Utorak , 16.07.2024.

Početna » Novosti » Cijena zlata porasla je iznad 1.800 dolara

Cijena zlata porasla je iznad 1.800 dolara

29.07.2021. / 14:19 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell bacio je više svjetla na vremenski tijek koji se smanjivao tijekom svoje konferencije za novinare u srijedu, ističući da SAD nisu postigle “značajan daljnji napredak” kako bi počele suzbijati 120 milijardi dolara mjesečne kupnje imovine.

Powellovi komentari uslijedili su nakon Fedove najavljene blage monetarne politike. Središnja banka zadržala je svoju ključnu kamatnu stopu nepromijenjenom ističući kako je “gospodarstvo napredovalo”, navodeći da će “odbor nastaviti procjenjivati ​​napredak na sljedećim sastancima”.

Značajan daljnji napredak

Na upit da pojasni vremenski okvir i definiciju “značajnog daljnjeg napretka” potrebnog za početak smanjenja kupnje imovine, Powell je istaknuo da SAD nisu na mjestu u kojem bi Fed mogao početi slabiti. “Vidimo sebe kao da imamo nešto za pokriti kako bismo tamo stigli.”

“Nismo postigli značajniji daljnji napredak. Ovaj sastanak je bio prvi duboki zaron u pogledu vremena, tempa i sastava kupnje imovine, ali odluka nije donesena”, rekao je Powell. “Napredujemo.”

Powell je ponovio da će Fed dati obavijest unaprijed prilikom bilo kakvih promjena u svom programu kupnje imovine.

Procjena napretka

“Budući da je odbor u prosincu prošle godine usvojio svoje smjernice za kupnju imovine, pregledali smo i neka razmatranja o tome kako bi se naše kupnje imovine mogle prilagoditi, uključujući njihov tempo i sastav kad gospodarski uvjeti opravdati promjenu”, rekao je novinarima u srijedu. “Na sljedećim sastancima odbor će ponovno procijeniti napredak gospodarstva prema našim ciljevima, a vrijeme bilo koje promjene u tempu naše kupnje imovine ovisit će o dolaznim podacima. Kao što smo rekli, dat ćemo prethodnu obavijest prije bilo kakve izmjene u našem programu. “

Također je dodao da povećanje kamata još nije ni na radaru središnje banke. “Daleko smo od povećanja kamata”, rekao je.

Porast cijene zlata

Prva reakcija zlata bila je da padne ispod razine od 1.800 dolara po unci. No, nakon što je Powell počeo govoriti, ovaj pad je potpuno preokrenut, pri čemu se spot cijena zlata popela na najviše dnevne vrijednosti od 1.808,20 dolara, što je porast od 0,53 posto na dan.

Jedna stvar koju je Powell identificirao kao znak značajnog daljnjeg napretka je mnogo jače tržište rada. “S maksimalnim ciljem zapošljavanja, želio bih vidjeti neke snažne brojeve radnih mjesta”, rekao je.

Trenutno američko gospodarstvo bilježi visoku inflaciju, ali bez maksimalne zaposlenosti, dodao je Powell.

Visoka inflacija

“Većinu vremena, kada imate visoku inflaciju, imate punu zaposlenost. Trenutno imamo visoku inflaciju, ali ne i maksimalnu zaposlenost. Ali ovo je jako tržište rada,” objasnio je. “Inflacija ide znatno iznad našeg cilja od 2 posto. Prošlo je nekoliko mjeseci i bit će još mjeseci prije nego što ćemo stići na cilj.”

U bliskoj budućnosti Powell rizik od inflacije vidi uspon prema gore. U srednjoročnom razdoblju, predsjednik Fed -a projicira pritiske cijena kako bi se vratila nazad. “Nećemo imati produženo razdoblje visoke inflacije. U svakom slučaju, upotrijebit ćemo naše alate kako bismo bili sigurni da imamo inflaciju koja u prosjeku iznosi 2 posto tijekom vremena”, rekao je.

Powell je također pojasnio što Fed misli pod “prolaznim” kada se osvrnuo na ovogodišnje inflatorne pritiske.

“Prijelazno je nešto što ne ostavlja trajan trag u procesu inflacije. To ne znači da će proizvođači povući ova povećanja cijena natrag”, rekao je. “Doći će do inflacije, ali će se proces inflacije zaustaviti.”

Izvor: www.kitco.com

Cijena zlata porasla je iznad 1.800 dolara Reviewed by on . Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell bacio je više svjetla na vremenski tijek koji se smanjivao tijekom svoje konferencije za novinare u srijedu, ističu Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell bacio je više svjetla na vremenski tijek koji se smanjivao tijekom svoje konferencije za novinare u srijedu, ističu Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori