Četvrtak , 23.05.2024.

Početna » Analiza » Je li cijena plemenitih kovina doista napuhani mjehur od sapunice?

Je li cijena plemenitih kovina doista napuhani mjehur od sapunice?

08.12.2009. / 16:13 Autor: Kategorija: Analiza A+ / A-
Je li cijena plemenitih kovina mjehur od sapunice

Foto: Wikimedia Commons

Pojačana prodaja nastavlja se ovih dana na tržištu plemenitih metala. Cijena zlata pala je za oko dva posto, no pad je bio veći s obzirom na američki dolar, a manji gledajući iz perspektive eura i britanske funte.

Podrška unci zlata održava se na razini od 772 eura, odnosno, u rasponu između 1.122 i 1.167 američkih dolara.

Pesimistični analitičari koji su, u vrijeme dok je unca zlata stajala 500 eura, tvrdili kako je riječ o cjenovnom mjehuru koji bi se trebao uskoro rasprsnuti ponovno ističu da bi ovo mogao biti početak kraja popularnosti investiranja u plemenite kovine.

Potražnja za investicijskim zlatnicima ne jenjava

No situacija na globalnom tržištu i osobito nelikvidnosti pojedinih europskih zemalja (Grčkoj je ovih dana smanjen kreditni rejting, što će zacijelo imati posljedice na tržištu novca u Europi) jasno pokazuje kako ne može biti govora o dugoročnom trendu pada cijene zlata i srebra, nego je tek riječ o konsolidaciji na novim, višim vrijednostima.

Dodatni razlog u prilog toj tvrdnji govori i podatak kako potražnja za investicijskim zlatnicima i srebrnjacima ne jenjava, što znači da mali investitori sve manje vjeruju u brzi oporavak svjetskoga gospodarstva, i sve veću mogućnost raspada svjetskog monetarnog sustava. A u takvim okolnostima, posjedovanje fizičkoga zlata i srebra predstavlja golemu prednost.

Premda cijena zlata ovih dana u nominalnim dolarskim vrijednostima ruše sve povijesne rekorde, treba imati na umu da trenutna cijena ove plemenite kovine korigirane za inflaciju nije dosegla niti polovicu maksimalne vrijednosti koju je imala prije gotovo 30 godina.

Je li cijena plemenitih kovina doista napuhani mjehur od sapunice? Reviewed by on . [caption id="attachment_18" align="alignright" width="300"] Foto: Wikimedia Commons[/caption] Pojačana prodaja nastavlja se ovih dana na tržištu plemenitih meta [caption id="attachment_18" align="alignright" width="300"] Foto: Wikimedia Commons[/caption] Pojačana prodaja nastavlja se ovih dana na tržištu plemenitih meta Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori