Petak , 01.12.2023.

Početna » Novosti » Cijena zlata do kraja godine past će za 200 dolara unatoč jačoj fizičkoj potražnji?

Cijena zlata do kraja godine past će za 200 dolara unatoč jačoj fizičkoj potražnji?

06.05.2021. / 09:40 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Nedavni skok apetita potrošača za fizičkim zlatom neće zaustaviti pad cijena na 1.600 dolara za uncu do kraja godine, navodi Capital Economics.

Medvjeđi izgled tvrtke prema zlatu i dalje je netaknut unatoč pokušajima plemenitog metala da ponovno probije razinu od 1.800 dolara za uncu. U vrijeme pisanja ovog članka, futures ugovori za zlato na njujorškoj burzi Comex zadnji su se put trgovali po cijeni 1.774,80 američkih dolara. To je pad od 0,95 posto na dan.

Porast fizičke potražnje

Novi podaci iz prvog tromjesečja ove godine ukazuju na snažan rast fizičke potražnje za zlatom, posebno u Indiji i Kini.

Tijekom prvog tromjesečja većinu potražnje vodila su dva najveća svjetska potrošača fizičkog zlata. Nakon pada prošle godine, potražnja za nakitom, polugama i kovanicama u obje zemlje uspjela se oporaviti blizu razina zabilježenih u 2018. i 2019. godini, prema najnovijem izvještaju Svjetske vijeće o zlatnoj potražnji.

Povrh toga, nedavni trgovinski podaci pokazuju porast uvoza. S tim da je, na primjer, indijski uvoz zlata u ožujku dosegao najvišu razinu od 2013. Također je bilo izvještaja da je Narodna banka Kine povećala kvotu za uvoz zlata oko 150 tona zlata za uvoz u Kinu između travnja i svibnja.

“Snažna potražnja potrošača za fizičkim zlatom nadoknadila je dio pada potražnje za investicijskim proizvodima potpomognutim zlatom posljednjih mjeseci”, rekao je pomoćnik ekonomista Capital Economics Adam Hoyes. “Ali ne mislimo da ovo predstavlja velik rizik za našu prognozu pada cijena zlata ove godine.”

Tri razloga za pad cijena

Capital Economics nabrojio je tri razloga zbog kojih zlato i dalje pada gotovo 200 dolara do kraja godine.

1. Oživljavanje fizičke potražnje vidi kao odgovor na pad cijena zlata.

“Rezultat je taj da potrošačka potražnja za zlatom reagira na promjene u cijeni (često vođenu vanjskim čimbenicima) puno više nego što cijena zlata reagira na promjene u potrošačkoj potražnji. Dakle, nedavni porast potrošačke potražnje simptom je niže cijene zlata , a ne razlog da mislimo da će opet porasti”, rekao je Hoyes.

2. Porast uvoza zlata u Indiji privremena je pojava, a ne trajna promjena raspoloženja.

“Uvoz je možda pojačan sezonskim zalihama i odgodom kupnji iz ranijih mjeseci s obzirom na očekivanja za smanjenje uvoznih carina na zlato. Što je najavljeno u veljači. U svakom slučaju, zabrinjavajući ponovni rast slučajeva virusa u Indiji vjerojatno će smanjiti potražnju za zlatom u bliskoj budućnosti”, primijetio je Hoyes.

3. Američki stvarni prinosi i američki dolar najvažniji su pokretači cijene zlata ove godine, ograničavajući pozitivan utjecaj poboljšane potražnje za fizičkim metalima na ukupne cijene.

“Očekujemo da će i jedno i drugo utjecati na cijenu zlata tijekom sljedeće godine ili nešto duže. Nedavni rast dugoročnih stvarnih prinosa u SAD-u nastavit će se uskoro, što bi povećalo oportunitetne troškove držanja zlata. U međuvremenu također predviđamo da će jači američki dolar poskupjeti zlato neameričkim investitorima “, dodao je Hoyes.

Izvor: www.kitco.com

Cijena zlata do kraja godine past će za 200 dolara unatoč jačoj fizičkoj potražnji? Reviewed by on . Nedavni skok apetita potrošača za fizičkim zlatom neće zaustaviti pad cijena na 1.600 dolara za uncu do kraja godine, navodi Capital Economics. Medvjeđi izgled Nedavni skok apetita potrošača za fizičkim zlatom neće zaustaviti pad cijena na 1.600 dolara za uncu do kraja godine, navodi Capital Economics. Medvjeđi izgled Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori