Subota , 20.04.2024.

Početna » Novosti » Bitcoin i dalje ostaje brzo-rastuća tema na kineskim društvenim medijima dok nagli porast cijene kriptovalute prevazilazi stigmu vladine zabrane.

Bitcoin i dalje ostaje brzo-rastuća tema na kineskim društvenim medijima dok nagli porast cijene kriptovalute prevazilazi stigmu vladine zabrane.

29.02.2024. / 13:19 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Porast cijene bitcoina privukao je povećanu pažnju internet korisnika na kopnu Kine, gdje neke aktivnosti vezane uz kriptovalute i dalje postoje unatoč širokom vladinom zabranom.

Najveća i najvrijednija kriptovaluta na svijetu, bitcoin, dobio je više od 16 posto tijekom posljednjih pet dana, dosegnuvši više od 59.000 američkih dolara u srijedu, što ga je učinilo brzo-rastućom temom na svim glavnim kineskim društvenim medijima.

Tijekom srijede, bitcoin je u jednom trenutku bio 11. najtraženiji pojam na mikroblogging servisu Weibo.

Ako imate pitanja o najvećim temama i trendovima širom svijeta, dobijte odgovore s SCMP Knowledge, našom novom platformom s odabranim sadržajem, objašnjenjima, često postavljanim pitanjima, analizama i infografikama koje vam donosi naš nagrađivani tim.

Popularnost bitcoina također je porasla za više od 358 posto u odnosu na prethodni dan na kineskoj super aplikaciji WeChat, prema službenom WeChat Indexu tvrtke Tencent Holdings, koji prati privlačnost ključnih riječi na in-app pretraživanju, videima, prijenosima uživo i blog postovima.

Kineska vlada je 2013. godine zabranila bankama rukovanje bitcoinom i prisilila razmjene kriptovaluta da se premjeste izvan zemlje 2017. godine. Godine 2021., regulatori zemlje ponovili su zabranu svim financijskim institucijama sudjelovanja u aktivnostima vezanim uz kriptovalute. Fotografija: Shutterstock

To je uslijedilo nakon skoka popularnosti bitcoina od 676 posto na WeChatu 13. veljače, istog dana kada je bitcoin prvi put u više od dvije godine dosegnuo razinu od 50.000 američkih dolara.

Bitcoin je porastao 40 posto od početka veljače nakon što je veći dio prošle godine ostao ispod razine od 30.000 američkih dolara, nakon kripto tržišnog sloma u 2022. godini.

Potaknut lansiranjem burzi za razmjenu spot bitcoina u Sjedinjenim Američkim Državama u siječnju, bitcoin sada trguje na najvišoj razini od dostizanja povijesnog vrha od 69.000 američkih dolara u studenom 2021. godine.

Jaki interes na kineskim društvenim medijima za rast cijena bitcoina odražava kako zajednica entuzijasta za kriptovalute na kopnu i dalje napreduje, unatoč čvrstom stavu Pekinga protiv svih aktivnosti vezanih uz kriptovalute.

Ulaganje u kriptovalute nedavno je postalo privlačnije nekim ljudima na kopnu, kako se kinesko tržište dionica i dalje urušava usred svojih ekonomskih problema, prema Reuters izvještaju iz siječnja.

Trgovanje kriptovalutama putem nekoliko velikih burzi također je ostalo aktivno na kopnu Kine, jer trgovci koriste razne izbjeglice kako bi izbjegli slabo provedena ograničenja.

Unatoč upozorenjima na njihovoj stranici, Binance dopušta korisnicima na kopnu da stvaraju račune i trguju na burzi putem određenih trikova, prema testovima provedenim od strane South China Morning Posta.

Ipak, kineska vlada pojačala je nadzor nad svim aktivnostima vezanim uz kriptovalute tijekom godina, pozivajući se na rizike za financijsku stabilnost.

Peking sada rješava rizike pranja novca povezane s kriptovalutama, iako podržava ambicije Hong Konga da postane glavno središte za virtualna sredstva.

Prema Chainalysisovom rangiranju usvajanja kriptovaluta u 20 najvećih zemalja, kopno Kine zauzelo je 11. mjesto prošle godine nakon što je bilo deseto u 2022. godini.

Iako se rangiranje kopna Kine u pogledu volumena trgovanja na centraliziranim kripto burzama smanjilo na 10. mjesto prošle godine nakon što je bilo drugo u 2022. godini, Chainalysis je izjavio da je zemlja zauzela 13. mjesto u volumenu trgovanja peer-to-peer prošle godine, što je porast s 144. mjesta u 2022. godini.

Prije nego što se razvalila kripto burza FTX 2022. godine, kineski trgovci činili su 8 posto korisničke baze platforme, prema stečajnim podnescima tvrtke.

Ovaj članak izvorno je objavljen u South China Morning Post (SCMP), najautoritativnijem izvoru izvještavanja o Kini i Aziji više od stoljeća. Za više SCMP priča istražite SCMP aplikaciju ili posjetite Facebook i Twitter stranice SCMP-a. Copyright © 2024 South China Morning Post Publishers Ltd. Sva prava pridržana.

Copyright (c) 2024. South China Morning Post Publishers Ltd. Sva prava pridržana.

Bitcoin i dalje ostaje brzo-rastuća tema na kineskim društvenim medijima dok nagli porast cijene kriptovalute prevazilazi stigmu vladine zabrane. Reviewed by on . Porast cijene bitcoina privukao je povećanu pažnju internet korisnika na kopnu Kine, gdje neke aktivnosti vezane uz kriptovalute i dalje postoje unatoč širokom Porast cijene bitcoina privukao je povećanu pažnju internet korisnika na kopnu Kine, gdje neke aktivnosti vezane uz kriptovalute i dalje postoje unatoč širokom Rating: 0

Info o autoru uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori