Petak , 26.02.2021.

Početna » Novosti » Je li na pomolu novi rast cijena zlata?

Je li na pomolu novi rast cijena zlata?

26.01.2021. / 12:28 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Svaki put kad ovih dana dođe do ubrzanja cijene zlata, slijedi brzo povlačenje. Upravo se to dogodilo u ponedjeljak kada je zlato prvo poraslo iznad 1.865 dolara za uncu. Nedugo zatim se odreklo svih svojih jutarnjih dobitaka.

Interes investitora trenutno je prigušen

Ovaj trend cijena zadržao je zlato zapelo u širokom rasponu trgovanja između 1.800 i 1.900 dolara za uncu. “Interes investitora trenutno je prigušen”, rekao je analitičar Commerzbanke Carsten Fritsch.

Tržište plemenitih metala očito čeka katalizator koji bi zlato mogao podići više ili niže. A analitičari su kao mogući okidač istaknuli konferenciju za tisak predsjednika Federalne rezerve Jeromea Powella u srijedu.

FOMC je u središtu pažnje

“Čini se da trenutno nedostaje poticaj potreban za katapultiranje cijene zlata iz ovog trgovačkog koridora. Ostaje za vidjeti hoće li to uspjeti predsjedavajući Feda Powell na svojoj konferenciji za tisak nakon sastanka FOMC-a u srijedu”, rekao je Fritsch.

Sudionici tržišta ne očekuju da će vidjeti bilo kakvu promjenu stopa tijekom sastanka FOMC-a, koji se završava u srijedu. Zbog toga je ovaj tjedan fokus na Powellovoj presici.

Tijekom posljednje konferencije za tisak, Powell je umanjio mogućnost smanjenja Fedove dugoročne kupnje imovine 2021. No, nedavno je nekoliko regionalnih predsjednika FED-a počelo razgovarati o sužavanju.

“Ovotjedni FOMC vjerojatno će se odbiti protiv nedavnih sužavajućih razgovora, koji bi trebali ići u prilog zlatu”, rekli su stratezi TD Securitiesa.

Zabrinutost da bi Fed mogao započeti s opuštanjem svoje prilagodljive monetarne politike, prije nego što se očekivalo, pokrenula je rast prinosa riznice, koji vrše silazni pritisak na zlato.

Novi fiskalni poticaj

“Powell bi mogao iskoristiti priliku da umanji izglede za čvršću monetarnu politiku. Unatoč vjerojatnosti da će uskoro uslijediti novi fiskalni poticaj. To bi moglo izvršiti ponovni pritisak na američki dolar i dati lagani poticaj cijenama roba, posebno zlata”, rekli su iz Capital Economics u petak.

Istodobno, Fed će također vjerojatno istaknuti neke nedavne slabosti američkih ekonomskih podataka, što će dodatno potvrditi potrebu za potpornom monetarnom politikom središnje banke, rekli su analitičari.

U ponedjeljak su cijene zlata prvo porasle na nižim prinosima Riznice. Ali su potom pale kako je indeks američkog dolara dosegao nove dnevne maksimume. Futures ugovori za zlato za veljaču na njurojrškoj burzi Comex posljednji put se se trgovali po cijenama 1.853,80 dolara. To je pad za 0,13 posto na dan.

Novi režim zlata

“Slabljenje prinosa američke riznice podupire atribute žutog metala u povlačenju konopa protiv njegovih karakteristika zaštite od inflacije”, rekli su stratezi TD Securities.

Nedavna trgovina zlatom i njegov odnos prema krivulji prinosa otkrili su novi režim zlata, istaknuo je TD Securities.

“Ova akcija cijena zaustavlja nedavno ubrzanje krivulje prinosa, koja u kratkom roku podupire zlato. Ali također naglašava novi režim zlata – u kojem se cijene oslanjaju na pad prinosa u Riznici, a ne na rast inflacijska očekivanja “, rekli su stratezi. “To ne sluti na dobro za tokove zlata.”

Kratkoročni smjer zlata nalazi se s obje strane 200-dnevnog pomičnog prosjeka, oko 1.847,80 dolara, objavila je u ponedjeljak MKS PAMP Group.

“Šire gledano, zlato vidi 1800 dolara kao snažnu potporu nakon testiranja brojke početkom prošlog tjedna. Dok su 100 DMA na 1.882,90 dolara i psihološki iznos od 1.900 dolara ključne razine na vrhu s gornje strane”, napomenli su iz MKS.

Izvor: www.kitco.com

Je li na pomolu novi rast cijena zlata? Reviewed by on . Svaki put kad ovih dana dođe do ubrzanja cijene zlata, slijedi brzo povlačenje. Upravo se to dogodilo u ponedjeljak kada je zlato prvo poraslo iznad 1.865 dolar Svaki put kad ovih dana dođe do ubrzanja cijene zlata, slijedi brzo povlačenje. Upravo se to dogodilo u ponedjeljak kada je zlato prvo poraslo iznad 1.865 dolar Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori