Utorak , 16.07.2024.

Početna » Novosti » Cijena zlata bori se za više razine jer se fokus vraća na poticaj

Cijena zlata bori se za više razine jer se fokus vraća na poticaj

09.02.2021. / 14:38 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Zlato je započelo novi tjedan pozitivno. Još jednim usponom na ljestvici prema sljedećoj točki otpora od 1.850 dolara za uncu nakon što je prošli tjedan palo ispod 1.800 dolara.

Futures ugovori za zalto za travanja na njujorškoj burzi Comex posljednje su se trgovali po 1.833,80 dolara. To je 1,15 posto više u odnosu na taj dan.

Što pokreće plemeniti metal?

Razočaravajući ekonomski podaci, poticaji i zabrinutost zbog inflacije, smatraju analitičari.

Zlato je započelo svoj oporavak nakon što su američki podaci o zaposlenosti pokazali da je u siječnju dodano samo 49 000 novih radnih mjesta, što je velika promašaj s negativne strane.

Cijene su dodatno potaknuli napredak poticaja i komentari ministrice riznice Janet Yellen tijekom vikenda da bi SAD sljedeće godine mogli postići punu zaposlenost ako se usvoji plan poticaja predsjednika Joea Bidena.

“U dubokoj smo rupi s obzirom na tržište rada i dug smo put do iskopavanja… Očekivao bih da ćemo se usvajanjem ovog paketa vratiti u punu zaposlenost sljedeće godine”, rekla je Yellen za CNN. “Apsolutno nema razloga zašto bismo patili kroz dugi, polagani oporavak.”

Rizik od inflacije

Yellen je također umanjila zabrinutost zbog inflacije u svjetlu novog poticaja, ali priznala je da rizik postoji. “Moj prethodnik, znate, nagovijestio je da postoji vjerojatnost da će to dovesti do porasta inflacije. A to je također rizik koji moramo uzeti u obzir”, rekla je. “Ali ovdje smo suočeni s velikim ekonomskim izazovom i ogromnom patnjom u zemlji. Moramo se tome pozabaviti. To je najveći rizik.”

Komentari ministra riznice rasvjetljavaju rizik s kojim se suočava američko gospodarstvo ako se situacija s zapošljavanjem ne riješi s više poticaja, rekla je Rhona O’Connell, voditeljica analize tržišta za EMEA i azijske regije u StoneX-u.

“Da bi to stavila u kontekst, rekla je da je zabrinuta što se tržište rada u SAD-u zaustavlja i da bi bez dovoljne podrške povratak na zdravu razinu mogao potrajati do 2025. Proteklog tjedna borila se protiv komentara bivšeg ministra financija Larryja Summersa da Bidenov prijedlog nosio bi inflatorne rizike. Yellen je očito u istom kampu kao i Jay Powell. Tvrdi da su ti rizici nadvladani rizikom za gospodarstvo da se ne potroši izlaz iz problema “, rekao je O’Connell.

Ključna uloga kada je riječ o održavanju cijena zlata

Naslovi stimulacija i reflacija i dalje će igrati ključnu ulogu kada je u pitanju održavanje cijena zlata podržanih ove godine. Što više napretka oko stimulacije od 1,9 bilijuna dolara, to bolje za zlato.

“Rastuća inflacijska očekivanja i dalje su ključna za izbjegavanje likvidacija u ovom okruženju. Unatoč tome, kad vidimo šumu od drveća, još uvijek primjećujemo da cijene zlata tek trebaju odražavati masovni porast novčane mase”, rekli su stratezi TD Securities. “Praćenjem vrijednosti zlata nad zemljom u funkciji novčane mase kao jednostavnog omjera vrednovanja koji povezuje cijene sa zalihom novca, otkrivamo da trenutna procjena zlata nije ni blizu vrhunaca iskusnih na vrhuncima prethodnog ciklusa i oko njih, što upućuje na pad u cijenama neće označiti kraj zlata na tržištu bikova. “

S Janet Yellen kao ministricom riznice, potrošnja će rasti, a isto tako i razina duga. “Povezani strahovi od umanjenja vrijednosti dolara, pored politike negativnih realnih stopa, na kraju bi trebali porasti i od zlata”, dodao je TD Securities.

Na tržištu postoje jasni znakovi da se inflacija vraća. Uključujući trideset godina prinosa Riznice po prvi put u godini porasli su na 2 posto, a nafta Brent porasla je preko 60 dolara prvi put nakon više od 12 mjeseci.

“Prinosi američke riznice u desetogodišnjem razdoblju također su postigli najvišu razinu nakon pandemije od 1,19 posto. Brent Crude dosegao je novu prekretnicu od 60 dolara po barelu”, rekao je Hussein Sayed, glavni tržišni strateg u FXTM-u. “Suprotni ulagači mogu gledati na stopu neravnoteže i ukazati na rizik od većih očekivanih cijena zbog fiskalnih poticaja i monetarne politike. Doista, ove stope, koje ukazuju na prosječnu inflaciju od 2,2 posto tijekom sljedećih 10 godina, predstavljaju značajan rizik i mi smo mogu ih vidjeti kako se kreću više tijekom sljedećih nekoliko mjeseci. “

Ključni otpor za zlato

Za zlato je ključni otpor na razini od 1.850 dolara za uncu, što će, ako se probije, otvoriti prostor prema 1.900 dolara.

Prošlog tjedna zlato je “pretjerano prodano”, rekao je O’Connell dodajući kako nije iznenađujuće vidjeti trend porasta plemenitih metala u ponedjeljak.

Međutim, i dalje postoji rizik da će zlato izgubiti dodatnih 100 dolara na tehničkoj prodaji kasnije u kratkom roku. Na to je upozorio Bart Melek, voditelj globalne strategije u TD Securities. No, također je primijetio da bi to bio nevjerojatan scenarij. Dodao je da je cilj od 2.000 dolara zlata još uvijek moguć.

“Sudionici na tržištu trebali bi pripaziti na gospodarsku aktivnost i Fedov odgovor, napredak programa cjepiva i sposobnost Bijele kuće da proda novu agresivnu poticajnu agendu za tragove kuda ide dalje zlato. Još uvijek prosuđujemo da zlato ima materijala za rast. 2000 dolara za uncu je u kartama tijekom sljedećih dvanaest mjeseci”, rekao je.

Izvor: www.kitco.com

Cijena zlata bori se za više razine jer se fokus vraća na poticaj Reviewed by on . Zlato je započelo novi tjedan pozitivno. Još jednim usponom na ljestvici prema sljedećoj točki otpora od 1.850 dolara za uncu nakon što je prošli tjedan palo is Zlato je započelo novi tjedan pozitivno. Još jednim usponom na ljestvici prema sljedećoj točki otpora od 1.850 dolara za uncu nakon što je prošli tjedan palo is Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori