Srijeda , 14.04.2021.

Početna » Novosti » Hoće li doći do novog velikog rasta cijena zlata?

Hoće li doći do novog velikog rasta cijena zlata?

05.03.2021. / 09:47 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Frustrirani ulagači u zlato moraju pogledati specifičnu metriku kada procjenjuju glavni preokret cijene zlata, prema riječima Goehring & Rozencwajg, upravnog partnera Leigh Goehringa.

Zlato je u četvrtak palo ispod 1.700 dolara dok je predsjednik Federalne rezerve Jerome Powell nastavio naglašavati kako inflacija ne brine, ignorirajući pitanja o rastu prinosa obveznica.

“Visoka inflacija vrlo je loše stanje stvari… Ali vjerojatnije je da će se u sljedećih godinu dana cijene pomicati, ali ne i dalje”, rekao je Powell tijekom samita radnih mjesta Wall Street Journal.

Odgovarajući na pitanje o prinosima obveznica, Powell je rekao: “Bio bih zabrinut zbog nereda na financijskom tržištu ili neželjenog pooštravanja. Ne radi se o jednoj određenoj cijeni.”

U vrijeme pisanja ovog članka, futures ugovori za zlato za travanj na njujorškoj burzi Comex trgovali su se na 1.696,60 američkih dolara. To je pad za 1,12 posto na dan. U posljednjih 30 dana zlato je u padu za 7,6 posto, a u posljednjih šest mjeseci zlato je u padu više od 12 posto.

“Ovo je frustrirajuće razdoblje za zlatne bikove”, rekao je Goehring za Kitco News. “Svaki rast cijena zlata gotovo se odmah vraća.”

Neki su vidjeli kako dolazi ovo korektivno razdoblje, rekao je, ukazujući na performanse srebra kao znakovit znak za ono što zlato može učiniti. “Na tržištu zlatnih bikova imate razdoblja u kojima srebro zaostaje za zlatom. Srebro je zaostajalo od 2016. do 2020. Tada je od travnja do srpnja srebro imalo ogroman pomak prema gore. Nama je to signaliziralo da je zlato ušlo u korektivnu fazu. Mi Od tada sam u toj fazi “, rekao je Goehring u četvrtak.

Preokret trenda

Nije lak zadatak pokušati točno utvrditi preokret trenda u zlatu, ali to bi se trebalo dogoditi u nekom trenutku u drugoj polovici ove godine, rekao je Goehring. “Tada će započeti druga dionica bikova tržišta.”

Korisna metrika koju treba uzeti u obzir pri određivanju kretanja cijena zlata je omjer zlata i ulja, naglasio je Goehring. “Tijekom posljednjih nekoliko godina, zlato se trgovalo skupim u odnosu na naftu. Zlato će se spustiti kad postane jeftinije.”

Početkom 2000. godine, jedna unca zlata kupila je oko osam barela nafte. “Zlato je bilo radikalno podcijenjeno u odnosu na naftu. Sada je upravo suprotno. Prije otprilike pet mjeseci, jedna unca zlata kupila je preko 50 barela nafte. Taj je omjer sada na 26-27″, istaknuo je Goehring.

Međutim, ono na što investitori moraju pripaziti je omjer koji se povlači bliže 15 – što znači da se jedna unca zlata kupuje 15 barela nafte. “Kada taj omjer dosegne 15, tržište zlata će pasti na dnu”, rekao je Goehring.

“Još početkom 2000. godine, kada je taj omjer zlata i nafte bio stvarno nizak, u njega se nije moglo investirati, jer ga sve središnje banke nisu mogle prodati dovoljno brzo. Sada je zlato postalo popularnije, ali nafta je postala neinvestibilna zbog klimatskih promjena. Mislim da mislim da kad god zlato postane jeftino u odnosu na naftu, zlato postaje velika investicija “, dodao je.

Točnije, Goehring je rekao da kada nafta, na primjer, dosegne 90 dolara, a zlato padne na 1.650 dolara za uncu, to bi omjer postavilo 18: 1, što je mnogo bliža meta za dno zlata.

Čeka se inflacija

Prema Goehringu, inflacija će biti katalizator za vraćanje zlata u bikovski način, koji je trenutno ulagačko okruženje opisao kao “masovnu pogrešnu raspodjelu protoka kapitala”.

Goehring misli na “opsjednutost bitcoinom” i eksplozivne skupove u dionicama GameStop-a.

“Ti su tokovi kapitala sve u nove stvari. Kad pogledate manije, oni su uvijek oko novih stvari. Ovo neće trajati”, rekao je. “Zlato je vrlo stara stvar. Najstarija stvar koja postoji i izbjegava je protok kapitala. To će se promijeniti.”

A inflacija će biti okidač koji poništava ove nove trendove i preusmjerava pažnju ulagača natrag na zlato, objasnio je Goehring. “Mnogo ekonomista vani govori da inflacija neće biti problem jer imamo previše duga. To će uvjerenje razotkriti događaj crnog labuda za koji se smatra da je masivan inflator.”

Najizgledniji šok koji dolazi je globalna poljoprivredna kriza, precizirao je Goehring, napominjući da je tržište žitarica trenutno u velikom procvatu.

“Ako budemo imali bilo kakvih vremenskih poremećaja u svjetlu rastuće potražnje, tada će cijene žitarica ići puno više i izazvat će inflatorni problem. To bi se moglo preliti i na druge stvari, uključujući bakar i naftu”, rekao je Goehring. “Investitori će se na ogroman način vratiti na tržište zlata.”

Ovaj poremećaj mogao bi nastati niotkuda i promijeniti čitav globalni investicijski krajolik, upozorio je upravljački partner.

“Svijet se obogatio u posljednjih 20 godina, a globalna potražnja za žitaricama porasla je s 1,5 posto u odnosu na prošlu godinu na gotovo 3 posto. Kako su ljudi širom svijeta bogatiji, žele više proteina u prehrani; ovdje dolazi žito “, rekao je Goehring. “I do sada je veća potražnja zadovoljena izvrsnim globalnim uvjetima rasta. Ali vrijeme se mijenja, a mogli bismo se suočiti i s remećenim vremenskim obrascima. Pogledajte samo što se dogodilo u Teksasu ove godine. Ako vidimo još takvih ekstrema, to će naštetiti ponudi žitarica usred veće potražnje.”

15.000 dolara zlata

Prije kraja trenutnog bikovskog ciklusa zlato bi moglo doseći 15.000 dolara za uncu, a to je konzervativna procjena, rekli su iz Goehringa i Rozencwajga, upravnog partnera.

“Još uvijek vjerujemo da ćemo vidjeti cijenu zlata od 15.000 američkih dolara prije nego što završi ovo tržište zlatnih bikova. Strpljivim investitorima s dugoročnim horizontima preporučujemo agresivno gomilanje zlata i srebra na bilo kojoj slabosti cijena tijekom sljedećih mjeseci”, rekao je. “Odnos koji promatramo je količina tiskanog novca i cijena zlata.”

Okidač će savezne vlade prepoznati u neizvjesnim financijskim uvjetima u kojima se nalaze, što će dovesti do izravne monetizacije. “Ova izravna monetizacija duga mogla bi pokrenuti masovni inflatorni problem već sredinom desetljeća.”

Izvor: www.kitco.com

Hoće li doći do novog velikog rasta cijena zlata? Reviewed by on . Frustrirani ulagači u zlato moraju pogledati specifičnu metriku kada procjenjuju glavni preokret cijene zlata, prema riječima Goehring & Rozencwajg, upravno Frustrirani ulagači u zlato moraju pogledati specifičnu metriku kada procjenjuju glavni preokret cijene zlata, prema riječima Goehring & Rozencwajg, upravno Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori