Četvrtak , 07.12.2023.

Početna » Investicijske kovanice » Hrvatski zlatnici i srebrnjaci

Hrvatski zlatnici i srebrnjaci

17.01.2010. / 20:28 Autor: Kategorija: Investicijske kovanice A+ / A-

S investicijskog stanovišta, zlatni i srebrni kovani novac Hrvatske narodne banke nisu osobito atraktivni proizvodi, budući da se prodaju znatno iznad tržišne cijene kovine od koje su izrađeni, i to ne toliko zbog njihove numizmatičke vrijednosti, koliko zbog visokoga poreza što ga je hrvatska država nametnula na promet proizvoda od plemenitih kovina.

Hrvatska narodna banka prvi je puta izdala seriju numizmatički vrijednih zlatnih i srebrnih kovanica sredinom 1994. godine, i na taj je način započela tradiciju izdavanja zlatnika i srebrnjaka koja traje sve do danas.

Zlatnici i srebrnjaci Hrvatske narodne banke u pravilu se izdaju uz kakav posebno svečan povod. Na licu i naličju obično imaju likove znanstvenika, književnika, duhovnih vođa, građevina ili povijesnih artefakata. Hrvatski državni grb uvijek je dio naličja, zajedno s nominalnom vrijednošću. U nastavku predstavljamo nekoliko od ukupno tridesetak različitih serija zlatnika i srebrnjaka u izdanju HNB-a.

Zlatnik 500. obljetnica rođenja Marina Držića

Foto: HNZ

Naziv: Zlatnik 500. obljetnica rođena
Marina Držića
Godina izdanja: 2008.

Srebrnjak Dubrovačka karaka

Foto: HNZ

Naziv: Srebrnjak Dubrovačka karaka
Godina izdanja: 2008.

Srebrnjak Benedikt Kotruljević

Foto: HNZ

Naziv: Srebrnjak Benedikt Kotruljević
Godina izdanja: 2008.

Zlatnik 150. obljetnica rođenja Andrije Mohorovičića

Foto: HNZ

Naziv: Zlatnik 150. obljetnica rođenja
Andrije Mohorovičića
Godina izdanja: 2008.

Srebrnjak Nikola Tesla

Foto: HNZ

Naziv: Srebrnjak 150. obljetnica rođenja
Nikole Tesle
Godina izdanja: 2006.

Hrvatski zlatnici i srebrnjaci Reviewed by on . S investicijskog stanovišta, zlatni i srebrni kovani novac Hrvatske narodne banke nisu osobito atraktivni proizvodi, budući da se prodaju znatno iznad tržišne c S investicijskog stanovišta, zlatni i srebrni kovani novac Hrvatske narodne banke nisu osobito atraktivni proizvodi, budući da se prodaju znatno iznad tržišne c Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori