Subota , 27.07.2024.

Početna » Novosti » 2020., godina za monetarno resetiranje

2020., godina za monetarno resetiranje

15.10.2020. / 11:37 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Već 2015. Ronan Manly, analitičar Bullionstar-a iznio je ideju da 2020. godina izgleda kao vodeći kandidat za poništavanje monetarnog sustava.

Do tog je zaključka došao na temelju trenda koji je uočio u vremenskim rokovima repatrijacije zlata koje su najavile brojne europske središnje banke početkom 2013. I tko bi bolje mogao znati unutarnje planove za budućnost i prijeko potreban reset financijskog sustava od svjetskog najmoćnije središnje banke, neodgovorne i tajne institucije u kojima je zlato srce njihovih bilanci i koje bi bilo prirodno i rezervno sidro u bilo kojem novom međunarodnom monetarnom sustavu.

Osim toga, globalna financijska kriza koja je započela 2007./2008. nikada zapravo nije završila. Jednostavno je zakrpana, produljena i stavljena na životnu intervenciju intervencijama središnje banke u obliku neprestanog kvantitativnog popuštanja (QE), otkupa imovine i umjetno niskih kamatnih stopa.

Od Frankfurta do Beča

Prvi dokaz bila je do sada poznata vježba repatrijacije zlata njemačke Bundesbank (Buba) da se gotovo 700 tona zlata prebaci iz trezora njujorškog Fed-a i Banque de Francea u Frankfurt.

“Do 2020. Bundesbank namjerava pola njemačkih zlatnih rezervi skladištiti u vlastitim trezorima u Njemačkoj. Druga polovica ostat će na skladištu u partnerskim središnjim bankama u New Yorku i Londonu”, izjavili su u siječnju 2013. godine.

“U tu svrhu Bundesbank planira fazno premještanje 300 tona zlata iz New Yorka u Frankfurt. Kao i dodatnih 374 tone iz Pariza u Frankfurt do 2020.”

Uslijedila je 28. svibnja 2015. izjava austrijske središnje banke, Oesterreichische Nationalbank (OeNB), da će i ona vratiti zlato pohranjeno u Londonu natrag u svoje trezore u Beču. To se nazvalo usvajanjem “politike skladištenja zlata ‘2020.“.

“OeNB donosi politiku skladištenja zlata za 2020 .: Nedavno je Upravno vijeće OeNB-a usvojilo politiku skladištenja zlata za 2020. godinu. Do 2020. godine 50 posto austrijskih zlatnih rezervi treba biti u Austriji (OeNB i Münze Österreich AG), 30 posto u Londonu i 20 posto u Švicarskoj”, izjavili su.

Plan OeNB-a za 2020. godinu nakon slične izjave njemačkog susjeda BuBa predložio je koordiniranu strategiju tih središnjih banaka da vrate kontrolu nad što većom količinom zlatne rezerve prije predviđenog roka za resetiranje sustava 2020. godine.

Ponovno postavljanje sustava 2020.

U veljači 2016., dok je BullionStar prisustvovao Svjetskom sajmu novca u Berlinu, snimili su video intervju o trendovima središnjeg bankarstva, u kojem su se ponovno osvrnuli na ovo “Ponovno postavljanje sustava 2020.“

U kolovozu 2017. njemačka Bundesbank u priopćenju za javnost ponovno se osvrnula na tvrd i brz rok do 2020. godine da je dovršila svoju repatrijaciju zlata iz New Yorka i Pariza prije roka:

“Bundesbank završava prijenos zlata prije roka. 50,6 posto njemačkih zlatnih rezervi sada je pohranjeno u Njemačkoj. Taj je cilj Bundesbank postavila 2013. godine, a trebao je biti postignut najkasnije do 2020. godine. Time se zatvara cjelokupni plan skladištenja zlata. Otprilike tri godine prije vremena kojemu smo težili”, rekao je predstavnicima tiska član Izvršnog odbora Bundesbanke Carl-Ludwig Thiele.

“Najkasnije“ i “prije vremena kojem smo težili“ – neobično precizna i hitna formulacija, ali svijetla i logična kada se tumači u kontekstu unaprijed planiranog roka za resetiranje sustava za 2020. godinu. Slično je bilo i s njemačkim susjedom na jugu, gdje je u ožujku 2019. austrijska središnja banka izjavila:

“Što se tiče prekretnica postignutih u 2018. godini, guverner Nowotny istaknuo je da je” repatrijacija zlatnih rezervi u Austriju dovršena u 2018. godini, prije roka. “

Tu je točno ona fraza “prije roka”. Ovdje vidimo da su obje banke imale raspored za 2020. godinu i odahnule su zbog toga što su postigle repatrijaciju prije ovog roka za 2020. godinu.

Nizozemsko djelovanje u tajnosti

Ali nisu samo središnje banke Njemačke i Austrije bile zauzete planiranjem repatrijacije zlata u razdoblju 2013.-2015., prije roka 2020. godine. U njemačkom susjedu na sjeverozapadu, nizozemska središnja banka, De Nederlandsche Bank (DNB), tijekom listopada i studenog 2014. tajno je repatrirala 122,5 tona zlata iz trezora New Yorka u trezore DNB-a u Amsterdamu. Ali o tome je progovorila tek 21. studenoga 2014., nakon izvedbe.

Smješteni između najava Bundesbank iz 2013. i OeNB-a za 2015. godinu o repatrijaciji, koje su se odnosile na rok za 2020. godinu, nizozemski transferi zlata iz 2014. godine imaju najviše smisla kad se gledaju u smislu istih motiva. Ali s obzirom na to da su transferi zlata izvršeni u tajnosti u vrlo kratkom vremenskom okviru, nije bilo najave.

Međutim, u jednoj od najeksplicitnijih izjava središnjih banaka u objašnjenju zašto posjeduju značajne fizičke rezerve zlata, DNB je na svojoj web stranici znakovito komentirao da zlato igra ulogu u obnovi urušenog financijskog sustava.

“Zlato je sidro povjerenja za financijski sustav. Ako se sustav uruši, zaliha zlata može poslužiti kao osnova za njegovu ponovnu izgradnju. Zlato jača povjerenje u stabilnost bilance središnje banke i stvara osjećaj sigurnosti”, izjavili su

Poljska i Mađarska slijede primjer

Osim Nizozemaca, ne zaboravimo i njemačkog susjeda na istoku, Poljsku. Ona je, iako je kasnila u srednjoeuropski klub za repatrijaciju zlata, nadoknadila izgubljeno vrijeme u prvoj polovici 2019. godine kada je poljska središnja banka, Narodna banka Poljske (NBP ), najavila masovnu kupnju 100 tona zlata od Engleske banke. Nakon toga je sve zlato prebacila u Varšavu, a zadnji transfer je bio u studenom 2019.

Obrazloženje poljske središnje banke kaže: „Zlato je “najrezervnija“ rezervna imovina. Ono je svojevrsno sidro povjerenja, posebno u vrijeme tenzija i kriza. Zlato osigurava poljsku financijsku snagu čak i u izuzetno nepovoljnim uvjetima”.

Poljska operacija uslijedila je nakon sličnih poteza austrijskog susjeda na istoku, mađarske središnje banke, Magyar Nemzeti Bank (MNB), u listopadu 2018. godine. Tada je MNB deset puta povećao svoje rezerve zlata s 3,1 na 31,5 tona uz kupnju od 28,4 tone zlata u Londonu, a sljedećih tjedana odmah je sve to zlato vratila u Mađarsku.

U svom komentaru iz listopada 2018. mađarska središnja banka također se osvrnula na strukturne promjene u monetarnom sustavu. „Prilikom podizanja domaćih rezervi zlata na 31,5 tona, MNB je obratio pozornost na međunarodnu i regionalnu ulogu koju je zlato imalo u rezervama središnje banke“.

Iako zlato u normalnim vremenima ima učinak izgradnje povjerenja i može igrati ulogu u stabilizaciji i obrani, korisno je i u ekstremnim tržišnim uvjetima, dubljim geopolitičkim krizama i strukturnim promjenama u međunarodnom financijskom sustavu.

Kao bliski susjedi Njemačke i Austrije i bliski suradnici, Poljska i Mađarska bile bi u idealnoj poziciji da promatraju poslovanje Bundesbanke i austrijske središnje banke iza kulisa u pripremama za resetiranje sustava i prirodno bi željele povećati svoju rezervu zlatne imovine prije takvog resetiranja.

Široko poznati plan među glavnim središnjim bankarima?

Osim središnjeg europskog kluba za repatrijaciju zlata, Banka za međunarodne nagodbe (BIS) u Baselu, Švicarska, te ministri financija i guverneri središnjih banaka, koji također djeluju iz BIS-ovih ureda u Baselu, trebali bi biti upoznati s rokom do 2020. za planirano resetiranje financijskog sustava. Zbog toga su njihovi sažeci i zapisnici sa sastanka strogo povjerljivi i nikada neće ugledati svjetlo dana.

Još jedan nagovještaj da su se pripreme za globalno resetiranje vršile prije 2020. godine, potkraj ožujka došla je od strane Banke Rusije, ruske središnje banke, da će naglo prestati kupovati zlato za ruske suverene rezerve zlata. Aktivnost koju je neumorno provodila posljednjih 12 godina od 2008. godine.

Nije jasno koliko su raširene pripreme središnjih banaka tijekom posljednjeg desetljeća za resetiranje na zlato. Ali te su pripreme možda slijedile pristup koji su iznijeli ekonomisti Paul Brodsky and Lee Quaintance, u kojem su koordinirano opisali središnje banke i vlade koje rade iza kulisa preraspodjelu svjetskih monetarnih rezervi zlata među sobom na pravedniji način. Preko raspodjele zlata iza kulisa je intrigantna mogućnost koja bi objasnila zašto veliki imatelji zlata iz središnje banke i dalje imaju velike dijelove zaliha zlata i dalje pohranjene u stranim trezorima u New Yorku i Londonu.

Okidač za resetiranje – Pandemija COVID-19

Iako je repatrijacija zlata u sferi središnje banke od 2013. do 2019. godine bila trag onoga što je predstojalo u pogledu pripravnosti za resetiranje, sve to vrijeme je postojeći financijski sustav nastavio podržavati ubrzavanjem kvantitativnog ublažavanja i sve većom intervencijom. Kako se bližila 2020., BullionStar je ponovno predložio teoriju resetiranja na temelju dokaza o aktivnosti repatrijacije zlata i to objavio na Twitteru, 30. prosinca 2019.

Ali što bi bio okidač za resetiranje koji su središnje banke čekale? Kako je 2020. započela, nismo morali dugo čekati kako bismo to saznali, jer je u kratkih nekoliko tjedana, kao da je slučajno, okidač Deus ex machina povoljno stigao u obliku sada već očito orkestrirane pandemije Covid-19. WHO je krizu najavio u Ženevi u Švicarskoj 11. ožujka, što je omogućilo najmoćnijim svjetskim središnjim bankama poput američkog Feda, ECB-a, Bank of England i Bank of Japan da se posljednji put uključe u intervencije kako bi podržale financijski sustav opterećen dugom i derivatima, istovremeno pružajući pokriće za uspostavljanje novčanog reseta.

Kvantitativno popuštanje

“Tijekom posljednja dva mjeseca glavne središnje banke i vlade širom svijeta pokrenule su niz monetarnih i fiskalnih intervencija na tržištima i gospodarstvima koje su bez presedana u svojoj veličini i koje se ukrcavaju na uništavanje trenutnog financijskog sustava.

Iako je globalno širenje koronavirusa COVID-19 pokretač i izgovor za trenutačno kvantitativno ublažavanje punog spektra, ispis novca, kupnju imovine i ekonomsko spašavanje, veličina i opseg trenutnog napada na slobodna tržišta čini da sve prethodne središnje banke i vladine intervencije izgledaju beznačajno u usporedbi“.

Što se tiče reseta, oblikovanje javnog mnijenja sada je pokrenula ona druga elitistička institucija sa sjedištem u Švicarskoj, Svjetski ekonomski forum(WEF), koja je čekala pravi trenutak da, svoju strategiju ‘Velikog resetiranja’ , pusti u javnost iz svog sjedišta u Ženevi.

Minutno planirana i vrlo detaljna strategija WEF-a za veliko resetiranje elitistički je plan za pokretanje opsežnih oblika globalne kontrole stanovništva koristeći pandemiju kao dimnu zavjesu. Otprilike na isti način, svjetske središnje banke sada su koristile okidač Covid kao dimnu zavjesu kako bi posljednji put podržale financijska tržišta prije nego što uvedu svoj ‘unaprijed planirani’ novčani reset.

Ako su vrhunski središnji bankari, ne samo znali za “Resetiranje za 2020. godinu“ i njegov okidač Covid-19, već su godinama unaprijed aktivno planirali s prethodnim znanjem da se pripreme za takav slučaj resetiranja, pravne implikacije su ozbiljne i teške. Samo će vrijeme pokazati.

Posljednja riječ za sada ide njemačkom liječniku, dr. Heiku Schöningu. On je, govoreći iz Londona 27. rujna, jezgrovito objasnio kako stvaranje pandemije Covid-19 ukazuje na moćne banke i njihove privatne kontrolne interese, dok ih te moćne banke koriste kako bi resetirale financijski sustav.

Izvor: www.bullionstar.com

2020., godina za monetarno resetiranje Reviewed by on . Već 2015. Ronan Manly, analitičar Bullionstar-a iznio je ideju da 2020. godina izgleda kao vodeći kandidat za poništavanje monetarnog sustava. Do tog je zaključ Već 2015. Ronan Manly, analitičar Bullionstar-a iznio je ideju da 2020. godina izgleda kao vodeći kandidat za poništavanje monetarnog sustava. Do tog je zaključ Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori