Srijeda , 14.04.2021.

Početna » Novosti » Cijena zlata mogla bi porasti iznad 2.100 dolara za uncu

Cijena zlata mogla bi porasti iznad 2.100 dolara za uncu

26.02.2021. / 10:08 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Tržišni kapital i kripto-bum zlato su do sada ostavili u prašini ove godine. Ali jedan katalizator mogao bi preokrenuti stvari i ove godine odvesti cijene zlata do čak 2.100 američkih dolara, prema Australijskoj i novozelandskoj bankarskoj grupi (ANZ).

Pad cijena zlata

Zlato se ovog tjedna vratilo ispod 1.800 američkih dolara za uncu, dok se cijene bore održati dobit usred rastućih prinosa u riznici. Zlato je u zadnjih 30 dana palo za 3,5 posto, a u posljednjih šest mjeseci za 7,5 posto. U vrijeme pisanja ovog članka, futures ugovori za zlato na njujorškoj burzi Comex trgovali su se za 1.784,30 američkih dolara. To je za 0,76 posto manje nego na dan.

Unatoč ovim slabim performansama, ANZ ostaje pozitivan prema zlatu, pozivajući se na jedan specifičan pokretač koji bi zlato mogao vratiti na rekordne razine.

“Pravi poticaj još jednog porasta cijena bit će očekivanja oko inflacije, a to je sigurno nešto što kasno diže glave”, visoki robni strateg ANZ-a Daniel Hynes. “Počinjemo bilježiti rast cijena energije. Stope teretnih kontejnera i troškovi dostave također prilično rastu. Vidjeli smo kako se PPI u Kini nedavno povećao. Postoji određena zabrinutost da će se više cijene početi manifestirati kroz globalni opskrbni lanac kako se globalna ekonomija poboljšava.”

Trenutno tržišta ne obraćaju dovoljno pozornosti na zabrinutost zbog inflacije, rekao je Hynes, napominjući da bi se to moglo srednjoročno promijeniti.

“Priča o inflaciji odvija se u pozadini, ali počet će dobivati veći fokus kod investitora. Očekivanja o inflaciji se ubrzavaju, što će pružiti solidnu potporu potražnji investitora u srednjoročnom razdoblju. Zlato će i dalje od toga imati koristi“, rekao je Hynes.

Inflacija nije zabrinjavajuća?

Federalne rezerve više su puta ponovile da inflaciju ne smatraju zabrinjavajućom i spremne su je pustiti da raste. Ovo dugoročno postavlja povoljan scenarij za zlato.

“Fed je rekao da bi radije volio da stvari pretjeraju. To će dati puno prostora za nastavak daljnje trgovine reflacijom”, rekao je Hynes.

Povrh faktora inflacije, niske kamatne stope, zajedno s većim novčanim i fiskalnim poticajima, održat će se povišene cijene zlata ove godine.

Očekivani rast cijena zlata

“Naše ciljane cijene zlata na kraju godine su 2.100 američkih dolara”, rekao je Hynes.

Do sada su različita pitanja vršila pritisak na zlato, uključujući optimizam oko uvođenja cjepiva, ekonomski oporavak i kripto konkurenciju, dodao je strateg.

“Snaga američkog dolara u novije je vrijeme sigurno bila značajan vjetar u leđa. Rastući prinosi također na tržištu američke riznice. Također, živahna tržišta dionica. I više ne možete ignorirati kriptovalute. Kriptovalute počinju utjecati kako se sve više institucionalnih fondova seli u prostor. To vjerojatno uzima danak privlačnosti zlata “, rekao je Hynes.

Najznačajnija kratkoročna prepreka za zlato je porast 10-godišnjeg prinosa riznice. Ovo je signal da stvari idu na bolje, istaknuo je Hynes.

“Globalni gospodarski oporavak imao je uspona i padova, ali uvođenje cjepiva, daljnje mjere poticaja u SAD-u podigli su dijelove tog oporavka, ubrzavajući ga, a to je zasigurno zabilježilo i pad na tržištu obveznica”, rekao je. “Rizici od daljnjih ekonomskih slabosti su se smanjili, a ta privlačnost koju pruža zlato sigurno ne pruža potporu.”

Izvor: www.kitco.com

Cijena zlata mogla bi porasti iznad 2.100 dolara za uncu Reviewed by on . Tržišni kapital i kripto-bum zlato su do sada ostavili u prašini ove godine. Ali jedan katalizator mogao bi preokrenuti stvari i ove godine odvesti cijene zlata Tržišni kapital i kripto-bum zlato su do sada ostavili u prašini ove godine. Ali jedan katalizator mogao bi preokrenuti stvari i ove godine odvesti cijene zlata Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori