Utorak , 16.07.2024.

Početna » Analiza » Koliko će još dugo kupci ignorirati strelovit rast cijene zlata?

Koliko će još dugo kupci ignorirati strelovit rast cijene zlata?

08.08.2019. / 10:01 Autor: Kategorija: Analiza, Novosti, Savjeti A+ / A-

Cijena zlata izražena u eurima jednogodišnje je dno dosegnula 27. rujna prošle godine. Toga se dana, naime, unca zlata (31,103 grama) prodavala po cijeni od 1015,17 eura, što preračunato u kilograme iznosi 32.638,47 eura.

Od tada, pa sve do trenutka pisanja ovog teksta, zlato je postajalo sve skuplje i skuplje, a da se srednjestrujaški mediji uopće nisu osvrnuli na razloge. Vrhunac cjenovnoga proboja dogodio se u zadnjih tjedan dana, kada je na tržištu zabilježen cjenovni rast koji oduzima dah. Cijena zlata, naime, od početka kolovoza do danas skočila je s 1280,27 eura za uncu (odnosno 41.161,64 eura za kilogram) na 1334,97 eura za uncu (ili 42,920,43 eura za kologram).

Cijena zlata porasla gotovo za trećinu

Ako taj sedmodnevni strelovit rast izrazimo u postotcima, možemo vidjeti da je zlato u svega par dana poskupjelo za 4,2 posto! A ako uzmemo u obzir cjenovno dno iz rujna prošle godine, lako je izračunati da je cijena zlata u razdoblju od malo više od deset mjeseci porasla za gotovo trećinu, odnosno, preciznije za 31,4 posto!

Tektonske promjene na tržištu zlata, međutim, u medijima su prošle potpuno nezapaženo. Možda je baš zbog toga početkom ovoga ljeta, negdje u lipnju, diljem svijeta započelo odlijevanje zlata iz ruku malih, nestrpljivih ulagača. Pritisak prodaje zlata iz sefova i čarapa običnih građana postao je izuzetno jak. Mali ulagači, neupućeni u tržišna kretanja, vidjevši da je cijena žutoj plemenitoj kovini ozbiljno porasla, krenuli su prodavati svoje zlatne zalihe, očekujući očito da bi mogli propustiti ostvariti profit ako cijena zlatu naglo padne.

No, cijena zlatu, umjesto da padne, nastavila je nezaustavljivo rasti. Zašto? Vrlo jednostavno. Mali igrači zlato su prodavali, a veliki su ga počeli odlučno kupovati.

Mali i veliki igrači na tržištu zlata

Unatrag godinu dana, središnje banke diljem svijeta pojačale su svoje zlatne rezerve za 374 tone, što u američkoj valuti iznosi više od 15 milijardi dolara. U kupovini zlatnih rezervi osobito su prednjačile središnje banke Poljske, Kine i Rusije. Ruska je središnja banka objavila kako je od siječnja do srpnja povećala svoju zlatnu zalihu za više od 96 tona, te s 1. srpnjem posjeduje ukupno zlata u vrijednosti od 100 milijardi američkih dolara. U istom je razdoblju Kineska središnja banka objavila da je kupila 74 tone zlata.

Zašto središnje banke vodećih zemalja kupuju zlato? Odgovor je vrlo jednostavan – one žele ostvariti monetarnu neovisnost od turbulentnih zbivanja na tržištima tradicionalnog (možemo ga još nazvati i papirnatog) novca.

Sjedinjene Američke Države sa svojim dolarom trenutno su još uvijek neprikosnoveni vladar novca. Većina zemalja svijeta koriste upravo dolar kao sredstvo podupiranja i očuvanja vrijednosti svojih vlastitih valuta. No, kao što znamo, između Sjedinjenih Država i Kine, te Sjedinjenih Država i Rusije upravo traju ekonomske razmirice. Zapadne su zemlje protiv Rusije uvele različite sankcije, uključujući i one financijske, koje su Rusiju učinile prilično ranjivom na monetarnom području. U zadnjih pet godina, ruska je valuta rublja izgubila 50 posto svoje vrijednosti u odnosu na američki dolar.

Istovremeno, ekonomski odnosi između Kine i Sjedinjenih Država također se pogoršavaju. Amerika je uvela carine na znatne količine kineskih proizvoda, na što je Kina uzvratila devalviranjem (odnosno, oslabljivanjem) kineske valute juana u odnosu na američki dolar.

Rast cijena plemenitih kovina se nastavlja

Monetarne manipulacije i ekonomski ratovi oduvijek su bili plodno tlo za rast cijene plemenitih kovina, i to osobito zlata. A budući da se ekonomskim i monetarnim turbulencijama trenutno ne nazire kraj, stručnjaci Tetragram projekta predviđaju kako će se rast cijene zlata, te osobito cijene zlatnih poluga, nastaviti u idućih godinu dana.

Također, očekuje se da će trend ignoriranja eksplozivnog rasta na tržištu zlata i srebra uskoro prestati. Srednjestrujaški mediji morat će početi ozbiljno pisati o razlozima zašto je zlato u zadnjih godinu dana značajno dobilo na vrijednosti. Nakon što cijena zlatu dodatno poraste za 20 ili 30 posto, svima će postati jasno da se u globalnoj ekonomiji događa nešto važno i zanimljivo, na što svakako treba obratiti pozornost.

Grafikon: goldprice.org

Koliko će još dugo kupci ignorirati strelovit rast cijene zlata? Reviewed by on . Cijena zlata izražena u eurima jednogodišnje je dno dosegnula 27. rujna prošle godine. Toga se dana, naime, unca zlata (31,103 grama) prodavala po cijeni od 101 Cijena zlata izražena u eurima jednogodišnje je dno dosegnula 27. rujna prošle godine. Toga se dana, naime, unca zlata (31,103 grama) prodavala po cijeni od 101 Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori