Utorak , 16.07.2024.

Početna » Analiza » Tehnička analiza cijene zlata za trideset i devedeset dana

Tehnička analiza cijene zlata za trideset i devedeset dana

10.09.2019. / 09:50 Autor: Kategorija: Analiza, Novosti, Tehnička analiza A+ / A-

Portal Srebrozlato.com u suradnji s tvrtkom Tetragram projekt započinje suradnju s vodećim hrvatskim stručnjacima za tehničku analizu, putem koje će naši čitatelji moći doznati najsvježije informacije o predviđanjima kretanja cijena plemenitih kovina na svjetskom tržištu.

Prof. dr. Bojan Trkulja, izvanredni profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, zajedno s Mr. Željkom Marčinko Trkulja, pripremio je 30-dnevnu i 90-dnevnu analizu cijene zlata za razdoblje od 1. do 30. rujna i za razdoblje od rujna do studenog 2019. godine. Analiza je rađena korištenjem dviju metoda, ARIMA i metodom neuronskih mreža.

Prema ARIMA metodologiji, buduća cijena zlata aproksimira se korištenjem autoregresivnih integriranih pokretnih sredina. Za razdoblje rujna 2019. godine, dr. Trkulja estimira kako bi cijena zlata sa značajnom vjerojatnošću dosegnuti 1580 američkih dolara za uncu. Pri tome gornja granica vjerojatnosti cijene doseže stotinjak dolara više, dok se donja granica kreće na postojećim cjenovnim razinama.

ARIMA metodologija za razdoblje od 90 dana daje sličan rezultat, pri čemu je razmak između gornje i donje granice cijene potkraj trećeg mjeseca estimacije očekivano veći.

Analiza korištenjem metode neuronske mreže daje slične rezultate, pri čemu ova metoda predviđa kratkotrajni i blagi pad cijene zlata u prvom dijelu mjeseca rujna, nakon čega slijedi rast na razine od oko 1550 američki dolara za uncu.

Primjenom neuronskih mreža i vremenskih nizova moguće je uzeti u obzir i druge parametre osim povijesnih podataka cijene zlata. To su parametri koji značajno koreliraju s cijenom zlata (tečajni odnosi, cijene drugih metala i burzovni indeksi).

Zlato je primjer dobra kojim se u značajnim količinama trguje na svjetskom tržištu. Velik broj makroekonomski uvjetovanih faktora čine cijenu zlata povjesno gledajući izrazito volatilnom.

U idućim mjesecima, tim stručnjaka portala Srebrozlato i tvrtke Tetragram projekt nastavit će objavljivati analize cijene zlata po različitim metodama.

Napomena: Analiza predviđanja cijene zlata informativnog je karaktera i ne može biti zamjena za vlastitu procjenu čitatelja. Predviđanje ne uključuje analizu opravdanosti investicije, financijskih mogućnosti i pojedinačnih potreba čitatelja.

Tehnička analiza cijene zlata za trideset i devedeset dana Reviewed by on . Portal Srebrozlato.com u suradnji s tvrtkom Tetragram projekt započinje suradnju s vodećim hrvatskim stručnjacima za tehničku analizu, putem koje će naši čitate Portal Srebrozlato.com u suradnji s tvrtkom Tetragram projekt započinje suradnju s vodećim hrvatskim stručnjacima za tehničku analizu, putem koje će naši čitate Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori