Petak , 01.12.2023.

Početna » Novosti » Cijena zlata dosegla je 2,5-mjesečne najniže razine

Cijena zlata dosegla je 2,5-mjesečne najniže razine

30.06.2021. / 08:54 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Cijene zlata trgovale su se značajno niže nakon što je američki indeks povjerenja potrošača u lipanj ušao bolje od očekivanog.

Američki indeks povjerenja potrošača popeo se na 127,3 u lipnju, u odnosu na svibanj revidirano čitanje od 120,0, izvijestio je u utorak američki odbor za konferencije. Ekonomisti su očekivali da će indeks vidjeti čitanje 119.

Pad cijena zlata

Cijene zlata pale su na najniže 2,5 mjeseca neposredno prije objavljivanja podataka usred jačeg američkog dolara. Zlato je ostalo pod pritiskom nakon broja povjerenja potrošača iz lipnja, budući da su se futures ugovori za zlato na njujorškoj burzi Comexu trgovali po cijeni od 1.754,30 dolara za uncu.

Zlato u utorak ujutro prvenstveno su potiskivali rast indeksa američkog dolara, medvjeđe kratkoročne tehničke ljestvice i nedostatak averzije prema riziku na tržištu, napisao je Kitcoov viši analitičar Jim Wyckoff.

Indeks sadašnje situacije, koji opisuje stavove potrošača o trenutnom poslovanju i uvjetima na tržištu rada, napredovao je na 157,7 sa 148,7. Istodobno, indeks očekivanja, koji predstavlja kratkoročni pogled potrošača na dohodak, poslovanje i uvjete na tržištu rada, porastao je na 107,0 sa 100,9.

Povjerenje američkih potrošača trenutno je na najvišoj razini od početka pandemije u ožujku prošle godine, rekla je Lynn Franco, viša direktorica ekonomskih pokazatelja na Konferencijskom odboru.

Ojačan gospodarski rast

“Procjena potrošača o trenutnim uvjetima ponovno se poboljšala, sugerirajući da je gospodarski rast dodatno ojačao u drugom kvartalu. Kratkoročni optimizam potrošača ponovno se pobudio. Potaknut je očekivanjima da će se uvjeti poslovanja i njihove vlastite financijske perspektive nastaviti poboljšavati u narednim mjesecima”, rekao je Franco.

Veća kratkoročna inflacijska očekivanja još uvijek ne utječu na način razmišljanja potrošača, napominje se u izvješću.

“Iako su se kratkoročna inflacijska očekivanja povećavala, to je imalo malo utjecaja na povjerenje potrošača ili namjere kupnje”, istaknuo je Franco. “Zapravo se povećao udio potrošača koji planiraju kupiti domove, automobile i glavne uređaje. Znak da će potrošačka potrošnja i dalje podržavati gospodarski rast u kratkom roku. Namjere odmora također su porasle, što odražava kontinuirani rast potrošnje na usluge. “

Gledajući tržište rada, kratkoročni izgledi za radna mjesta bili su mješoviti. Udio koji očekuje više radnih mjesta u narednim mjesecima smanjio se na 25,7 posto sa 27,7 posto. Dok su oni koji predviđaju manje poslova pali na 16 posto sa 17,5 posto.

Trgovci pomno prate istraživanje potrošačkog optimizma jer je ono potencijalni vodeći pokazatelj gospodarskog rasta. Što se potrošači osjećaju optimističnije, veća je vjerojatnost da će potrošiti novac i obrnuto.

Izvor: www.kitco.com

Cijena zlata dosegla je 2,5-mjesečne najniže razine Reviewed by on . Cijene zlata trgovale su se značajno niže nakon što je američki indeks povjerenja potrošača u lipanj ušao bolje od očekivanog. Američki indeks povjerenja potroš Cijene zlata trgovale su se značajno niže nakon što je američki indeks povjerenja potrošača u lipanj ušao bolje od očekivanog. Američki indeks povjerenja potroš Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori