Srijeda , 01.12.2021.

Početna » Novosti » Do 2021. godine cijena zlata bi mogla dosegnuti razinu od 2.000 dolara po unci

Do 2021. godine cijena zlata bi mogla dosegnuti razinu od 2.000 dolara po unci

27.05.2020. / 12:22 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Bikovski trend na tržištu zlata nastavlja se razvijati. Naime, još je jedna američka banka počela masovno kupovati zlato, čak i kad se cijena bori da u kratkom roku pronađe zamah.

Cijena zlata sigurno će rasti

U izvješću objavljenom prošlog tjedna, robni analitičari banke Citi izjavili su da vide kako cijena zlata u srednjoročnom razdoblju doseže razinu od 2.000 dolara za uncu. Analitičari su rekli kako imaju dobra predviđanja za zlato jer se očekuje da potražnja investitora ostane jaka uz globalno okruženje niskih i negativnih kamatnih stopa.

U svojoj ažuriranoj prognozi Citi vidi cijene zlata u prosjeku 1.715 dolara za uncu u drugoj polovici 2020. Banka pak očekuje da će se cijene zlata 2021. godine kretati u prosjeku oko 1.925 dolara.

Spor, ali siguran rast cijena

Iako Citi očekuje povećanje cijena zlata do iduće godine, analitičari ne prognoziraju veliki proboj.

“Mislimo da je vjerojatnije da će cijene sporo povećati, ali će se uglavnom kretati u rangu od 1.600 do 1.700 dolara, umjesto da brzo skoče na područje između 1.850 i 1.950 dolara“, kažu analitičari.

Rastuće geopolitičke napetosti između SAD-a i Kine

Gledajući tehnička pitanja, Citi vidi snažni otpor na 1.800 dolara za uncu i podršku između 1.682 i 1.720 dolara za uncu. Trenutačno cijene zlata lebde točno iznad početnog područja banke. U lipnju su se cijene futures ugovora za zlata trgovale za 1.728 dolara. To je pad od 0.43 posto na dan.

S produljenim okruženjem niskih do negativnih kamatnih stopa, Citi je rekao da će rastuće geopolitičke napetosti između SAD-a i Kine te stalna nesigurnost oko gospodarskog oporavka, nakon što je globalni rast smanjen pandemijom COVID-19, podržati sigurnu potražnju za dragocjenim metalom.

Dobre prognoze za srebro

No Citi nema dobre prognoze samo za zlato. Naime, banka očekuje više cijene srebra u drugoj polovici godine. Oni smatraju da će cijena srebra u trećem tromjesečju dosegnuti 22 dolara za uncu.

Srebro je zabilježilo snažan zaokret u okolnostima jer je potražnja investitora znatno porasla prošlog tjedna. To je gurnulo cijene na najvišu razinu od kraja veljače. Neki robni analitičari kažu da budućnost srebra izgleda puno svjetlije. Pogotovo kada se počinje povećavati industrijska potražnja i kada zemlje počnu ublažavati ograničenja, uvedena prije dva mjeseca kako bi pokušale zaustaviti širenje koronavirusa.

Futures ugovori za srebro za srpanj zadnji put su se trgovali po 17.905 dolara za uncu. Više od 1 posto na dan.

Izvor: www.kitco.com

Do 2021. godine cijena zlata bi mogla dosegnuti razinu od 2.000 dolara po unci Reviewed by on . Bikovski trend na tržištu zlata nastavlja se razvijati. Naime, još je jedna američka banka počela masovno kupovati zlato, čak i kad se cijena bori da u kratkom Bikovski trend na tržištu zlata nastavlja se razvijati. Naime, još je jedna američka banka počela masovno kupovati zlato, čak i kad se cijena bori da u kratkom Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori