Petak , 01.12.2023.

Početna » Novosti » Cijana zlata bi 2021. godine trebala dosegnuti cijenu od 1.900 dolara za uncu

Cijana zlata bi 2021. godine trebala dosegnuti cijenu od 1.900 dolara za uncu

15.12.2020. / 15:03 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Capital Economics objavio je svoje izglede za iduću godinu, u kojoj vidi trgovanje zlatom po cijeni od 1.900 dolara za uncu, uz rizik veće prodaje.

Rast od 20 posto

Zlato je poraslo za oko 20 posto na godišnjoj razini, što je sjajna izvedba, ali većina tog cjenovnog postupka dogodila se u proljetnim i ljetnim mjesecima. Od rujna se zlato konsolidiralo prema razini od 1.850 dolara za uncu. U vrijeme pisanja ovog članka, futures ugovori za zlato za veljaču na njujorškoj burzi Comex trgovali su se po cijeni od 1.831,70 dolara. To je pad od 0,65 posto na dan.

Pozitivni izgledi i negativni rizici

Capital Economics opisuje svoje izglede kao pozitivne, ali ističe neke ključne negativne rizike, uključujući brži gospodarski oporavak od očekivanog.

“Očekujemo da će se cijena zlata trgovati na oko 1.900 američkih dolara po unci do 2021. godine, budući da su stvarni prinosi u SAD-u i dalje niski. S tim u vezi, prepoznajemo da postoje neki ključni negativni rizici u našoj prognozi. Nominalni prinosi u SAD-u mogli bi porasti, a investitori bi mogli pojačati prodaju imovine u sigurnog utočišta, možda zbog bržeg oživljavanja američke gospodarske aktivnosti”, napisao je pomoćnik ekonomista za ekonomiju kapitala Capital Economics, Samuel Burman.

Vrhunac u kolovozu

Zlato je doseglo vrhunac još u kolovozu kada su cijene dosegle novi rekordnih 2,075 dolara za uncu. U prvoj polovici godine, plemeniti je metal bio podržan niskim nominalnim i stvarnim prinosima. Ali i ubrzavanjem investicijske potražnje za sigurnim utočištem. Međutim, od tada su ulagači počeli polako okretati svoj novac u rizičniju imovinu. Potez se ubrzao u studenom na svim pozitivnim vijestima o cjepivima.

“Naša trenutna prognoza cijena zlata temelji se na našem stavu da će stvarni prinosi u SAD-u izgubiti dodir u godini koja je pred nama. Usvajanje prosječnog ciljanog cilja inflacije od strane Fed-a trebalo bi održati utemeljene nominalne prinose, dok bi veće cijene nafte trebale podići inflacijska očekivanja. Iako bi to moglo povećati cijenu zlata iznad 1.900 američkih dolara, kao što je to bilo ranije ove godine, mislimo da glavni rizici za našu prognozu cijena zlata za 2021. godinu leže u minusu”, objasnio je Burman.

Dva glavna negativna rizika

Dva su glavna negativna rizika za predviđanje zlata za Capital Economics za 1.900 dolara. Prva je mogućnost da stvarni prinosi u SAD-u u porastu nakon što nominalni prinosi porastu zbog bržeg ekonomskog oporavka nego što se očekivalo. Capital Economics trenutno predviđa rast svjetskog BDP-a za 6,8 posto u 2021. godini.

“Tržište trenutno očekuje da će američke kamatne stope ostati blizu nule barem do 2023. godine. Ali to bi se moglo pomaknuti ako inflacija ustrajno prelazi cilj od 2 posto i ako stopa nezaposlenosti brzo padne”, rekao je Burman.

Drugi negativni rizik je niža potražnja investitora za zlatom u novoj godini. “Ulagači bi mogli pojačati prodaju imovine zaštićene kao što su ETF-ovi sa zlatom”, napisao je Burman.

Kako raste raspoloženje prema riziku, potražnja investitora opada. Prema Svjetskom vijeću za zlato (WGC), samo je u studenom zabilježen drugi najveći odljev ETF-ova s ​​potporom u zlatu.

Pad cijena zlata trebao bi biti ograničen

Međutim, čak i u svjetlu tih rizika, Burman je pružio određenu utjehu, rekavši da bi svaki pad cijena zlata trebao biti ograničen.

“Fed bi gotovo sigurno uskočio kako bi spriječio da se nominalni prinosi previše povećaju. Doista, novi prosječni cilj inflacije pokušaj je izbjegavanja ponavljanje epizode “zaoštravanja bijesa” iz 2013. Tada su nominalni prinosi narasli na stražnjim tržištima temeljeni na strahovima oko čvršće američke monetarne politike”, primijetio je Burman. “Također, mislimo da će investicijska potražnja još neko vrijeme ostati visoka prema prošlim standardima. Napokon, prinosi su i dalje izuzetno niski, a postoji i neizvjesnost oko globalnog gospodarskog oporavka i distribucije cjepiva protiv koronavirusa.”

Izvor: www.kitco.com

Cijana zlata bi 2021. godine trebala dosegnuti cijenu od 1.900 dolara za uncu Reviewed by on . Capital Economics objavio je svoje izglede za iduću godinu, u kojoj vidi trgovanje zlatom po cijeni od 1.900 dolara za uncu, uz rizik veće prodaje. Rast od 20 p Capital Economics objavio je svoje izglede za iduću godinu, u kojoj vidi trgovanje zlatom po cijeni od 1.900 dolara za uncu, uz rizik veće prodaje. Rast od 20 p Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori