Utorak , 16.07.2024.

Početna » Kupnja » Fondovi koji prodaju udjele u zalihama plemenitih kovina

Fondovi koji prodaju udjele u zalihama plemenitih kovina

29.11.2009. / 16:19 Autor: Kategorija: Kupnja A+ / A-
Fondovi za ulaganje u plemenite kovine

Foto: Stuart Miles, freedigitalphotos.net

Ulaganje u međunarodne fondove koji kao investicijsku osnovu imaju plemenite metale jedan je od čestih oblika investiranja u zlato i srebro.

Hrvatski brokeri koji svojim klijentima nude kupnju uloga u takvim fondovima nisu česti, ali ipak postoje. A budući da investiranje u zlato, srebro, platinu i paladij postaju sve popularnija, izgledno je da će se ponuda povećavati.

Najbolji ne špekuliraju

Zlatni inozemni fondovi funkcioniraju tako da mali ulagači kupuju udjele koji predstavljaju certifikat o vlasništvu djelića ukupne fizičke zalihe plemenitih kovina što ih fond posjeduje.

Najbolji fondovi plemenitih metala u pravilu ne špekuliraju novcem što ga prikupe od investitora, nego jednostavno za prikupljeni novac kupuju nove zalihe zlata i srebra, te ih pohranjuju u svojim trezorima. A ako postoji više ulagača koji odluče prodati svoje udjele od onih koji udjele u takvim fondovima žele kupiti, njihovi upravljači naprosto prodaju dio zaliha što ih čuvaju.

Pohrana i likvidnost

Najveća prednost takvoga načina ulaganja u plemenite kovine, uz već spomenuti da time legalno izbjegavate plaćanje nerazumnih hrvatskih poreza, jest i činjenica da ne morate skrbiti o pohrani, već to prepuštate profesionalcima. Nadalje, udjeli u fondovima su u pravilu toliko likvidni da u svakom trenutku možete prodati svoje zlato i srebro po trenutno važećoj tržišnoj cijeni.

No, sigurnost koju nudi fizičko posjedovanje tih kovina, “držanje u rukama”, ovim načinom ulaganja nije ostvareno. U slučaju velikih svjetskih poremećaja, prirodnih ili društvenih katastrofa, postoji mogućnost da vam fond ne može osigurati dostup do vašeg djelića zlatnih zaliha na koje kupnjom udjela stječete pravo.

Fondovi koji prodaju udjele u zalihama plemenitih kovina Reviewed by on . [caption id="attachment_1797" align="alignright" width="300"] Foto: Stuart Miles, freedigitalphotos.net[/caption] Ulaganje u međunarodne fondove koji kao invest [caption id="attachment_1797" align="alignright" width="300"] Foto: Stuart Miles, freedigitalphotos.net[/caption] Ulaganje u međunarodne fondove koji kao invest Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori