Utorak , 16.07.2024.

Početna » Novosti » Srebro sjaji uz zlato; Cijena nafte raste kako se tenzije na Bliskom istoku zaoštravaju.

Srebro sjaji uz zlato; Cijena nafte raste kako se tenzije na Bliskom istoku zaoštravaju.

23.02.2024. / 12:44 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

U vremenima nesigurnosti, srebro obično ostaje u sjeni svog sjajnijeg rođaka jer tržišta percipiraju zlato kao konačno utočište. Međutim, dragocjeni metal također doživljava povećanu potražnju kada trgovci traže potencijalnu zaštitu svog kapitala.

XAG/USD je doživjelo zdravu uzlaznu kretanju tijekom posljednja dva tjedna kako se put manjeg otpora usmjerio prema gore. Momentum nije bio tako snažan kao kod zlata (XAU/USD) s nekoliko testova i bočnih konsolidacija duž puta, ali povlačenje unatrag u prethodnim tjednima također je bilo ograničenije nego kod zlata.

Verzni odnos između zlata (XAU/USD) i prinosa SAD-a

 

Srebro ima svoje upotrebe u industrijskoj proizvodnji, što znači da je osjetljivije na gospodarski ciklus od zlata. To objašnjava zašto je nedavno povlačenje bilo ograničenije. Zlato, kao imovina koja ne donosi prinose, obično ima lošije performanse kada prinosi rastu jer investitori mogu ostvariti veći povrat na drugim mjestima. Prinosi obično rastu kada gospodarstvo dobro posluje, što djeluje kao mač s dvije oštrice za dragocjeni metal jer mu privlačnost kao sigurna luka također opada tijekom tih vremena, što znači da investitori obično smanjuju svoje pozicije u zlatu u svojim portfeljima. Srebro, s druge strane, također doživljava smanjenu potražnju kada gospodarstvo dobro posluje, ali zbog svoje industrijske upotrebe obično doživljava manje pesimistično raspoloženje jer jače gospodarstvo vjerojatno povećava industrijsku proizvodnju i time potražnju za srebrom.

 

Gledajući grafikon, XAG/USD nedavno je pao ispod donje granice svojeg silaznog kanala, ali prodavači su naišli na izazove malo iznad oznake od 20,50 jer je prodaja izgledala preprodana s RSI-om koji je najviše bio preprodan od veljače. Nedavni napadi na Bliskom istoku stavili su investitore na visoki oprez, i dok su tržišta uglavnom pokazala mali utjecaj tijekom posljednja dva tjedna, momentum u plemenitim metalima sugerira da postoji dobar iznos potražnje za sigurnim utočištem čak i ako zabrinutosti još nisu dosegle vrhunac. To je u suprotnosti s nedavnim podacima iz SAD-a koji bi usmjerili investitore prema imovini s većim prinosima, poput obveznica, ali put manjeg otpora za zlato i srebro čini se postavljenim za nastavak rasta u kratkom roku. Barem dok se ne dobije daljnja jasnoća o geopolitičkim zabrinutostima.

Dnevni grafikon srebra (XAG/USD).

Nafta je još jedna imovina koja je imala koristi od nedavnih događaja. Unatoč nemogućnosti održavanja zamaha viđenog ranije tijekom tjedna, petkovski skok cijena nafte resetirao je želju za daljnjim bikovskim potezima. Oznaka od 90 dolara ponovno je u vidokrugu za američku sirovu naftu (WTI), dok Brent sirova nafta pokušava probiti iznad 92 dolara.

Strahuje se da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku mogla poremetiti izvoz nafte, iako ni Izrael ni Gazu nisu veliki proizvođači nafte. Međutim, susjedne zemlje poput Saudijske Arabije odgovorne su za gotovo trećinu svjetskog izvoza, pa trgovci pripremaju se za mogućnost utjecaja na šire područje, bez obzira na to koliko sada izgleda ograničeno. Iran je također pozvao na embargo nafte prema Izraelu zbog bombardiranja sjeverne Gaze. Do sada, OPEC+ ne planira poduzimati nikakve trenutne akcije jer se ne smatra političkom organizacijom.

Na grafikonima, WTI postavlja snažan bikovski uzorak, ali vjerojatno će se suočiti s daljnjim otporom. RSI je nedavno prešao 50-liniju, sugerirajući da postoji još prostora za napredovanje u bikovskom oblikovanju prije nego što se čini preprodanim. S obzirom na to, značajni dnevni pomaci – poput onog viđenog u petak – vjerojatno će dovesti do neke konsolidacije i manjeg obrata kako bi se aktivirali stopovi, a zainteresirani prodavači pokušavaju ući po povoljnijim razinama.

Dnevni grafikon za WTI.

Srebro sjaji uz zlato; Cijena nafte raste kako se tenzije na Bliskom istoku zaoštravaju. Reviewed by on . U vremenima nesigurnosti, srebro obično ostaje u sjeni svog sjajnijeg rođaka jer tržišta percipiraju zlato kao konačno utočište. Međutim, dragocjeni metal takođ U vremenima nesigurnosti, srebro obično ostaje u sjeni svog sjajnijeg rođaka jer tržišta percipiraju zlato kao konačno utočište. Međutim, dragocjeni metal takođ Rating: 0

Info o autoru uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori