Bojanom Trkuljom, izvanrednim profesorom na Fakultetu elektrotehnike i rač U listopadu nastavljamo suradnju portala Srebrozlato i tvrtke Tetragram projekt s dr. Bojanom Trkuljom, izvanrednim profesorom na Fakultetu elektrotehnike i rač Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori