Utorak , 16.07.2024.

Početna » Novosti » Cijena zlata nije uspjela probiti granicu od 1.750 dolara

Cijena zlata nije uspjela probiti granicu od 1.750 dolara

26.03.2021. / 07:45 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Zlato je doseglo najviši tjedan dana kada je pokušalo probiti ključnu razinu otpora na 1.750 dolara za uncu nakon što je predsjednik Federalne rezerve Jerome Powell pohvalio ekonomski napredak i nagovijestio potencijalno vraćanje kupnje imovine.

Oporavak gospodarstva

“Kako napredujemo prema značajnim daljnjim ciljevima. Postupno ćemo vraćati iznos obveznica i vrijednosnih papira s hipotekom koje smo kupili”, rekao je Powell za NPR-ovo Morning Edition u intervjuu uživo. “S vremenom ćemo vrlo postupno i s velikom transparentnošću, kad se gospodarstvo gotovo potpuno oporavi, povući podršku koju smo pružali tijekom hitnih slučajeva.”

Fed mjesečno zarađuje 120 milijardi dolara od obveznica.

Skok cijena zlata

Kao odgovor na komentare, zlato je skočilo na najvišu razinu u tjedan dana, budući da futures ugovori za zlato na njujorškoj burzi Comex dosegnule 1.747,10 dolara za uncu. Međutim, pokušaj probijanja razine od 1.750 dolara za uncu nije uspio dok su se cijene povlačile. A futures ugovori za zlato na njujorškoj burzi Comex  za lipanj zadnji put su iznosili 1.735,20 dolara. To je 0,02% niže na dan.

Powell je također naglasio da se američko gospodarstvo oporavlja brže nego što se očekivalo zbog fiskalnih i monetarnih poticaja i napretka cjepiva. To će omogućiti Fedu da se smanji u nekom trenutku u budućnosti, rekao je Powell u četvrtak.

“Ukratko, to je kombinacija boljeg razvoja na COVID-u, posebno cjepiva, kao i ekonomske potpore Kongresa. To je stvarno ono što pokreće”, rekao je. “To će nam omogućiti da ponovno otvorimo gospodarstvo prije nego što se moglo očekivati.”

Snižavanje kamatnih stopa

Federalne rezerve brzo su reagirale na pandemiju COVID-19, snižavajući stope blizu nule i zarađujući obveznice na 120 milijardi dolara mjesečno. S fiskalne strane, Kongres je u proteklih godinu dana podnio poticaj za više od 4 bilijuna dolara.

U posljednjoj najavi monetarne politike, Powell je obećao zadržati prilagodljivi stav središnje banke dok ekonomija ne postigne punu zaposlenost i dok inflacija ne bude u prosjeku oko 2 posto.

Tijekom intervjua s NPR-om, Powell je ponovio da će se bilo kakva povećanja stope razmatrati samo “kad se gospodarstvo potpuno oporavi”.

Izvor: Kitco

Izvor: www.kitco.com

Cijena zlata nije uspjela probiti granicu od 1.750 dolara Reviewed by on . Zlato je doseglo najviši tjedan dana kada je pokušalo probiti ključnu razinu otpora na 1.750 dolara za uncu nakon što je predsjednik Federalne rezerve Jerome Po Zlato je doseglo najviši tjedan dana kada je pokušalo probiti ključnu razinu otpora na 1.750 dolara za uncu nakon što je predsjednik Federalne rezerve Jerome Po Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori