Petak , 01.12.2023.

Početna » Novosti » Cijena zlata uskoro će prijeći granicu od 2.000 dolara za uncu

Cijena zlata uskoro će prijeći granicu od 2.000 dolara za uncu

18.12.2020. / 11:15 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Najbolji dani za zlato još su pred njim, prema izgledima TD Securities, koji očekuje da će plemeniti metal neprestano rasti tijekom 2021. i 2022. godine.

Pozitivni izgledi za zlato i srebro

TD Securities ima pozitivne izglede za srebro i zlato, ističući inflacijska očekivanja, Fedovu fleksibilnu ciljanu prosječnu inflaciju, strahove od devalvacije valute, slabiji američki dolar i dugotrajnu ekonomsku zabrinutost kao neke od glavnih pokretača.

“Zaljubljenici u zlato možda neće trebati još dugo čekati na uvjerljiv pomak. Kombinacija predanosti nuli i ravne krivulje prinosa trebala bi biti bikovski katalizator, jer istovremeno ograničava kratkoročne i dugoročne stope fiskalni poticaji i cjepiva potiču ekonomsku normalizaciju. To sugerira da bi tržište trebalo doživjeti porast inflatornih očekivanja, što bi dovelo do ponovnog pada realnih stopa i pozitivnih izgleda za zlato”, rekli su robni stratezi TD Securitiesa.

Rast cijene zlata

Izgledi banke očekuju da će se trgovanje zlatom u prosjeku kretati oko 2.050 američkih dolara za uncu potkraj sljedeće godine. A zatim će se popeti na prosječno 2.225 američkih dolara do kraja 2022. godine.

“Šira slika i dalje je vrlo povoljna i zlato bi moglo dosegnuti cijenu od iznad 2.000 dolara za uncu. Čak i ako planirani programi cijepljenja prođu bez problema, ući ćemo u drugo tromjesečje 2021. godine prije nego što se postigne imunitet stada i gospodarstvo normalizira”, rekli su stratezi. “U međuvremenu će drugi val infekcija koronavirusom opustošiti gospodarstvo, osiguravajući da je američka i globalna gospodarska aktivnost dulje vrijeme ispod potencijalne.”

Zima 2021. bit će teška iz perspektive porasta slučajeva koronavirusa i ekonomskih podataka. “Povijesno, ovo znači dobro vrijeme za zlato i smanjenje apetita za rizikom”, primijetili su stratezi.

Novi fiskalni poticaji

Povrh toga, u gospodarstvo će se dodati još fiskalnih poticaja, što će potaknuti inflacijska očekivanja i raditi u korist zlata sljedeće godine, istaknuto je u izgledu TD-a.

“Na temelju nominacije Janet Yellen za ministricu financija Sjedinjenih Država, vjerojatno bi politike Bidenove administracije trebale biti prilično nagnute na snažne fiskalne poticaje”, napisali su stratezi. “Ovo bi trebalo nastaviti održavati zabrinutost zbog umanjenja vrijednosti valute, jedan od ključnih razloga zbog kojih ulagači kupuju zlato kao zaštitu.”

Izgledi su također naglasili da će rudarska ponuda rasti tek skromno. “Iako su M2 i krediti masovno narasli, predviđamo znatno manje zlata po jedinici valute u svijetu. Opskrbu zlatom ograničavaju razredi rude, ulaganja u kapital i zabrinutost za okoliš”, primijetili su stratezi.

Iako svi znakovi upućuju na cijenu od 2.100 dolara za uncu zlata tijekom sljedećih 12 mjeseci, TD Securities savjetuje investitorima da će to biti neravan put.

Porast cijene srebra

I bankovni izgledi za srebro slični su pozitivi, projicirajući pomak na 30 dolara sljedeće godine.

“Srebro ima tendenciju da dobro posluje kad postoji povoljno okruženje za zlato. Kao takvo, trebalo bi pozitivno reagirati na iste povoljne makroekonomske, monetarne uvjete i fiskalne pokretače kao i žuti metal”, napisali su stratezi.

Procjenjuje se da će zbog svoje volatilnosti sljedeće godine srebro nadmašiti zlato. “Pri trenutnom omjeru kada zlato vrijedi 77 puta više od srebra, bijeli metal je jeftin u usporedbi s njegovom relativnom vrijednošću tijekom vremena”.

Povrh makro pokretača, postoji i industrijski oporavak nakon COVID-a, koji će koristiti srebru. “Preko 60 posto potražnje za srebrom dolazi iz industrijskih izvora”, rekli su iz banke. “Rashodi za zelenu energetsku infrastrukturu, dekarbonizaciju i elektrifikaciju trebali bi pomoći srebru jer se jače koristi u solarnim pločama i gotovo svim električnim krugovima.”

Izvor: www.kitco.com

Cijena zlata uskoro će prijeći granicu od 2.000 dolara za uncu Reviewed by on . Najbolji dani za zlato još su pred njim, prema izgledima TD Securities, koji očekuje da će plemeniti metal neprestano rasti tijekom 2021. i 2022. godine. Poziti Najbolji dani za zlato još su pred njim, prema izgledima TD Securities, koji očekuje da će plemeniti metal neprestano rasti tijekom 2021. i 2022. godine. Poziti Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori