Četvrtak , 21.09.2023.

Početna » Novosti » Potpuni vodič za kupovinu zlata u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Austriji…

Potpuni vodič za kupovinu zlata u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Austriji…

26.06.2019. / 21:48 Autor: Kategorija: Novosti, Savjeti A+ / A-

Investicijsko zlato se lako, jednostavno i povoljno može kupiti u zemljama Europske Unije. U svim zemljama Europske Unije, naime, investicijsko zlato (zlatne poluge i zlatnici) oslobođeno poreza na dodanu vrijednost. U tom pogledu zemlje Europske Unije su harmonizirale svoje zakonodavstvo, te se zbog toga cijenu investicijskog zlata od zemlje do zemlje vrlo malo razlikuju. Na žalost, to u većini slučajeva nije slučaj sa zemljama izvan Europske Unije. Primjerice, u Bosni i Hercegovini, cijena zlata u startu je bitno viša nego u zemljama Europske Unije, budući da se ondje na svaki investicijski proizvod od zlata i srebra plaća dodatni porez. Srbija je odnedavno također harmonizirala svoje zakonodavstvo sa stečevinom Europske Unije i ukinula je porez na dodanu vrijednost na investicijske proizvode, zbog čega je kupnja investicijskih zlatnih poluga i zlatnika puno povoljnija nego ranije.

Tržište investicijskog zlata u Hrvatskoj

Nakon ulaska Hrvatske u Europsku Uniju, došlo je do kvalitetnog razvoja tržišta investicijskog zlata. Glavni igrači na domaćem tlu su tvrtke Tetragram projekt, Auro Domus i Moro, uz još nekoliko manjih tvrtki.

U ponudi tvrtke Tetragam projekt možete pronaći svjetski glasovito investicijsko zlato i srebro besprijekorne reputacije i kakvoće. Svi proizvodi usklađeni su sa smjernicom Europske Unije 2006/112/ES kojom se definira finoća i oblik zlata u investicijskom obliku. Kovnice koje proizvode poluge iz ponude Tetragram projekta posjeduju najugledniji certifikat “Good Delivery” za proizvodnju i preradu plemenitih kovina Londonske asocijacije za plemenite kovine (London Bullion Market Association, LBMA).

Ako se kupac interesira za ulaganje u investicijsko zlato, osim diskrecije i pouzdanosti, tvrtka Tetragram nudi mogućnost da bez obaveze razgledate proizvode iz njihove ponude i zatražite savjet stručnjaka. Za iznose kupnje od 75 tisuća kuna po osobi, kupnju je moguće obaviti uz gotovinsko plaćanje. A ako posjedujete zlatne ili srebrne poluge, te zlatne ili srebrne kovanice koje želite prodati, tvrtka Tetragram projekt d.o.o. najbolje je i najpovoljnije mjesto otkupa u regiji. Svojim klijentima nude posebne cjenovne pogodnosti.

Tetragram projekt svojim klijentima nudi jedinstveni proizvod na hrvatskom tržištu za investitore s ulagačkim portfeljom od 50.000 eura i više. Radi se o kupnji i pohrani zlatnih i srebrnih poluga po sistemu “ključ u ruke”. To znači da kupac, nakon što je kupnja obavljena, dobiva ključ osiguranog sefa ugledne, provjerene institucije u kojem se nalaze kupljeni proizvodi. Tako kupac izbjegava sve rizike koji su povezani s transakcijom, što uključuje rizik transporta, rizik pohrane i rizik alokacije. Prije nego što primi “ključ u ruke”, klijent dobiva na fizički uvid sve kupljene poluge, zajedno sa svim zahtijevanim certifikatima o autentičnosti. Nakon toga se sef zaključava, a ključ predaje kupcu. Sef se nalazi u dobro osiguranom i zaštićenom prostoru u Hrvatskoj ili nekoj od zemalja po izboru klijenta. U slučaju ako kupac želi prodati svoj portfelj zlatnih i srebrnih poluga, novac od trgovine prebacuje se na račun klijenta, a klijent istovremeno tvrtki Tetragram predaje ključ sefa. Time je transakcija završena. Tvrtka Tetragram projekt isporučuje investicijske zlatne i srebrne poluge u sve dijelove Hrvatske.

Moro je tvrtka s više od desetljeća dugom tradicijom na slovenskom tržištu, koje je nakon otvaranja hrvatskog tržišta došlo i u Hrvatsku. Sama tvrtka osnovana je 1993. godine, a od 2005. bave se prodajom investicijskog zlata na području jugoistočne Europe. U Sloveniji i Hrvatskoj zastupnici su 800 godina stare austrijske kovnice Münze Österreich iz Beča i Argor Heraeusa SA iz Švicarske. Argor Heraeus izdaje zlatne poluge sa standardom Good Delivery koji osigurava međunarodnu likvidnost zlatnih poluga. Riječ je o polugama najviše kvalitete koje se mogu promijeniti u bilo koju valutu, bilo gdje na svijetu. Osim toga trguju po preporuci London Bullion Market Associationa (LBMA), člana londonske burze zlata, i World Gold Councila (WGC), organizacije za razvoj svjetskog tržišta zlata.

Za razliku od gore navedenog Tetragram projekta, tvrtka Moro svojim klijentima preporučuje pohranu kupljenog investicijskog zlata u sefove banaka. Drugim riječima, klijent se sam mora pobrinuti za sef u kojem će čuvati svoju dragocjenu imovinu.

Tvrtka Auro Domus je hrvatska financijska institucija izrasla iz stoljetne poduzetničke tradicije. Uz trgovinu plemenitim metalima, odnosno otkup zlata i prodaju investicijskog zlata, vode i najveći lanac mjenjačnica u Hrvatskoj. U njihovim poslovnicama može se koristiti i niz drugih usluga kao što je brzi prijenos novca u suradnji s tvrtkom Western Union te predaja i dostava paketa u suradnji s tvrtkom Overseas Express, a na pojedinim lokacijama prisutni su i kao Tobacco Shop, odnosno maloprodaja duhanskih proizvoda. Poluge i zlatnici u asortimanu Auro Domusa dolaze iz najpoznatijih svjetskih kovnica, koje su sve nositelji LBMA certifikata kao jamca kvalitete izrade, te prolaze kontrole kakvoće proizvoda. Auro Domus Grupa prva je na hrvatskom tržištu pokrenula prodaju investicijskog zlata.

Jednako kao tvrtka Tetragram, Auro Domus Grupa i the.bank.of.gold pružaju uslugu osigurane pohrane zlata i drugih plemenitih metala, na vlastitim lokacijama ili u suradnji s vanjskim partnerima. Nude mogućnost pohrane u Hrvatskoj, ali i u drugim europskim zemljama, ovisno o željama klijenta, sve uz konkurentne cijene.

Investicijsko zlato u zemljama regije

U Bosni i Hercegovini praktički nema razvijenog tržišta investicijskim plemenitim kovinama zbog visokog poreza. Zbog toga građani BiH u pravilu gravitiraju Hrvatskoj i ondje kupuju i pohranjuju zlato. Srbija ima nekoliko jakih igrača na tom tržištu, koje uglavnom opslužuju srbijansko tržište, budući da su ondje cijene investicijskog zlata unatoč neoporezivanju nešto više nego u Hrvatskoj i drugim zemljama EU.

Jedan od najjačih igrača u susjednoj nam Srbiji jest tvrtka Zlatara Gold koja je regionalni broker, specijaliziran za trgovinu investicijskim zlatom. Specijalizirani su, za trgovinu većim količinama investicijskog zlata, te zbog toga na regionalnom tržištu nude povoljnu cijenu. Po preporuci LBMA (London Bullion Market Association) člana Londonske burze zlata i WGC (World Gold Council) organizacije za razvoj svjetskog tržišta zlata, postali su predstavnici najpoznatijih svjetskih kompanija HERAEUS I VALCAMBI, koje su vodeći proizvođači predmeta od plemenitih metala. Prema Europskom zakonodavstvu, investicijsko zlato proizvodi se u obliku zlatnih pločica, čija je najmanja prihvaćena težina 1 gram i čija je zagarantirana čistoća jednaka 995 / 1000, ili je veća. Zlatara Gold kupcima nudi međunarodno priznate investicijske jedinice (zlatne poluge) u fizičkom obliku. Svaka zlatna pločica, na sebi ima utisnut naziv proizvođača i serijski broj koji je čini jedinstvenom i neponovljivom u čitavom svijetu. Po načinu poslovanja , svoju brokersku aktivnost obavljaju kao otvorena financijska institucija. Uz svaku kupljenu zlatnu polugu kupac dobiva međunarodni i njihov certifikat. Međunarodni certifikat kupcu investicijskih proizvoda donosi dvije koristi. Sigurnost prilikom kupovine zlatnih poluga (potvrđuje originalnost , čistoću i težinu ) te garantira laku konvertibilnost ( zamjenu za novac ). Zlatne poluge kovnica koje se nalaze na GOOD DELIVERY listi, primaju se bez dodatnih provjera bilo gdje u svijetu. Budući da je Slovenija u Europsku Uniju ušla gotovo jedno cijelo desetljeće prije Hrvatske, u Sloveniji se tržište investicijskih plemenitih kovina puno prije razvilo. Među najvećim igračima na slovenskom tržištu su tvrtke Edisongold, Gold Store, Zlatarna Celje, Elementum i ranije spomenuta tvrtka Moro, a važnu ulogu na tom tržištu ima i Tetragram projekt, koji je ekskluzivni partner Slovenske pošte za prodaju investicijskih plemenitih kovina.

Kupnja i prodaja plemenitih kovina u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj…

Stanovnici regije ponekad rado kupuju i pohranjuju zlato u zemljama poput Austrije, Njemačke, Švicarske, pa čak i Turske zato što ih smatraju sigurnijima i pouzdanijima. Jedna od tih tvrtki u Njemačkoj je Geiger Edelmetalle, druga Auragentum, slijedi Pro Aurum, Degussa, Gold.de, Philoro, MP Edelmetalle, Heubach Edelmetalle te Kettner Edelmetalle. U Njemačkoj također nije neuobičajeno (za razliku od zemalja regije) da se investicijsko zlato može kupiti i preuzeti u bankama poput Raiffeisen banke i Commerzbanke, koja štoviše proizvodi zlatne poluge sa svojim brendom. Tvrtke iz Njemačke nerijetko su aktivne i u Austriji, no postoje i tvrtke koje su izvorno iz Austrije. Štoviše, jedna od najuglednijih svjetskih kovnica plemenitih kovina nalazi se u Beču, a zove se Münze Österreich. Ona ima svoju distributivnu tvrtku za investicijsko zlato, a zove se Schoeller Münzhandel. Osim nje, postoji još i Ögussa i Goldvorsorge, a od banaka je poznata Erste Steiermarkische, koja nudi kupnju investicijskog zlata u svojim poslovnicama.

Kvaliteta investicijskog zlata u pojedinim zemljama

Kupovinom i prodajom plemenitih kovina ne bave se samo iznadprosječno bogati ljudi. Tržište zlatom i srebrom sasvim je dostupno, a u mnogim aspektima i prilagođeno malim ulagačima, koji u džepu nemaju više od nekoliko stotina kuna, eura ili dolara. Najjednostavniji, najpovoljniji i najsigurniji način ulaganja jest ulaganje u ono što bismo na našem jeziku mogli nazvati investicijskim zlatnicima i srebrnjacima (gold and silver bullions). To su standardizirani, prepoznatljivi proizvodi poznatih svjetskih kovnica, čija je jedina svrha čuvanje vrijednosti kapitala maloga čovjeka. Njih ne treba miješati sa zlatnicima i srebrnjacima s različitim povijesnim motivima (vladari, književnici, znanstvenici) koji se u različitim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj, proizvode u ograničenim serijama kako bi tijekom vremena stekli dodatnu numizmatičku vrijednost, te koji već i prilikom prvog pojavljivanja na tržištu u pravilu imaju višu cijenu od osnovne tržišne cijene plemenite kovine od koje su izrađeni.

Za razliku od zlatnika i srebrnjaka – numizmatika, investicijski su zlatnici i srebrnjaci prepoznatljivi po tome što se proizvode masovno, u pravilu imaju uvijek isti, nepromijenjeni dizajn, te su zbog toga jasni i razumljivi i laicima. U svijetu ne postoji mnogo takvih proizvoda. Među pedesetak investicijskih izdanja najpoznatiji su Australski klokan, Austrijski Philharmoniker, Kanadski javorov list, Kineski panda, Meksički Libertad, Južnoafrički Krugerrand, te Sjevernoamerički orao i Sjevernoamerički bizon.

Zahvaljujući masovnoj proizvodnji, investicijski zlatnici i srebrnjaci u pravilu nemaju numizmatičku vrijednost, nego im je cijena definirana isključivo cijenom zlata s obzirom na težinu od koje su izrađeni. Jedini razlog zbog čega su izrađeni u obliku zlatnika ili srebrnjaka jest da steknu prepoznatljivost kojom se jamči da je doista riječ o plemenitoj kovini standardne težine i čistoće.

Zlatnici i srebrnjaci s numizmatičkom vrijednošću s povijesnim motivima također su vrijedno sredstvo ulaganja. Ipak, osim ako nije riječ o masovnim povijesnim izdanjima opisanima na internetskim stranicama Hrvatska investicijska numizmatika, bavljenje njima trebalo bi prepustiti stručnjacima i zaljubljenicima, na sličan način kao što stručnjaci i zaljubljenici u umjetnine ili rijetke poštanske marke proučavaju, kupuju i prodaju predmete svojega interesa.

Važno je napomenuti kako nije dovoljno da proizvodi koje namjeravate kupiti budu “zlato” ili “srebro”. Ne, za kupce bez velikog iskustva u prodaji i kupnji plemenitih kovina od ključne je važnosti da prilikom kupnje odaberu isključivo proizvode najuglednijih svjetskih kovnica. Ako je proizvod koji planirate kupiti proizveden u kovnicama Heraeus, Argor, Umicore, Münze Österreich, Valcambi, Pamp ili Johnson Matthey, možete biti sigurni da kupujete svjetski poznatu marku. Ovo dakako nije iscrpna lista uglednih svjetskih kovnica, nego se radi o najpopularnijim imenima u ovom dijelu Europe.

Svi vodeći ponuđači investicijskog zlata u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj imaju u svojoj ponudi proizvode istih proizvođača kao što ih imaju i ponuđači u Hrvatskoj i Sloveniji. Zbog te činjenice u pravilu sasvim je svejedno hoćete li kupnju fizičkog zlata obaviti kod uglednog trgovca u Hrvatskoj ili kod uglednog trgovca u Austriji i Švicarskoj, osim ako se radi i o pohrani, u kojem slučaju možda nije loše dio zlata pohraniti u inozemstvu, a dio u Hrvatskoj.

Razlika u cijeni zlatnih poluga i zlatnika od zemlje do zemlje

Razlike u cijeni zlata u svakoj pojedinoj zemlji – od Njemačke i Švicarske preko Austrije i Slovenije te Hrvatske, Srbije i BiH su minimalne i uglavnom se svode na pitanje troška prijevoza od najudaljenije ugledne kovnice i troškove osiguranja, osim naravno u BiH gdje je cijena znatno viša zbog poreza na dodanu vrijednost. Cijena zlata po gramu ovisi najviše o kvaliteti (čistoći) zlata i ta kvaliteta određuje točno koliko košta gram zlata, za 1 gram zlata možete dobiti najbolju cijenu ako se radi o najkvalitetnijem zlatu (24 karatno zlato odgovara 99,99 posto čistoće tj. udjela zlata u leguri). Trenutna cijena 24 karatnog zlata u Hrvatskoj je 295 kuna za gram, u Njemačkoj i Austriji cijena je 39,84 eura po gramu (što je gotovo jednako cijeni u kunama), dok u Sloveniji cijena grama zlata iznosi 33,50 eura, odnosno 248 kuna. Iako je cijena zlata u Austriji i Njemačkoj često nešto niža nego u Hrvatskoj, kod nas je također moguće kupiti zlato po toj nižoj cijeni, ako se potom zlato ostavlja u pohrani u tim zemljama.

Zaključak

Ulagač u plemenite kovine u Hrvatskoj je donedavno bio dužan platiti ne samo PDV, odnosno, carinu prilikom uvoza, nego je plaćao i poseban porez na luksuz koji se u ukupnom iznosu penjao i do 60 posto od osnovne cijene investicije. To je dakako bio ekonomski neodrživ namet, pa zbog toga u Hrvatskoj nije postojalo tržište investicijskim plemenitim kovinama. Međutim, Europska Unija je barem u tom pogledu Hrvatskoj donijela značajan napredak. Naime, od 1. siječnja 2013. godine ukinut je poseban porez na plemenite kovine, tzv. porez na luksuz, a od 1. srpnja 2013. godine, odnosno, danom ulaska Hrvatske u Europsku uniju, ukinut je i porez na investicijsko zlato.

Investicijsko zlato u Europskoj Uniji može se nabaviti u dva temeljna oblika. Prvi oblik jesu zlatne poluge mase najmanje jednog grama i čistoće najmanje 995 tisućinki. U pravilu, suvremeno se investicijsko zlato proizvodi isključivo u najvećoj mogućoj čistoći – 999 tisućinki ili 9999 deset tisućinki. A to znači da kada, primjerice, kupujete investicijsko zlato mase 100 grama, to znači da u kupljenoj poluzi dobivate 100 grama čistoga zlata.

Drugi oblik investicijskoga zlata jesu zlatne kovanice izdane nakon 1800. godine koje su u zemlji izdavateljici bile ili su još uvijek službeno sredstvo plaćanja, koje imaju čistoću najmanje 90 posto, te koje nemaju znatnu numizmatičku vrijednost. Pod znatnom numizmatičkom vrijednošću podrazumijevaju se zlatnici koji na tržištu ne dostižu cijenu veću od 180 posto cijene zlata od kojega su izrađeni.

Potpuni vodič za kupovinu zlata u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Austriji… Reviewed by on . Investicijsko zlato se lako, jednostavno i povoljno može kupiti u zemljama Europske Unije. U svim zemljama Europske Unije, naime, investicijsko zlato (zlatne po Investicijsko zlato se lako, jednostavno i povoljno može kupiti u zemljama Europske Unije. U svim zemljama Europske Unije, naime, investicijsko zlato (zlatne po Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori