Petak , 19.04.2024.

Početna » Kupnja » Investicijsko zlato: zašto ga država oslobađa poreza?

Investicijsko zlato: zašto ga država oslobađa poreza?

10.07.2019. / 11:16 Autor: Kategorija: Kupnja, Novosti, Savjeti, Zlato A+ / A-

Razlika između investicijskog zlata i svakog drugog zlata jest u odluci države da ga tretira na poseban način. Zlato ima dvostruku tradiciju: ono se kroz stoljeća koristilo kao novac i kao nakit. Država prepoznaje tu dvostruku funkciju žute plemenite kovine i prihvaća je. Zbog toga države članice Europske Unije efektivno gledaju na investicijsko zlato kao suštinski drugačiji proizvod.

Što je investicijsko zlato?

Jedna od glavin razlika koja ga odvaja od običnog zlata jest ta da su države članice Europske Unije investicijsko zlato oslobodile plaćanja poreza na dodanu vrijednost, odnosno PDV-a. No da bi se zlatne poluge i zlatne kovanice, odnosno zlatnici smatrali investicijskima, moraju zadovoljiti određene kriterije i imati točno određena svojstva.

Prvo svojstvo koje direktiva Europske Unije nalaže jest ta da zlatne poluge moraju biti minimalne čistoće 99, 5 posto. Sve suvremene kovnice u pravilu proizvode zlatne poluge čije je čistoća i veća, odnosno iznosi 99, 9, pa čak i 99, 99 posto. Ako je čistoća poluge manja od 99, 5 posto, ona se ne može smatrati investicijskom. Zatim, poluge da bi bile investicijske moraju biti izrađene u određenom obliku da bi se njima moglo trgovati na uređenom tržištu.

Osim toga investicijske zlatne poluge mora zadovoljiti i kriterij što na njima piše, a to znači da na njima mora biti istaknuto i ime kovnice u kojima je izrađena te kovnice koja ju je izdala. Određene kovnice u svijetu su autorizirane da proizvode takozvane investicijske poluge, a one koje nisu autorizirane koriste uslugu proizvodnje onih kovnica koje imaju tu ovlast.

Za tu ovlast moraju imati visoke standarde, pa se manjih kovnicama više isplati da surađuju s većom kovnicom, pa se može dogoditi da na poluzi postoje različite oznake. Isto tako na poluzi mora biti navedena oznaka težine, mora imati jedinstveni serijski broj i određeni certifikat. Kada zadovolji sve navedene preduvjete, poluga se može smatrati investicijskom.

Investicijsko zlato s Good Delivery certifikatom

Pojedine zemlje mogu proglasiti pojedinu polugu na svojem teritoriju investicijskom i onda je država oslobađa PDV-a. Jedan od takvih primjera je Republika Slovenija koje je omogućila Zlatarni Celje da proizvodi investicijske poluge, ali oslobođenje plaćanja PDV-a vrijedi samo na području Slovenije. Izvan nje poluge nemaju određene certifikate da bi se smatrale investicijskima.

Postoje određeni certifikati koji vrijede na području cijele Europske Unije, a jedan od najpoznatijih je Good Delivery certifikat. To je certifikat za kovnicu i kada ona ima taj certifikat i poštuje ga, onda zemlje Europske Unije, ali i puno drugih zemalja njihove poluge prihvaća kao investicijske i prihvaća ih po zakonima koji vrijede za investicijsko zlato, odnosno na njih se ne plaća porez na dodanu vrijednost.

Da bi se zlatne kovanice smatrale investicijskima mora se ispunjavati uvjet da su službeno izdanje zemlje koja postoji sada ili je postojala prije. Primjerice zlatnik izdan za vrijeme Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije smata se investicijskim zlatnikom iako ona više ne postoji. Zatim, čistoća zlatnika mora biti najmanje 90 posto i na sebi mora imati nominalnu vrijednost izraženu u valuti zemlje u kojoj je izdan. Kovanice izdane u bivšoj Jugoslaviji bile su izdavane s nominalom izraženom u dinarima.

Ta nominalna vrijednost ne označava vrijednost kovanice na tržištu, već je ona puno niža od stvarne vrijednosti zlatnika. Nominalna vrijednost koja je utisnuta označava činjenicu da se radi o službenom zlatniku neke države i ona zadovoljava svojstvo investicijskog zlata. Također kovanica mora biti izdana nakon 1800. godine, jer one koje su izdane ranije nisu bile dovoljno standardizirane zbog tehnoloških razloga. Nakon 1800. godine tehnologija je dovoljno napredovala da su se mogle napraviti potpuno jednake kovanice.

Numizmatička vrijednost investicijskih zlatnika

Kovanica koja je oslobođena od poreza na dodanu vrijednost ne smije imati dodatnu numizmatičku vrijednost. To znači da postoje zlatne kovanice koje vrijede puno više od količine zlata koje sadrži. Ako vrijednost zlata po tržišnoj vrijednosti iznosi primjerice 1000 eura, ako je kovanica rijetka, može se prodati po cijeni i do 3000 eura i u takvim se uvjetima ne smatra investicijskim zlatom te se na nju, prilikom kupnje, mora platiti PDV.

Granica koju je europska direktiva stavila iznosi 80 posto veću vrijednost od zlata koje kovanica sadrži. Ako kovanica sadrži zlata u vrijednosti od 100 eura i dosegne cijenu od 1799 eura, na nju se neće plaćati PDV. Međutim, ako dosegne cijenu od 1801 euro, za kupnju se mora platiti porez na dodanu vrijednost.

Koja je razlika između investicijskog zlata i običnog zlata

Investicijsko zlato je ono zlato koje ima točno određene propisana svojstva u skladu sa zakonom i smjernicama Europske Unije i ako te karakteristike ispunjava, radi se o investicijskom zlatu. Sve ostalo zlato koje nema ispunjene potrebne uvjete smatra se običnim zlatom i na njega se prilikom kupovine mora platiti porez na dodanu vrijednost.

Gdje se sve može kupiti investicijsko zlato u Hrvatskoj

U pravilu investicijsko se zlato može kupiti na dva načina. Putem službenih kanala i putem neslužbenih kanala, odnosno, na sekundarnom tržištu. Službeni kanali su tvrtke koje se isključivo bave prodajom investicijskog zlata ili one koje se bave trgovinom investicijskog zlata kao jednom od brojnih djelatnosti. Isto tako investicijsko se zlato može kupiti i od privatnih pojedinaca koji ga posjeduju. Kupovina od privatnih pojedinaca je takozvano sekundarno tržište i ono se formira na internetu, u oglasnicima i na drugim mjestima na kojima se ljudi susreću.

Prednosti kupovine u specijaliziranim trgovinama jest ta je cijena najniža, a sigurnost najviša. Kupac prilikom kupovine investicijskog zlata dobiva certifikat o autentičnosti, unaprijed može znati uvjete prodaje u slučaju da se na nju odluči te to kupcu daje određenu razinu predvidljivosti i sigurnosti. Tvrtke koje nisu specijalizirane, ali nude investicijsko zlato često ne otkrivaju otkupnu cijenu zlata.

Otkup investicijskog zlata ovisi gdje je prije toga kupljeno

Otkupna cijena investicijskog zlata ovisi i o tome gdje ga nudite na prodaju. Primjerice, ako investicijsko zlato koje ste kupili kod tvrtke Tetragram projekt putem internetskih stranica Plemenit.hr želite prodati istoj tvrtki, otkupna cijena bit će viša. Ako pak zlato kupujete i prodajete na različitim mjestima, recimo, kupujete u tvrtki Aurodomus, a prodajete tvrtki Tetragram, dobit ćete nižu otkupnu cijenu. Tu je činjenicu dobro imati na umu već prilikom kupnje investicijskog zlata.

Prednost sekundarnog tržišta je ta da se investicijsko zlato može pronaći po povoljnijim cijenama jer postoji razlika između kupovne i prodajne cijene koja se kreće od 2 do 15 posto ovisno o veličini poluge. Dakle netko tko posjeduje polugu srednje veličine, može je ponuditi u oglasniku po cijeni koja je manja od prodajne, a viša od otkupne te će na taj način i kupac i prodavatelj dobro proći. Međutim ako ne znate prepoznati krivotvorinu, može se dogoditi da vas netko prevari, ali ako znate što tražite, možete kupiti zlato po nešto nižoj cijeni. Treba zapamtiti da ako je cijena nevjerojatno niska, postoji opasnost da zlato nije autentično.

Zlato se može kupiti u različitim zemljama i za to postoje različiti kriteriji, koji ovise o željama i uvjetima kupca. Želite li doznati koje uvjete kupovine investicijskog zlata nude zemlje u regiji i svijetu, kliknite ovdje.

Tko su pouzdani brokeri zlatom u Hrvatskoj

Nakon što je Republika Hrvatska postala članicom Europske Unije, u zemlji je došlo do kvalitetnog razvoja tržišta investicijskog zlata. Glavni brokeri na domaćem tlu su tvrtke Tetragram projekt sa svojim brendom Plemenit.hr, Auro Domus i Moro, uz još nekoliko manjih tvrtki. Različite tvrtke posluju na različite načine te ponude za kupce mogu varirati, a više o tome možete pročitati u našem Potpunom vodiču za kupnju zlata u regiji.

Razlike u cijenama i usluzi po pojedinom brokeru

Razlike u cijenama uvelike određuje to je li ono isporučeno ili je neisporučeno. Međutim postoji i razlika u cijenama istih proizvoda na koju utječe brzina isporuke. Ako je tvrtka spremna i sposobna isporučiti vam zlato istog trenutka kada ga platite tada će cijena zlata biti nešto viša, nego ako uplatite i spremni ste čekati nekoliko dana ili tjedana da ga preuzmete.

Morate imati povjerenja da ćete zaista i dobiti investicijsko zlato koje ste platili. No da bi se zlato moglo dopremiti do kupca, tvrtka mora angažirati značajna sredstva. Dobar dio tvrtki koji se bave prodajom investicijskog zlata nemaju kod sebe potrebnu količinu zlata, pa stoga kupac mora čekati isporuku. Tvrtka Tetragram projekt ima na raspolaganju dovoljnu zlata za trenutnu isporuku uz prethodnu najavu kupovine.

Ipak, unatoč mogućnosti trenutne isporuke, ako kupac želi kupiti investicijsko zlato u tvrtki Tetragram projekt dobiva mogućnost kupiti zlato po povoljnijoj cijeni ako zlato plati unaprijed, pa mu ono bude isporučeno za nekoliko dana. Još jedna opcija je da kupci mogu platiti dio, odnosno dati predujam kojim garantiraju svoju ozbiljnost. Zauzvrat će dobiti zlato po fiksiranoj cijeni, bez obzira na to što će se s cijenom zlata događati u trenutku isporuke.

Također tvrtka Tetragram projekt nudi i opciju da kupac plati predujam i zatim sam odredi cijenu po kojoj će kupiti investicijsko zlato. Primjerice, ako kupac uplati 10 ili 20 posto cijene, može pratiti kako cijena zlata fluktuira tijekom dana ili tjedna te odluči po kojoj cijeni želi kupiti investicijsko zlato. Tvrtka Tetragram projekt po ovim je uvjetima jedinstvena na tržištu i izdvaja se od konkurencije.

Važno je zapamtiti da ako je kupac spreman čekati isporuku tada će cijena biti nešto povoljnija, ako plati predujam može sam birati cijenu po kojoj želi kupiti zlato, a ako je željan riskirati, investicijsko zlato može kupiti na sekundarnom tržištu.

Najisplativija kupnja investicijskog zlata

Što je kupnja bliža kovnici, cijena će biti povoljnija. Dakle radi se o gradovima koji imaju ugledne kovnice s certifikatom Good Delivery. Neke od najuglednijih kovnica ne rade s klijentima, odnosno klijent se mora obvezati kupovati količine u milijunskim iznosima. Kupovina papirnatog zlata također je povoljna i popularna, a povoljnije je jer jako utječe na cijenu zlata te postoji raznolika ponuda papirnatog zlata.

Ako je cijena niža od spot, odnosno burzovne cijene zlata, kupci su spremni prihvatiti povoljniju opciju, bez obzira na rizik. Moramo biti svjesni da u nekom trenutku, ako je cijena zlata dovoljno niska, a netko je spreman prodati zlato po toj niskoj cijeni, ono u nekom trenutku prestaje biti zlato i postaje prijevara. Oni koji dobro poznaju tržište mogu prepoznati to, no prosječni građanin koji kupuje zlato mora biti na velikom oprezu. Najsigurnije je kupiti isporučeno zlato, a ako postoji odmak između uplate i isporuke, cijene može biti povoljnija, no kupac mora imati povjerenja da će mu prodavatelj zlato doista i isporučiti.

Razlike u cijeni po pojedinim gradovima

Budući da je grad Zagreb distributivni centar iz kojeg počinju logistike, samim time nudi najpovoljnije cijene u odnosu na ostale gradove u Republici Hrvatskoj. U Zagrebu postoji najveći izbor te najbolja ponuda, no isto tako treba obratiti pozornost da je najisplativije investicijsko zlato kupovati u specijaliziranim i uglednim tvrtkama.

U hrvatskoj metropoli posluju tri takve, a među njima su tvrtka Tetragram projekt, Moro i Auro Domus. Investicijsko zlato, osim u specijaliziranim, može se kupiti i u nespecijaliziranim tvrtkama te u onima koje se bave prvenstveno otkupom zlata. Više o razlikama u cijenama investicijskog zlata s obzirom na gradove u Hrvatskoj možete pročitati u tekstu Potpuni vodič za kupnju zlata u Zagrebu, Splitu, Rijeci i drugim gradovima.

Investicijsko zlato: zašto ga država oslobađa poreza? Reviewed by on . Razlika između investicijskog zlata i svakog drugog zlata jest u odluci države da ga tretira na poseban način. Zlato ima dvostruku tradiciju: ono se kroz stolje Razlika između investicijskog zlata i svakog drugog zlata jest u odluci države da ga tretira na poseban način. Zlato ima dvostruku tradiciju: ono se kroz stolje Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori