Petak , 01.12.2023.

Početna » Investicijske kovanice » Razlika između investicijskih kovanica i numizmatika

Razlika između investicijskih kovanica i numizmatika

17.01.2010. / 11:03 Autor: Kategorija: Investicijske kovanice, Investiranje A+ / A-
Razlika između investicijskih kovanica i numizmatika

Foto: sprottmoney, Flickr

Kupovinom i prodajom plemenitih kovina ne bave se samo iznadprosječno bogati ljudi. Tržište zlatom i srebrom sasvim je dostupno, a u mnogim aspektima i prilagođeno malim ulagačima, koji u džepu nemaju više od nekoliko stotina kuna, eura ili dolara.

Najjednostavniji, najpovoljniji i najsigurniji način ulaganja jest ulaganje u ono što bismo na našem jeziku mogli nazvati investicijskim zlatnicima i srebrnjacima (gold and silver bullions). To su standardizirani, prepoznatljivi proizvodi poznatih svjetskih kovnica, čija je jedina svrha čuvanje vrijednosti kapitala maloga čovjeka.

Masovna proizvodnja, nepromijenjeni dizajn

Njih ne treba brkati sa zlatnicima i srebrnjacima s različitim povijesnim motivima (vladari, književnici, znanstvenici) koji se u različitim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj, proizvode u ograničenim serijama kako bi tijekom vremena stekli dodatnu numizmatičku vrijednost, te koji već i prilikom prvog pojavljivanja na tržištu u pravilu imaju višu cijenu od osnovne tržišne cijene plemenite kovine od koje su izrađeni.

Za razliku od zlatnika i srebrnjaka – numizmatika, investicijski su zlatnici i srebrnjaci prepoznatljivi po tome što se proizvode masovno, u pravilu imaju uvijek isti, nepromijenjeni dizajn, te su zbog toga jasni i razumljivi i laicima. U svijetu ne postoji mnogo takvih proizvoda. Među pedesetak investicijskih izdanja najpoznatiji su Australski klokan, Austrijski Philharmoniker, Kanadski javorov list, Kineski panda, Meksički Libertad, Južnoafrički Krugerrand, te Sjevernoamerički orao i Sjevernoamerički bizon.

Investicijska numizmatika

Zahvaljujući masovnoj proizvodnji, investicijski zlatnici i srebrnjaci u pravilu nemaju numizmatičku vrijednost, nego im je cijena definirana isključivo cijenom zlata s obzirom na težinu od koje su izrađeni. Jedini razlog zbog čega su izrađeni u obliku zlatnika ili srebrnjaka jest da steknu prepoznatljivost kojom se jamči da je doista riječ o plemenitoj kovini standardne težine i čistoće.

Zlatnici i srebrnjaci s numizmatičkom vrijednošću s povijesnim motivima također su vrijedno sredstvo ulaganja. Ipak, osim ako nije riječ o masovnim povijesnim izdanjima opisanima na internetskim stranicama Hrvatska investicijska numizmatika, bavljenje njima trebalo bi prepustiti stručnjacima i zaljubljenicima, na sličan način kao što stručnjaci i zaljubljenici u umjetnine ili rijetke poštanske marke proučavaju, kupuju i prodaju predmete svojega interesa.

Razlika između investicijskih kovanica i numizmatika Reviewed by on . [caption id="attachment_1656" align="alignright" width="300"] Foto: sprottmoney, Flickr[/caption] Kupovinom i prodajom plemenitih kovina ne bave se samo iznadpr [caption id="attachment_1656" align="alignright" width="300"] Foto: sprottmoney, Flickr[/caption] Kupovinom i prodajom plemenitih kovina ne bave se samo iznadpr Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori