Petak , 19.04.2024.

Početna » Kupnja » Kupnja zlata u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku: na ovo treba obratiti pozornost!

Kupnja zlata u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku: na ovo treba obratiti pozornost!

06.07.2019. / 09:47 Autor: Kategorija: Kupnja, Novosti, Savjeti A+ / A-
Zlatni dukat jednostruki Franc Ios

Otkako je Hrvatska postala zemlja članica Europske Unije, interes za investicijskim zlatom među domaćom populacijom raste iz dana u dan. Tržište je dovoljno kvalitetno razvijeno da svatko u ponudi može pronaći upravo ono što želi. No često se javlja pitanje gdje obaviti kupnju zlata i dobiti najbolji omjer cijene i kvalitete, odnosno najveću dobit za uloženi novac. Iako je investicijsko zlato kupcima dostupno diljem Hrvatske, postoje određene razlike u cijeni ovisno o gradu u kojem se kupac nalazi.

Postoji li razlika u cijeni zlata od grada do grada?

Cijena investicijskog zlata osjetljiva je na transport, odnosno mogla bi biti veća što je grad dalje od Zagreba u kojem je dostupnost zlata najveća. Naime, većina specijaliziranih tvrtki ima poslovnice u hrvatskoj metropoli što ujedno znači mogućnost trenutne isporuke zlata, najširi izbor ponude te najniže troškove isporuke. Tako cijena koja je izražena na internetskim stranicama može odstupati od cijene koju će kupac u konačnici platiti, a tvrtkama je to dopušteno jer ta napomena najčešće stoji u izjavi o odricanju odgovornosti.

Još jedan razlog zašto je cijena zlata u Hrvatskoj viša nego, primjerice u Sloveniji, jest trošak konverzije. Naime, u Sloveniji se zlato kupuje u eurima, a kada se preračuna u kune tada je vidljivo da tečajna razlika također ima određenu cijenu što pridonosi porastu cijene zlata.

Respektabilne tvrtke koju se specijalizirane za prodaju investicijskog zlata, poput tvrtke Tetragram projekt sa svojim brandom Plemenit.hr trude se anulirati taj trošak tako što unaprijed grupiraju isporuke u druge gradove. Drugim riječima, tvrtka pokriva trošak isporuke u slučaju kada istovremeno postoji više isporuka koje su prethodno najavljene.

Drugi trgovci to ne rade nužno, a tvrtke koje imaju poslovnice u manjim gradovima mogu si priuštiti luksuz povisiti cijenu zlata, čega kupac, vrlo vjerojatno neće biti ni svjestan. Kada je riječ o većoj količini zlata, ta razlika u cijeni neće biti toliko osjetna, no kupac mora biti svjestan da ona može postojati.

Kada je riječ o prodaji zlata, u Hrvatskoj postoje dva načina, a riječ je o fizički isporučenom zlatu i fizički neisporučenom zlatu.

Fizički neisporučeno zlato ima nešto nižu cijenu budući da u tom slučaju ne postoji trošak transporta te ono ostaje pohranjeno u trezoru i kupac ga nema u fizičkom posjedu.

Gdje je cijena zlata u Hrvatskoj najniža

Zagreb je distributivni centar iz kojeg počinju logistike te su samim time ovdje cijene najpovoljnije u odnosu na ostatak Hrvatske. Ovdje postoji najveći izbor te najbolja ponuda, no isto tako treba obratiti pozornost da je najisplativije investicijsko zlato kupovati u specijaliziranim i uglednim tvrtkama. U Zagrebu posluju tri takve, a među njima su tvrtka Tetragram projekt, Moro i Auro Domus. Važno je napomenuti da se investicijsko zlato može kupiti i u nespecijaliziranim tvrtkama te u onima koje se bave prvenstveno otkupom zlata.

Uzmemo li za primjer jedan od najpopularnijih investicijskih zlatnika u Hrvatskoj, Zlatni dukat, vidljivo je zašto se za kupovinu investicijskog plemenitih metala najbolje obratiti specijaliziranim tvrtkama. Naime, iako se spomenuti zlatnik može kupiti na više mjesta, pa tako i u zlatarnicama, njegova cijena može porasti čak i do 70 posto. Isto tako, ovaj se zlatnik ponekad može naći na tržištu s mjerama koje znatno odstupaju od izvornih, što može ukazivati na krivotvorinu. Zbog toga je dukate dobro kupovati kod provjerenih dobavljača koji ih nabavljaju izravno od kovnica, te kupac dobiva certifikat koji jamči autentičnost.

Cijena zlata u trezoru

Ako se kupac odluči za kupovinu neisporučenog zlata, dobit će ga po nešto nižoj cijeni te će ona biti ista u svim gradovima diljem Lijepe Naše. Kada je riječ o takvom zlatu, postoje dvije vrste – alocirano neisporučeno zlato i nealocirano neisporučeno zlato.

Neisporučeno zlato jest kupljeno investicijsko zlato koje kupac ne preuzima, nego ga pohranjuje u trezorima tvrtke kod koje je kupljeno.

Alocirano neisporučeno zlato je ono čije postojanje je fizički dokazivo zbog jedinstvenog serijskog broja zlatne poluge po kojem kupac točno zna koja poluga je u njegovom vlasništvu. Ono ima nešto višu cijenu od nealociranog neisporučenog zlata, no njom kupac dobiva sigurnost da je za uloženi novac dobio trajnu vrijednost.

S druge strane, nealocirano neisporučeno zlato je zlato koje nije fizički dokazivo, a prodavač koji ga drži u svojem posjedu ima slobodu obrtati ga, odnosno vašu polugu prodati te je s vremenom zamijeniti za drugu. Zbog toga kupac ovakvo zlato dobiva po nižoj cijeni, no s njome mora biti svjestan i rizika koju ovakvo ulaganje donosi.

Postoje tvrtke u Hrvatskoj koje se bave prodajom nealociranog neisporučenog zlata nerijetko kupca nagovaraju da ne traže isporuku zlata  jer nemaju svoje lagere te efektivno manipuliraju novcem. Kupac toga najčešće nije svjestan zato što im prodavači ne pružaju potrebne informacije niti im otvoreno govore o rizicima. Još jedan način na koji možete prepoznati takve tvrtke jest činjenica da u svojoj ponudi nemaju alocirano neisporučeno zlato, što ima daje dodatan prostor za manipulaciju.

Zbog svega navedenog, uvijek je najbolji izbor kupovati isporučeno fizičko zlato, jer iako mu je cijana nešto viša, tako i sebe i svoje zlato osiguravate o manipulacija. Ipak, ako se iz nekog razloga, kao što je niža cijena, ipak odlučite na kupnju neisporučenog fizičkog zlata, uvijek odaberite alocirano neisporučeno zlato te se obratite uglednim tvrtkama. One su otvorene prema svojim klijentima, objasne im sve činjenice te im osim širokog izbora, nude i jamstvo posjedovanja te daju mogućnost preuzimanja u svakom trenutku.

Prodaja zlata po gradovima: Zagreb

Nakon ulaska Hrvatske u Europsku Uniju, došlo je do kvalitetnog razvoja tržišta investicijskog zlata, a jedan od razloga za to je i ukidanje poreza na dodanu vrijednost za kupnju zlata. Glavni tvrtke na domaćem tlu su Tetragram projekt, Auro Domus i Moro, a one svoje urede imaju upravo u Zagrebu zbog čega je kupnja zlata u hrvatskoj metropoli ujedno i najpovoljnija. To znači da je trošak isporuke zlata najniži, izbor ponude je najširi, te su tvrtke u mogućnosti trenutno isporučiti zlato koje je kupac kupio.

Kada je riječ o kupnji većih količina zlata, dakle više od 50 grama ili možda čak o unci, kupcu je najmudrije svoju kupovinu obaviti upravo u Zagrebu i to na specijaliziranom mjestu.

Ukoliko se kupac odluči za nespecijaliziranu tvrtku koja nema dugogodišnji ugled i jamstvo kvalitete, dolazi u opasnost da će mu biti ponuđena isključiva kupovina neisporučenog fizičkog zlata i to najčešće nealociranog neisporučenog zlata za koje nema jamstva da će ga ikada fizički posjedovati.

Jedna od najuglednijih tvrtki za prodaju investicijskog zlata jest tvrtka Tetragram projekt možete u čijoj ponudi kupac može pronaći svjetski glasovito investicijsko zlato i srebro besprijekorne reputacije i kakvoće. Svi proizvodi u njihovoj ponudi usklađeni su sa smjernicom Europske Unije 2006/112/ES kojom se definira finoća i oblik zlata u investicijskom obliku. Kovnice koje proizvode poluge iz ponude Tetragram projekta posjeduju najugledniji certifikat “Good Delivery” za proizvodnju i preradu plemenitih kovina Londonske asocijacije za plemenite kovine (London Bullion Market Association, LBMA).

Osim Tetragrama, kupac se s povjerenjem može obratiti i tvrtkama Moro te Auro Domus, koje imaju dugu tradiciju.

Prodaja zlata po gradovima: Split

Kupci investicijskog zlata iz Splita više ne moraju putovati u Zagreb kako bi kupili zlatne poluge i kovanice po najpovoljnijim cijenama jer tvrtka Tetragram projekt, vodeći broker investicijskim zlatom u Republici Hrvatskoj, od početka prosinca prošle godine svojim dalmatinskim klijentima omogućio je trenutnu isporuku svih vrsta zlatnih poluga. Isporuka se obavlja u poslovnicama poslovnih banaka u dogovoru s klijentom. Također, iz distributivnog središta u Splitu, tvrtka Tetragram projekt opslužuje i klijente sa šireg područja Dalmacije, od Zadra do Opuzena.

Jednako kao tvrtka Tetragram, Auro Domus, odnosno the.bank.of.gold., koji je dio Auro Domus Grupe osmišljen kao brend posvećen prvenstveno investicijskom zlatu, u gradu Splitu ima dvije specijalizirane poslovnice u kojima kupci mogu kupiti investicijsko zlato.

Tvrtka Moro, za razliku od prethodne dvije tvrtke, nema poslovnicu u Splitu te ne nudi mogućnost isporuke, već svoje kupce upućuje na to da svoje zlato preuzmu u Zagrebu ili u svojoj matičnoj poslovnici u Ljubljani.

Prodaja zlata po gradovima: Rijeka

U Rijeci je ponuda investicijskog zlata ograničena, no tvrtka Tetragram projekt u redovnim razmacima fizički isporučuje zlatne poluge, odnosno investicijsko zlato u poslovne banke po izboru klijenta ili u poslovne banke Tetragrama.

Auro Domus, odnosno the.bank.of.gold., također ima svoju poslovnicu u gradu Rijeci, dok za tvrtku Moro vrijedi jednaka situacija kao i u Splitu, pa će se kupci morati zaputiti do Zagreba ili Slovenije.

Prodaja zlata u ostalim gradovima

U ostalim gradovima diljem Republike Hrvatske kupci mogu kupiti investicijske plemenite kovine tako da ih naruče te isporuku preuzmu u svojoj matičnoj banci ili na nekoj drugoj lokaciji po vlastitom izboru. Ipak najčešći izbor je isporuka u banku kupca jer tamo ima mogućnost svoje zlata odmah i pohraniti na sigurno, odnosno u privatni sef.

Zlato je moguće kupiti i u nespecijaliziranim trgovinama, kao i u lokalnim zlatarnicama, no takva kupovina nije pretjerano isplativa budući da je riječ o viskom cijenama za malu količinu zlata. Ako se radi o kupovini u smislu poklona, tada to kupcu može biti prihvatljivo, no za veće količine zlata, svako je najbolje da se uputite u neki od većih gradova.

Ostali razlozi zašto su u manjim gradovima cijene zlata više su ti što se tvrtke koje se bave prodajom zlata, bave i drugim djelatnostima, poput otkupa te moraju pokriti i trošak držanja ureda. Isto tako u svojim poslovnicama često nude isključivo male zlatne poluge jer je kupovna i prodajna cijena većih poluga manja od one malih poluga. Tvrtkama je to naravno isplativo, no kupcima nije.

Tvrtka Tetragram projekt isporučuje investicijsko zlato u sve gradove diljem Hrvatske, uz prethodnu najavu te ne naplaćuje isporuku u slučaju da istovremeno postoji više isporuka. Ipak, Tetragram projekt svojim kupcima također uvijek savjetuje da veće količine investicijskog zlata kupuju u većim gradovima zbog povoljnije cijene.

Kupac ovdje mora imati na umu da je takvu kupovinu najpametnije obaviti u Zagrebu jer je i u većim centrima, poput Splita i Rijeke cijena zlata nešto veća zbog cijene isporuke, koja može iznositi od 30 do 100 kuna.

Kupnja zlata u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku: na ovo treba obratiti pozornost! Reviewed by on . Otkako je Hrvatska postala zemlja članica Europske Unije, interes za investicijskim zlatom među domaćom populacijom raste iz dana u dan. Tržište je dovoljno kva Otkako je Hrvatska postala zemlja članica Europske Unije, interes za investicijskim zlatom među domaćom populacijom raste iz dana u dan. Tržište je dovoljno kva Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori