Petak , 01.12.2023.

Početna » Novosti » Hoće li se ponoviti nestašica zlata zbog koronavirusa?

Hoće li se ponoviti nestašica zlata zbog koronavirusa?

27.10.2020. / 11:30 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Koronavirus je tržište investicijskih plemenitih kovina gotovo potpuno bacio u kaos. Još u prosincu prošle godine, cijene zlata su bile prilično mirne. Kretale su se između 42 i 43 eura za gram i tada se nije dalo naslutiti što je pred nama.

Već u drugoj polovici veljače ove, 2020. godine dalo se naslutiti da nešto nije u redu. Naime, s oko 42 eura za gram, cijena zlata na svjetskom je tržištu skočila je na gotovo 50 eura. To je bilo povećanje od nevjerojatnih 18 posto u svega dva mjeseca. Glasine o kineskom virusu koji bi mogao zaprijetiti čovječanstvu postale su sve glasnije i opasnost od njega je postala gotovo opipljiva.

Sredinom ožujka, cijena žutog metala je službeno krahirala. Vratila se na razine iz prosinca, no ni to nije bio kraj iznenađenjima. Istovremeno s dramatičnim padom cijene dogodilo se da je kupcima i trgovcima plemenitih kovina bilo sve teže doći do novih zaliha zlata.

Kovnice nisu isporučivale ni zlatne poluge ni zlatne kovanice, a distributeri su prodavali samo zalihe koje su u svojim trezorima imali otprije. Kada su zalihe bile prodane, distributeri nisu više imali što prodavati krajnjim kupcima.

Plemenit je klijentima uvijek na raspolaganju

Tržište investicijskih plemenitih kovina u tom se trenutku gotovo u potpunosti zamrznulo. To je također bio značajan trenutak i za regionalno tržište investicijskih plemenitih kovina. Upravo tada se jasno pokazalo na tržištu “mulja“, a tko se doista može nositi s teretom krize i unatoč svim poteškoćama nastaviti primati narudžbe i isporučivati naručenu robu.

Tvrtka Tetragram projekt, zajedno s brandom “Plemenit”, položila je ispit zrelosti. Kao jedna od rijetkih tvrtki koja se bavi trgovinom investicijskih plemenitih kovina ne samo u Hrvatskoj nego i šire, tvrtka Tetragram projekt nije imala ni jedan dan zastoja u radu. Čak i kad je cijela Hrvatska stala, a promet među hrvatskim općinama i gradovima bio žestoko ograničen, tvrtka Tetragram i dalje je uspijevala zaprimati narudžbe, dobavljati robu i pripremati isporuke svim svojim kupcima.

Nije tajna da je na vrhuncu krize ponuda investicijskog zlata bila vrlo ograničena. U određenom razdoblju, nigdje u bližoj Europi nije se mogao nabaviti ni jedan drugi investicijski proizvod od žutog metala osim jednostrukih i četverostrukih dukata. Bilo je nemoguće nabaviti zlatne poluge bilo koje veličine i bilo kojeg proizvođača. Suvremeni investicijski zlatnici također su nakratko u potpunosti nestali s tržišta. O povijesnim zlatnicima i da ne govorimo.

Usred krize, bogatija ponuda nego u Europi

Ipak, čak i u tom trenutku, tvrtka Tetragram projekt sve je dobavljive proizvode uspjela nabaviti, dopremiti u Hrvatsku i u konačnici dostaviti klijentima koji su ih kupili. A zahvaljujući svojim zalihama investicijskih proizvoda, njihova paleta ponuđenih zlatnika i poluga bila je ponekad i bogatija nego u vodećim europskim središtima za kupnju zlata.

Tijekom tog razdoblja, naravno, tvrtka Tetragram je slijedila i poštivala sva epidemiološka pravila i upute službenih državnih organa.

Međutim, to nije bio slučaj s velikim brojem konkurenata za trgovanje investicijskim plemenitim kovinama. Većina tvrtki toga profila jednostavno se zatvorila za narudžbe i prestala je primati zahtjeve za kupnju.

Glavni razlog zašto je tvrtki Tetragram uspjelo ono što mnogim drugima nije, leži u činjenici da su kroz mnoge godine postojanja razvili čvrst i pouzdan odnos povjerenja s velikim brojem dobavljača investicijskog zlata diljem Europe. Ti izvrsni odnosi omogućili su im da nastave poslovati, primati narudžbe i isporučivati robu i u trenucima kada drugi to nisu mogli.

Srećom, vrhunac krize vezane uz nemogućnost nabavke novih proizvoda nije bio dugotrajan, tek nekoliko dana.

Svjetsko i regionalno tržište zlata lagano se normalizira

Prva faza normalizacije narudžbi investicijskih proizvoda od zlata počeo se događati nakon znatnog porasta cijena zlata na svjetskom tržištu drugi put u godini. Od sredine ožujka cijena je manje-više postojano rasla sve do sredine svibnja. Tako je u jednom trenutku dosegnula gotovo 52 eura za gram. To je bio vrtoglav skok te je nadišao onaj s početka godine. U spomenuta dva mjeseca, od ožujka do svibnja, cijena zlata porasla je za više od 20 posto.

Što je cijena više rasla, rasla je i dobavljivost pojedinih proizvoda. Na tržištu su se najprije pojavila dva svjetski iznimno popularna investicijska zlatnika – australski Klokan i austrijski Bečki filharmoniker. Gotovo istodobno kad i u Zürichu, Münchenu i Beču, ovi su proizvodi bili dostupni i klijentima tvrtke Tetragam u Zagrebu.

Nedugo zatim se popravila dobavljivost i za zlatne poluge od 100 grama i 250 grama. Bilo je očigledno da su se kovnice usredotočile na proizvodnju samo onih investicijskih proizvoda od zlata za kojima je potražnja bila najveća. Ti proizvodi bili su prvi dostupni za narudžbu.

Napominjemo da tvrtka Tetragram projekt nije zaprimala narudžbe za proizvode koji nisu bili na lageru kod kovnice i samim time nisu bili spremni za isporuku u Hrvatsku. Zato čak i na vrhuncu krize ni jedan njihov klijent nije čekao na isporuku duže od sedam radnih dana.

Istina, zbog ograničenog kretanja unutar Hrvatske neki klijenti nisu bili u mogućnosti preuzeti svoje proizvode. Ali poluge i kovanice koje su bile naručene bile su dostupne klijentu u roku od najviše sedam dana za isporuku diljem Hrvatske, prema dogovoru.

Kupci biraju poluge svih proizvođača

Kada su mjere ograničenja kretanja napokon bile ublažene, a potom i ukinute, klijenti tvrtke Tetragram jednostavno došli po njih i preuzeli ih. Osim, naravno, ako se nisu odlučili za pohranu kupljenih proizvoda u sigurnim trezorima u Hrvatskoj i u drugim zemljama po izboru (Švicarska, Austrija, Njemačka, Slovenija).

Međutim, to nije bio slučaj s velikim brojem njihovih konkurenata. Neki od njih su primali novčane predujmove za nabavku investicijskih proizvoda od zlata s predviđenim rokom isporuke od tri ili više tjedana. Tako niska razina usluge trgovanja investicijskih plemenitih kovina tvrtki Tetragram projekt potpuno je stran i neprihvatljiv.

Početkom lipnja 2020. godine započela je druga faza normalizacije tržišta investicijskih plemenitih kovina. Tržište je polako našlo svoj cjenovni ekvilibrij, a cijena zlata se ponešto stabilizirala na razinama malo ispod 50 eura za gram. Sada je za narudžbu raspoloživa puno šira paleta proizvoda.

Zlatne poluge svih masa, od 1 grama do 1 kilograma, bez ikakvih se problema mogu naručiti i isporučiti u kratkom roku. Najčešće odmah po uplati. Doduše, kupci sada više ne pitaju iz koje ugledne kovnice proizvod dolazi. Bilo da je iskovana poluga Heareusova, Argorova, PAMP-ova, Valcambijeva, Degussina, dolazi li iz kovnice Münze Österreich ili bilo koje druge kovnice s certifikatom “Good Delivery”, klijent je prihvaća.

Stanje sa srebrom još uvijek nije stabilno

Zbog poremećaja na tržištu koje zapravo još traje, dobavljivost poluga svakog od navedenih proizvođača nije još u potpunosti uspostavljena. Ponekad se na tržištu mogu nabaviti poluge jednoga branda, a ponekad nekog drugog. Ipak, to i nije veliki problem za tržište i kupce, jer se uvijek radi o uglednim i jednakovrijednim proizvodima, sa svim odgovarajućim certifikatima.

Također se proširila paleta dostupnih investicijskih zlatnika. Za narudžbu su tako raspoloživi Bečki filharmoničari, Krugerrandi, Američki orlovi i bizoni, Australski klokani, Kanadski javorovi listovi

No, tržište povijesnih zlatnika još se nije vratilo na stanje s početka godine, odnosno, na stanje prije izbijanja pandemije. Čini se da vlasnici povijesnih izdanja ne žele ponuditi svoje kolekcije na prodaju, jer smatraju da bi za njih u budućnosti mogli dobiti mnogo više novca nego danas.

Do sada nismo spominjali investicijsko srebro i to s dobrim razlogom. Naime, tržište srebrnih poluga i srebrnih kovanica u puno je gorem stanju od tržišta zlatnih poluga i zlatnika. Investicijsko srebro u ovom je trenutku još uvijek gotovo potpuno nedobavljivo.

S vremena na vrijeme se na tržištu pojave ograničene količine pojedinih proizvoda, no one se brzo rasprodaju. Zato su se i otkupne cijene srebrnih poluga, te otkupne cijene srebrnjaka znatno povećale. Na regionalnom tržištu taj je rast bio čak 20 posto.

Teško je reći kada će se situacija na tržištu investicijskog srebra normalizirati barem do razine stanja na tržištu investicijskog zlata. Ako je suditi po trenutnim mogućnostima nabavke, realno je očekivati da se srebrne poluge i kovanice u količinama u kojima klijenti tvrtke Tetragram to žele, neće moći naručivati i isporučivati još tjednima, ako ne i mjesecima.

Dakle, ako ste zainteresirani za kupnju srebra, a na stranicama tvrtke Tetragram primijetite da postoji ograničena ponuda pojedinog proizvoda, odmah krenite u nabavku. Možda već sutra tih proizvoda neće biti na stanju.

Može li se ova situacija ponoviti?

Među stručnjacima, ali i među prosječnim građanima, postavlja se pitanje hoće li se ova situacija na tržištu plemenitih kovina prouzročena COVIDOM-19 opet ponoviti u budućnosti? Hoćemo li ponovno doživjeti nestašicu investicijskoga zlata i nemogućnost uobičajenih narudžbi?

Odgovor je jednostavan. Svaka izvanredna i neočekivana situacija koja ugrožava gospodarsku aktivnost ili socijalnu ravnotežu može drastično povećati potražnju za plemenitim kovinama. Zlato i srebro predstavljaju sigurno utočište za kapital u burnim vremenima.

Ekonomski ili društveni poremećaji ne moraju biti uzrokovani samo širenjem virusne zaraze. Upravo u Hrvatskoj u jeku epidemije korona virusom imali smo priliku svjedočiti da jedna nevolja ne mora doći sama. Dok je cijela Hrvatska bila zaustavljena kako bi se usporilo prenošenje koronavirusa, Zagreb je doživio razoran potres, koji je prouzročio višemilijunsku štetu.

Među oštećenim zagrebačkim građevinama bile su i stambene jedinice koje su pojedinci kupovali i obnavljali kao investicijski ulog, a ne za svoje osobne potrebe. Potres je drastično obezvrijedio sve te nekretnine. Pojedinci su ostali bez svega u samo nekoliko sekundi.

Ulog u zlato i srebro, nasuprot tome, ostaje siguran od poremećaja u društvu i ekonomiji. Štoviše, njegova vrijednost u nepredvidivim vremenima raste. Zato su plemenite kovine izvrsno sredstvo osiguranja od neočekivanih situacija.

Sve čemu smo svjedočili u nekoliko prvih mjeseci ove, 2020. godine još jednom potvrđuje da je iznimno važno barem dio svoje ušteđevine usmjeriti u investicijsko zlato i srebro. Ako to ne učinimo danas, već sutra zbog nestašice na globalnom tržištu možda nećemo za to više imati prilike.

Hoće li se ponoviti nestašica zlata zbog koronavirusa? Reviewed by on . Koronavirus je tržište investicijskih plemenitih kovina gotovo potpuno bacio u kaos. Još u prosincu prošle godine, cijene zlata su bile prilično mirne. Kretale Koronavirus je tržište investicijskih plemenitih kovina gotovo potpuno bacio u kaos. Još u prosincu prošle godine, cijene zlata su bile prilično mirne. Kretale Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori