Utorak , 16.07.2024.

Početna » Kupnja » Zašto kupovati zlato

Zašto kupovati zlato

09.02.2024. / 13:49 Autor: Kategorija: Kupnja, Novosti, Savjeti, Zlato A+ / A-

Od kada je zlato prvi put korišteno kao valuta prije 5.000 godina, ostalo je najprepoznatljiviji simbol i čuvar bogatstva. Danas, rijetkost zlata, njegova univerzalna privlačnost kao utočište, te njegovo sve veće traženje od strane investitora i centralnih banaka čine ga mudrim uključivanjem u svaki investicijski portfelj.

S obzirom na trenutnu globalnu ekonomsku i političku klimu, je li zlato još uvijek dobra opcija za ulaganje?

Svaka osoba zabrinuta za svoju financijsku sigurnost mogla bi se zapitati, trebam li posjedovati zlato kao investiciju?

U ovom poglavlju razmatramo zlato iz 3 različita kuta i postavljamo pitanja…

 

Što bi vas motiviralo da kupite ili investirate u zlato?

Koje su karakteristike zlata koje ga čine dobrim ulaganjem ili zaštitom od rizika?

Koje su trenutne upozoravajuće znakove koje sugeriraju da bi zlato moglo značajno porasti u vrijednosti?

Postoje 4 jasna razloga zašto biste trebali posjedovati zlato kao dio svog portfelja. Oni su…

  1. Kao Investicija: Kada ulažete u bilo koji imovinski instrument, očekujete povrat ulaganja. Kada je riječ o zlatu, brojke same govore; njegova cijena prosječno raste 8% godišnje u posljednjih 15 godina. Još važnije, vaše ulaganje u zlato neće samo donijeti visoke prinose na dugi rok, već može i značajno porasti tijekom razdoblja ekonomske nesigurnosti.
  2. Kao Zaštita Od Nesigurnosti: Zlato obično ima negativnu korelaciju s drugim imovinskim instrumentima; obično raste kada vrijednost dionica, nekretnina i drugih ulaganja pada. Vrijednost zlata također je intrinzična i nije vezana uz druge imovinske instrumente, što ga čini utočištem tijekom kriznih razdoblja. Kupnjom zlata štitite svoje teško zarađeno bogatstvo djelujući kao zaštita od nesigurnosti.
  3. Kao Zaštita Od Posebnih Rizika, Kao Što Su:

a). Inflacija: Inflacija oslabljuje valute i smanjuje vrijednost svih imovinskih instrumenata denominiranih u papiru poput dionica, obveznica i bankovnih depozita. S druge strane, cijena zlata, zbog svoje ograničene prirode, obično raste kada valute oslabe, pa dodavanje zlata u svoj portfelj sprječava eroziju bogatstva kroz inflaciju. To zlato čini vašim prvim i najvažnijim financijskim osiguranjem za sva ostala ulaganja.

b). Kolaps Valute: Incidenti hiperinflacije mogu dovesti do kolapsa nacionalne valute, što smo vidjeli u nedavno vrijeme. S inherentnom vrijednošću i privlačnošću kao utočište, oprezni investitori koji posjeduju zlato kada njihove domaće valute postanu bezvrijedne čuvaju svoje bogatstvo.

  1. Kao Stvarna Diverzifikacija Vašeg Portfelja: Zbog svoje tendencije da ima negativnu korelaciju s drugim imovinskim instrumentima, zlato pruža stvarnu diverzifikaciju vašem portfelju. U vrijeme rata, prirodnih katastrofa, ekonomskih i političkih previranja, diverzifikacija u zlato pomaže u izravnavanju povrataka portfelja tijekom dugog razdoblja jer smanjuje ukupnu volatilnost portfelja i istovremeno poboljšava povrate.

 

Koje su karakteristike zlata koje ga čine dobrim ulaganjem ili zaštitom od rizika?

Zašto je zlato dobra investicija?

Zlato, za razliku od drugih imovinskih instrumenata, predstavlja konačno postignuće materijalnog bogatstva i financijskog uspjeha. Fizičko zlato također štiti bogatstvo onih koji ga posjeduju i djeluje kao univerzalna valuta bez premca. Sljedeće karakteristike čine zlato savršenim sastojkom svakog investicijskog portfelja:

Zlato je Ograničeno: Zlato je rijetko.

Sve zlato ikada iskopano stalo bi u kocku visoku 21 metar. Lako bi stalo na središnje igralište Wimbledona. Da stavimo to u perspektivu, to je ekvivalent jednog sata globalne proizvodnje čelika. Nema novog zlata koje se stvara, a zalihe iznad zemlje povećavaju se samo brzinom kojom ga možete pronaći, iskopati i preraditi!

 

Zlato je Pravi Novac:

Tisućama godina, zlato se cijenilo kao najvrijedniji oblik novca. Danas su najveći kupci i vlasnici zlata centralne banke diljem svijeta.

 

Zlato je Dokazano Čuvar Vrijednosti:

Iako se cijena zlata može mijenjati, njegova vrijednost nikada nije opala. Zapravo, zlato je zadržalo istu kupovnu moć tijekom posljednjih 1.000 godina. Kao stvarna i opipljiva roba koja je ograničena ponudom, vrijednost zlata je intrinzična i ne smanjuje se tijekom vremena.

 

Zlato je Dokazano Utočište Tijekom Kriza:

Ponovno, tijekom razdoblja ekonomske, geopolitičke ili sistematske nesigurnosti, zlato je dokazalo svoju sposobnost djelovanja kao utočište, povećavajući svoju vrijednost. To se vidjelo tijekom povijesti i nedavno tijekom globalne financijske krize, kada su cijene zlata rasle svake godine prije krize i tijekom krize.

 

Zlato Ne Ovisi o Performansama Drugih:

Dionički indeksi, obveznice, nekretnine i valute ovise o performansama menadžmenta, zaposlenika, političara i središnjih banaka kako bi zadržali ili povećali vrijednost. Zlato to ne čini!

Zapravo, zlato obično dobro kotira kada ovi skupovi ljudi ne uspiju pravilno obavljati svoje odgovornosti.

 

 

 

Zlato je Visoko Likvidno:

To znači da uvijek postoji tržište spremnih kupaca i prodavača za zlato. Jednako je likvidno kao i međunarodno tržište obveznica, što znači da nećete imati poteškoća pronaći kupca za svoje zlato kada ga želite prodati, za razliku od drugih imovinskih instrumenata poput nekretnina. Štoviše, zlato često postaje još likvidnije tijekom kriznih razdoblja.

 

Zlato je Korisno:

Zlato je izuzetno oblikovano i odličan je provodnik električne energije. Zbog toga je izuzetno traženo u elektroničkim proizvodima, od računala do prekidača za svjetlo.

 

Tražnja za Zlatom Raste:

Tražnja za zlatom u industriji i u obliku nakita značajno je porasla s povećanjem blagostanja u Indiji, Kini i drugim zemljama u razvoju. Nadalje, dok se povjerenje u dolar nastavlja smanjivati, Kina, Indija, Rusija, Južna Koreja i druge novo bogate ekonomije agresivno skupljaju zlato kako bi se zaštitile od slabog dolara.

 

Zašto onda ne kupiti zlatne poluge i zlatnike kako biste zaštitili svoje bogatstvo?

Ponuda Zlata Je Ograničena: Unatoč povremenom povećanju proizvodnje, opskrba zlatom se izravnava kako rudnici stare, a nalazi zlata postaju dublji. U isto vrijeme, nismo imali značajnih otkrića zlata u posljednjih nekoliko desetljeća. S troškovima ekstrakcije koji se stalno povećavaju, cijena zlata predviđa se da će rasti u godinama koje dolaze.

 

Koji su trenutni upozoravajući znakovi koji sugeriraju da bi zlato moglo značajno porasti u vrijednosti?

Zašto biste sada trebali razmotriti kupnju zlata…

Unatoč riziku produbljivanja trgovinskih ratova s Kinom i drugdje, nastavku izuzetno labave monetarne politike i nesigurnosti i potencijalnom kaosu zbog Brexita, mnogi su tržišni segmenti i dalje blizu rekordnih visina, s obzirom da su većina glavnih imovinskih kategorija doživjele procvat. Kao utočište tijekom razdoblja društvenih, ekonomskih i geopolitičkih kriza, zašto sada kupiti fizičko zlato?

Zašto ne čekati da zlo pogodi pa pobjeći u investicije u zlato kao i svi ostali?

Sljedeći su neki od trenutnih upozoravajućih znakova koji sugeriraju da je kupnja zlata sada mudra odluka…

 

Geopolitički Rizici Rastu:

Da je svijet spreman za veću geopolitičku nestabilnost nije upitno. Rizik od rata i terorističkih napada čini se veći nego ikad, dok kaos izazvan Brexitom i administracijom Trump prijeti da prouzroči kaos u svjetskom gospodarstvu. Oživljavanje Kine i sve agresivnija Rusija dodatno predstavljaju rizike za globalnu ekonomsku i političku stabilnost. Prednosti kupnje zlata kao zaštite od tih rizika nikada nisu bile očitije nego sada.

 

Financijska Tržišta i Imovina na Rekordnim Visinama:

U posljednjem desetljeću gotovo svaka kategorija imovine, uključujući nekretnine, dionice i obveznice, naglo je porasla zbog izuzetno labavih monetarnih politika koje su provodile središnje banke. Kao što svi znamo, precijenjenost na tržištima obično slijedi korekciju. Tržišta su sve više volatilna, a pad je sasvim moguć. Iako je teško predvidjeti recesiju, nesumnjivo smo bliže medvjednom tržištu nego ikada prije. Kupnja zlata sada će zaštititi vaše bogatstvo stvarnom diverzifikacijom portfelja u slučaju oštrih padova financijskih instrumenata ili čak nekretnina, ili čak u slučaju financijske krize.

 

Sistemski Rizik:

SAD i druge vodeće ekonomije doživljavaju rekordne razine nacionalnog duga, masivnih trgovinskih deficita, neodrživih proračunskih deficita i stagnirajućih plaća unatoč niskim razinama nezaposlenosti. To je savršeno gorivo za još jednu ekonomsku i financijsku krizu.

Kao što su to pokazale financijska kriza 2008. i kriza zaduženja EU, strukturalne nedostatke najvećih svjetskih ekonomija još uvijek treba popraviti. Štoviše, spašavajući ugrožene banke i smanjujući kamatne stope na gotovo nulu, vlade su iscrpile svoju sposobnost intervencije ako dođe do još jednog financijskog kolapsa.

Kao rezultat toga, “Bail-ins”, a ne “Bail-Outs”, bit će šire rasprostranjeni u sljedećoj financijskoj krizi, stavljajući depozite na rizik.

Zašto onda kupiti zlatne poluge i zlatnike?

Odgovor je jednostavan; zlatna poluga najbolja je zaštita od tih sistemskih rizika.

 

Stvarne kamatne stope ostaju negativne:

Stvarne kamatne stope, koje su nominalna kamatna stopa minus stopa inflacije, i dalje ostaju negativne. Sve dok stvarne kamatne stope ostaju negativne, cijena zlata trebala bi rasti kako slabljenje dolara, eura, funte, itd. potiče više inflacije. Također, niska ili negativna prinosa na depozite i obveznice znače da nema “troška prilike” držanja neprinosnog zlata

 

Dilema laganog novca:

Federalne rezerve, Europske središnje banke, Banka Engleske, Banka Japana i druge središnje banke isprintale su nevjerojatne iznose novca kako bi spasile banke i ojačale globalno gospodarstvo nakon krize 2008. godine.

Ovaj laki novac napuhao je cijene imovinskih instrumenata i doveo do bujanja tržišta.

Sada se Federalne rezerve pokušavaju riješiti proširenog bilanciranja; neviđen potez koji će neizbježno uznemiriti tržišta i dovesti do povećane volatilnosti.

 

Rizik od šokova iz valutnih trzaja:

Iznova i iznova, čak i najpouzdanije valute spektakularno su se srušile kako se povjerenje u gospodarstvo smanjivalo. Od poratne Njemačke, Zimbabvea, krize valuta u jugoistočnoj Aziji, pa do nedavno Venezuele i Turske, jedno je jasno; nijedna fiat valuta nije imuna na rizike hiperinflacije.

 

Centralne banke kupuju zlato:

Od 2011. godine, centralne banke diljem svijeta, uključujući Kinu, Rusiju, Koreju, Tursku, Kazahstan i druge, prešle su iz neto prodavača u neto kupce zlata. Trenutno, gotovo četvrtina sveg ikad iskopanog zlata nalazi se u rezervama centralnih banaka. Ako centralne banke kupuju zlato kao zaštitu od prijetnji rizika, tada biste to trebali činiti i vi.

 

Rast stanovništva i klimatske promjene:

Brzi rast stanovništva značajno je povećao onečišćenje, uništavanje prirodnih šuma, prekomjerno ribarenje i prekomjerno iskorištavanje svih prirodnih resursa na štetu održivog gospodarskog rasta. Uz klimatske promjene, porast razine mora, prirodne katastrofe i povećana dezertifikacija, svjetsko gospodarstvo moglo bi suočiti s ekstremnim šokovima u budućnosti.

Uloga zlata u vašem portfelju i kao način zaštite bogatstva bit će neophodna tijekom takvih turbulentnih vremena.

 

Proizvodnja zlata stagnira:

Globalna opskrba zlatom ravna je i spremna smanjivati se u narednim godinama. Potrebno je nekoliko godina da se nova rudnika dovedu u proizvodnju, a uzimajući u obzir rastuću potražnju i ograničene zalihe zlata te rastuće troškove ekstrakcije zlata iz zemlje, cijena zlata trebala bi rasti u budućnosti.

 

Dakle, postoji li pravo vrijeme za kupnju zlata?

 

Ovo je sjajno pitanje koje često čujemo. Naš odgovor danas isti je kao i uvijek; preokrećemo pitanje i pitamo…

 

Postoji li vrijeme kada ne biste trebali posjedovati zlato?

 

Odgovor je ne. Zlato uvijek ima ulogu u portfelju. Nemati nikakvo zlato veći je rizik nego posjedovati zlato po pogrešnoj cijeni. Vjerujemo da je zlato temelj diversificiranog portfelja, pokazuje da prihvaćamo da postoje nepredvidivi rizici koji utječu na vrijednosti naših ulaganja. Treba ga smatrati zaštitom od nepredvidive prirode vlada, središnjih banaka i banaka te posljedicama koje njihove akcije imaju na financijska tržišta.

 

Kupnja zlata sada, kao vašeg najvažnijeg oblika financijskog i investicijskog osiguranja, najmudrija je odluka koju možete donijeti. S porastom rizika za globalno gospodarstvo, zlato izgleda privlačno podcijenjeno i predstavlja rijetku priliku za kupnju.

 

FIZIČKO ZLATO JE SPASONOSNA BOVA U BURNIM FINANCIJSKIM MORIMA.

Zašto kupovati zlato Reviewed by on . Od kada je zlato prvi put korišteno kao valuta prije 5.000 godina, ostalo je najprepoznatljiviji simbol i čuvar bogatstva. Danas, rijetkost zlata, njegova unive Od kada je zlato prvi put korišteno kao valuta prije 5.000 godina, ostalo je najprepoznatljiviji simbol i čuvar bogatstva. Danas, rijetkost zlata, njegova unive Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori