Utorak , 16.07.2024.

Početna » Analiza » Dogodila se korekcija cijene zlata. Treba li nas to brinuti?

Dogodila se korekcija cijene zlata. Treba li nas to brinuti?

11.08.2021. / 09:53 Autor: Kategorija: Analiza, Investiranje, Novosti, Zlato A+ / A-

Cijena zlata stabilnija u euru nego u dolaruNa internetskim stranicama vodećeg brokera investicijskim zlatom i srebrom u regiji, Plemenit.hr, objavljen je zanimljiv članak o tome kako se cijena zlata kreće različito u odnosu na eursku valutu i na američki dolar.

Povod članku je značajna korekcija na burzama plemenitih kovina koja se dogodila u prvim danima kolovoza ove godine kada je cijena zlata izražena u američkom dolaru u svega dva dana pala za gotovo pet posto.

Istovremeno, u istom razdoblju, cijena zlata izražena u euru korigirana je za manje od dva posto. Dapače, drugog dana cjenovne korekcije, cijena zlata u euru je čak i blago porasla. Kako je to moguće?

Odgovor na to pitanje vrlo je jednostavan. Vrijednost zlata i vrijednost eura istovremeno je korigirana u odnosu na američki dolar. Dakle, dolar je ojačao ne samo prema zlatu nego i prema euru, ali i nekim drugim svjetskim valutama. To “ojačanje” prouzročilo je da se stekne ponešto iskrivljena slika o stvarnom stanju na tržištu plemenitih kovina, osobito zlata.

Budući da je naše regionalno tržište usmjereno na korištenje eura kao temeljne valute proračuna vrijednosti, možemo reći kako cijena zlata u zadnjih nekoliko dana i nije baš tako dramatično promijenjena kao što prenose svjetski mediji koji se prvenstveno referenciraju na cijenu zlata izraženu u dolarima.

Nakon podrobne analize stanja na tržištu možemo zaključiti kako trenutno nema razloga za zabrinutost s obzirom na cijenu zlata. Trenutna korekcija izražena u eurskoj valuti je blaga, i ne bi trebala utjecati na dugoročni uzlazni trend cijene plemenitih kovina.

Više o toj temi možete pročitati u članku “Cijena zlata u eurima stabilnija je nego u dolarima. Zašto?” na stranicama Plemenit.hr. Kliknite ovdje i pročitajte.

Dogodila se korekcija cijene zlata. Treba li nas to brinuti? Reviewed by on . Na internetskim stranicama vodećeg brokera investicijskim zlatom i srebrom u regiji, Plemenit.hr, objavljen je zanimljiv članak o tome kako se cijena zlata kreć Na internetskim stranicama vodećeg brokera investicijskim zlatom i srebrom u regiji, Plemenit.hr, objavljen je zanimljiv članak o tome kako se cijena zlata kreć Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori