Utorak , 16.07.2024.

Početna » Analiza » Investicija u zlato u 2018. godini bolja nego u njemačke dionice

Investicija u zlato u 2018. godini bolja nego u njemačke dionice

03.01.2019. / 12:19 Autor: Kategorija: Analiza, Novosti, Zlato A+ / A-

Nakon što smo 2018. godinu priveli kraju, bilo bi dobro provjeriti kako se tijekom zadnjih 365 dana kretala cijena zlata u odnosu na neke druge investicijske klase.

Kretanje cijene Dow Jones indexa, DAX indexa i zlata u 2018. godini

U grafikonu koji objavljujemo, napravili smo pregled dva najpopularnija svjetska ulagačka indeksa – indeks Dow Jones koji sadrži vodeće američke dionice (u plavoj boji), te najpoznatiji indeks njemačkih dionica Dax (u crvenoj boji). Kao treći grafikon interpolirali smo cijenu zlata u eurima (žuta boja). Uspoređujući sva tri grafikona, lako se može primijetiti da se početkom listopada na svjetskom tržištu dogodio značajan preokret.

Cijena žute plemenite kovine stabilna

Svatko tko je početkom protekle godine uložio u indeks dionica vodećih njemačkih poduzeća, danas bi na svojem dioničkom kontu imao 18 posto manje novca. Slično bi se dogodilo i u slučaju ulaganja u najbolje američke multinacionalne korporacije putem indexa Dow Jones. Vrijednost portfelja američkih dionica smanjio se, naime, za oko 7 posto.

Nasuprot tome, možemo primijetiti značajnu stabilnost cijene zlata, te čak i porast njegove vrijednosti u drugoj polovici godine. U ovome grafu treba obratiti pažnju na dio posljednjeg kvartala 2018. tijekom koje je nestala korelacija cijene zlata i dionica. Bez dvojbe možemo utvrditi, da se zaustavio trend cjenovnoga pada zlata i potvrdio se pozitivan trend. No, cijena još nije drastično porasla, te stoga preporučujemo akumulaciju zlata.

Ukratko, možemo reći da je u 2018. godini zlato bilo više od 20% bolja investicija nego u najbolje njemačke i američke kompanije.

Investicija u zlato u 2018. godini bolja nego u njemačke dionice Reviewed by on . Nakon što smo 2018. godinu priveli kraju, bilo bi dobro provjeriti kako se tijekom zadnjih 365 dana kretala cijena zlata u odnosu na neke druge investicijske kl Nakon što smo 2018. godinu priveli kraju, bilo bi dobro provjeriti kako se tijekom zadnjih 365 dana kretala cijena zlata u odnosu na neke druge investicijske kl Rating: 0

Info o autoru Gregor Razboršek

Gregor Razboršek neovisni je analitičar tržišta plemenitih kovina, a najveći dio karijere proveo je u bankarskom sektoru. Na portalu Srebrozlato.com redovito objavljuje stručne tehničke analize tržišta plemenitih kovina, u kojima analizira tržišne trendove te prognozira kretanje njihovih cijena.

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori