Utorak , 16.07.2024.

Početna » Novosti » Kako nastaje novac koji svi danas koristimo i koji je nužno neophodna stavka u svakodnevnom životu?

Kako nastaje novac koji svi danas koristimo i koji je nužno neophodna stavka u svakodnevnom životu?

21.02.2024. / 10:34 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Postupak printanja novca, poznat i kao tiskanje novca, uglavnom je odgovornost centralnih banaka u mnogim državama. Važno je napomenuti da izravno tiskanje novčanica ne znači stvaranje novca “iz zraka”. Proces ima svoje korake, ali tvrdnja da “elita printa novac po potrebi” često je pojednostavljivanje složene situacije.

Evo kako općenito funkcionira proces tiskanja novca:

 1. Odluka o Povećanju Novca:
  • Centralna banka, koja je odgovorna za monetarnu politiku, odlučuje o potrebi povećanja općeg novčanog iznosa u gospodarstvu. Ovo se može dogoditi radi poticanja gospodarske aktivnosti, suočavanja s recesijom ili kontroliranja inflacije.
 2. Monetarna Politika:
  • Centralna banka provodi monetarnu politiku koristeći različite instrumente, uključujući kamatne stope i priručne rezerve, kako bi kontrolirala opseg novca u gospodarstvu.
 3. Tiskanje Novca:
  • Ako centralna banka odluči povećati količinu novca u opticaju, surađuje s tiskarama novca. Te tiskare su obično specijalizirane organizacije koje strogo prate propise i standarde sigurnosti. Novčanice se tiskaju prema specifičnostima koje propisuje centralna banka.
 4. Distribucija Novca:
  • Novčanice se distribuiraju kroz financijski sustav putem banaka. Centralna banka može dodatno utjecati na količinu novca putem različitih kanala, uključujući otkup vrijednosnih papira i kamatne stope.

Što se tiče tvrdnje da “elita printa novac po potrebi”, važno je napomenuti da postoji jasna razlika između tiskanja novca i stvaranja vrijednosti. Ovisno o kontekstu, “elita” može odnositi na vladine dužnosnike, bankarske stručnjake ili druge moćne skupine. Ideja da novac nema “pokriće” povezana je s fiat valutama, koje nisu osigurane fizičkim resursom poput zlata.

Fiat valute imaju vrijednost zbog povjerenja ljudi u sustav i stabilnost države koja ih izdaje. Stoga, kritičari mogu tvrditi da “elita” koristi ovu fleksibilnost kako bi manipulirala novčanim sustavom u svoju korist. Međutim, monetarna politika obično je kompleksnija od jednostavnog “printanja novca” i uključuje širok spektar ekonomskih faktora i strategija.

Kako nastaje novac koji svi danas koristimo i koji je nužno neophodna stavka u svakodnevnom životu? Reviewed by on . Postupak printanja novca, poznat i kao tiskanje novca, uglavnom je odgovornost centralnih banaka u mnogim državama. Važno je napomenuti da izravno tiskanje novč Postupak printanja novca, poznat i kao tiskanje novca, uglavnom je odgovornost centralnih banaka u mnogim državama. Važno je napomenuti da izravno tiskanje novč Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori