Utorak , 16.07.2024.

Početna » Analiza » Zabrintost zbog stagflacije potaknula rast cijene zlata i srebra

Zabrintost zbog stagflacije potaknula rast cijene zlata i srebra

14.10.2021. / 10:16 Autor: Kategorija: Analiza, Novosti A+ / A-

Analiza cijene zlata i srebra na svjetskom tržištu

Još od sredine lipnja cijena zlata nije dostigla cjenovne razine kakve je dostigla danas. Početkom dana, cijene su u nekoliko navrata prešle granicu od 1550 eura za uncu (31,103 grama), no potom je entuzijazam kupaca ponešto splasnuo, tako da je cijena blago korigirana i zaustavila se na 1545 eura za uncu, što je još uvijek prilično visoko uspoređujući je s dostignutim cijenama u nekoliko prethodnih tjedana.

Zlato se zadnji put prodavalo po cijenama višim od današnjih 10. i 11. lipnja, kada je unca zlata dosegnula 1558 eura za uncu.

Analitičari smatraju kako je cijena zlatu porasla zbog sve veće zabrinutosti investitora prouzročene najavama takozvane stagflacije, odnosno, ekonomskog stanja u kojem se istovremeno manifestiraju visoka inflacija i ekonomska stagnacija. Klasična teorija ekonomskog rasta nema odgovor na borbu protiv stagflacije, budući da njezini teoretičari tvrde kako inflacija i anemičan rast gospodarstva ne mogu ići zajedno. No, da je stagflacija realnost koja se može dogoditi svjetskoj ekonomiji pokazuju 70-te godine prošlog stoljeća, kada se ta nepovoljna ekonomska pojava – koja je tada i dobila ime – pojavila upravo u američkoj ekonomiji.

Poticaj ovotjednom rastu cijene zlata bio je osobito pothranjen izvještajima o inflaciji u Sjedinjenim Američkim Državama. Preračunat godišnji rast cijena na malo izražen u američkim dolarima iznosio je visokih 5,4 posto. Brojka je to koja je neugodno iznenadila analitičare, budući da je očekivana stopa bila niža, i iznosila je 5,3 posto.

Srebro također u uzlaznom trendu

I cijene srebra su ponešto rasle danas, nastavljajući trend koji je započeo potkraj rujna, što je i razumljivo, budući da je prije točno tri tjedna ova plemenita kovina doživjela cjenovno dno koje nismo imali priliku vidjeti na tržištu već više od godinu dana.

Naime, cijena srebru 29. rujna spustila se ispod 19 eura za uncu (31,103 grama), što se nije dogodilo još od srpnja prošle godine. No, pritisak kupaca učinio je da se srebro izvuče iz provalije, te je od tada njegova cijena sve do danas postojano rasla probivši psihološku granicu od 20 eura za uncu. Ipak, još će trebati vremena da se srebro oporavi od pada s razine od gotovo 23 eura za uncu koje je bilo dosegnuto sredinom svibnja ove godine. Čini se da je cjenovni pad definitivno zaustavljen, i da je taj prekid negativnog trenda potvrđen višednevnim kontinuiranim jačanjem bez većih oscilacija.

Zabrintost zbog stagflacije potaknula rast cijene zlata i srebra Reviewed by on . Još od sredine lipnja cijena zlata nije dostigla cjenovne razine kakve je dostigla danas. Početkom dana, cijene su u nekoliko navrata prešle granicu od 1550 eur Još od sredine lipnja cijena zlata nije dostigla cjenovne razine kakve je dostigla danas. Početkom dana, cijene su u nekoliko navrata prešle granicu od 1550 eur Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori