Petak , 19.04.2024.

Početna » Novosti » Cijena srebra ruši nove rekorde

Cijena srebra ruši nove rekorde

18.08.2020. / 11:48 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Nakon gotovo sedam godina konsolidacije i bez velikih oscilacija, cijena srebra napokon doživljava snažan proboj. Nije prošlo dugo nakon probijanja iznad psihološki važne razine od 20 dolara da se srebro popelo još gotovo 50 posto prema 30 dolara za uncu.

Cijena srebra od tada se korigirala za 11 posto na trenutnu cijenu od 26,40 dolara, ali ostaje viša za više od 45 posto u tri tjedna. Zanimljivo je da je cijena srebra sada viša za 125 posto u odnosu na najniže razine u ožujku. A pred nama je još mnogo mjesta za promjene.

Koliko se visoko cijena može popeti?

Posljednji veliki ciklus bikova povisio je cijenu srebra za 12,5 puta više od najnižih oko 4 do otprilike 50 dolara za uncu. Ako najnižu cijenu s kraja 2015. koristimo kao početnu točku i projiciramo isti dobitak, predviđa se da će srebro do kraja 2025. dosegnuti 169 dolara za uncu.

Predviđa se da će se cijena srebra popeti na 50 dolara do početka 2021., 80 do početka 2023. i iznad 100 dolara do siječnja 2024., a na ruti do nove razine prilagođene inflaciji iznad 169 dolara do početka 2026. godine.

Konzervativne prognoze

To se temelji na analizi prošlih tržišta srebrnih bikova. Ali ove se procjene mogu pokazati previše konzervativne. Srebro je poput zavojite opruge koja je bila zakočena gotovo cijelo desetljeće i konačno je slobodna. Neki analitičari vjeruju da je JP Morgan, povijesno jedan od najvećih igrača na tržištu srebra, možda konačno odstupio.

No, veći pokretački dobitak srebra nema sumnje u bilijune novog novca (duga) koje su stvorile središnje banke u posljednja četiri mjeseca. Globalno, procijenjeni poticaj za održavanje tržišta tijekom pandemije približava se 10 bilijuna dolara. Riječ je o dosad neviđenom iznosu koji je višestruko veći od poticaja uloženih nakon financijske krize 2008/09.

Poticaji za obnovu gospodarstava

Zapanjujuće je što spasioci središnje banke tek počinju, s tim da su u Sjedinjenim Državama u tijeku drugi višemilijunski poticajni napori, a čelnici EU-a postigli su dogovor od 2 bilijuna dolara za obnovu europskog gospodarstva.

Evo nevjerojatne statistike za perspektivu razmjera trenutačnog smanjenja vrijednosti. Sjedinjene Države tiskale su više novca u lipnju nego u prva dva stoljeća nakon osnivanja.

Pa ipak, procjenjuje se da je 27 posto odraslih u Sjedinjenim Državama propustilo plaćanje stanarine ili hipoteke za srpanj. Taj će se broj samo pogoršati u kolovozu, a FED se obvezao raditi “sve što je potrebno” kako bi izbjegao deflacijski rep.

Na vidiku nema kraja padu valute

Dakle, na vidiku nema kraja padu valute koji se događa. S druge strane, 71 posto državnog duga izdanog prošle godine dospijeva za manje od 12 mjeseci. A iznos neplaćenih državnih zapisa je nedavno dostigao 5 bilijuna dolara.

Bilanca FED-a raste sve više. Gotovo se udvostručila s oko 4 trilijuna dolara prije pandemije na preko 7 trilijuna dolara danas.

Čak i ako bi znanstvena zajednica trebala pronaći čudesni lijek za COVID-19 koji omogućuje gospodarstvima da se potpuno ponovno otvore, šteta (za fiat valute) već je učinjena.

Stoga ne čudi što je Fitch Ratings revidirao kreditni izgled Sjedinjenih Država “negativno“. I vidjeli smo da su američke potrošačke cijene u srpnju porasle više nego što se očekivalo, s time da se osnovna inflacija povećala usred širokih dobitaka u troškovima roba i usluga.

Da, brzina novca se smanjila, ali za očekivati je da će centralne banke teže kontrolirati inflaciju. Više novog stvorenog novca usmjereno je na mala poduzeća i potrošače na održavanje radnih mjesta. Za razliku od fondova financijske krize koji idu izravno bankama koje su novac koristile za prikupljanje svojih bilanci.

U svakom slučaju, novi ciklus bikova u plemenitim metalima tek je počeo. Nedavno se predviđalo da će se zlato popeti iznad 6.000 dolara za uncu tijekom istog ciklusa bika koji nosi srebro prema 169 dolara za uncu. To bi nam dalo omjer cijene zlata i srebra od 36. Više u skladu s povijesnim brojevima i bliže stvarnom omjeru metala u zemljinoj kori.

Što je sljedeće za srebro?

Cijena srebra nedavno se vratila na 24 dolara za uncu, ali je nakon toga opet porasla. Tu razinu bi srebro moglo i zadržati. Ali ako ne uspije, sljedeća ključna zona podrške nalazi se između linije trenda u iznosu od 21 do 22 dolara. Ova zona od 21 do 22 dolara jača je tehnička podrška za srebro s velikom vjerojatnošću držanja.

Također je vrijedno napomenuti da je indikator zamaha RSI pao s prekoračenja od oko 88 do trenutno neutralne razine oko 59. Ovo resetira bikov ciklus za još jednu potencijalnu podršku, prije nego što se opet rasproda. Naravno, postoji potencijal za dublji pad u RSI-u do preplavljenih razina na ili ispod 30. Ali tijekom probijanja ciklusa bikova potaknutih rekordnom razinom ispisa novca, možemo očekivati kratke korekcije s RSI-jem koji nikada neće dosegnuti preprodanu razinu.

Izvor: www.silverdoctors.com

Cijena srebra ruši nove rekorde Reviewed by on . Nakon gotovo sedam godina konsolidacije i bez velikih oscilacija, cijena srebra napokon doživljava snažan proboj. Nije prošlo dugo nakon probijanja iznad psihol Nakon gotovo sedam godina konsolidacije i bez velikih oscilacija, cijena srebra napokon doživljava snažan proboj. Nije prošlo dugo nakon probijanja iznad psihol Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori