Utorak , 16.07.2024.

Početna » Novosti » Je li zlato previše podcijenjeno?

Je li zlato previše podcijenjeno?

14.05.2020. / 12:16 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Prema jednoj američkoj tvrtki za upravljanje investicijama zlato je “jedno od najpodcjenjenijih“ trenutno raspoloživih sredstava.

Njujorška kompanija Elliott Management iznijela je to mišljenje u pismu investitorima, objavio je prošli tjedan Financial Times. Tvrtka, koja upravlja s oko 40 milijardi dolara imovine, u prvom je tromjesečju ostvarila dobit od 2 posto pozivajući se na svoje pozicioniranje zlata, navodi FT.

Stvarna vrijednost zlata

“Jedna od najpodcjenjenijih“ imovina na tržištu je zlato, a stvarna vrijednost plemenitog metala “je višestruka od njegove trenutne cijene“, FT je citirao ulagača Elliott Managementa Paula Singera u pismu klijentima prošlog mjeseca.

Razlozi takvih optimističnih pogleda na zlato uključuju “fanatično smanjivanje vrijednosti novca“, globalno okruženje niskih kamatnih stopa i probleme u rudarstvu zbog izbijanja virusa COVID-19, navodi se u pismu. Singer očekuje i značajan pad zaliha.

Zlato je zaštita od fiat novca

Elliott Management daleko je od toga da je jedina investicijska tvrtka koja se trenutno fokusira na zlato. Caixin Associates i Dymon Asia Capital jedni su od mnogih koji su stavili svoje oklade na zlato i ove godine isplivali na vrh, objavio je FT u svom izvješću.

Singapurska kompanija Dymon Asia ostvarila je dobitak od 36 posto zajedno sa svojim partnerom osnivačem Dannyjem Youngom. Oni su opisali zlato kao “zaštitu protiv beskrajnog tiskanja fiat novca“, piše list.

Globalni fond Caixina sa sjedištem u Londonu do danas je porastao za 15 posto. Dio dobitaka zabilježen je u futures ugovorima koje je fond posjedovao i drugim ugovorima o “fizičkoj razmjeni“, naveo je FT.

Novi porast cijene zlata?

Cijene zlata prošle godine zabilježile su impresivne dobitke. Pritom su spot cijene porasle za 31,48 posto na godišnjoj razini i gotovo 12 posto od početka godine, prema Kitcovim skupnim ljestvicama.

Nakon rasta u travnju, cijene zlata zadržale su se u vrlo uskom rasponu trgovanja u svibnju. Kretale su se oko 1.700 dolara za uncu. No, puno analitičara kaže da je na horizontu velik pomak.

“Ovdje dolazi nešto veliko“, rekao je Sean Lusk, zamjenik direktora brokerske tvrtke Walsh Tradinga.

Formiranje raspona trgovanja postavlja se bilo za produljenje nagore ili za ispravak nedostataka, rekao je Lusk. “Ne vidim da će ovo još dugo biti ograničeno rasponom. Sljedećih bi nekoliko tjedana trebalo biti uspješno“, zaključio je.

Izvor: www.kitco.com

Je li zlato previše podcijenjeno? Reviewed by on . Prema jednoj američkoj tvrtki za upravljanje investicijama zlato je “jedno od najpodcjenjenijih“ trenutno raspoloživih sredstava. Njujorška kompanija Elliott Ma Prema jednoj američkoj tvrtki za upravljanje investicijama zlato je “jedno od najpodcjenjenijih“ trenutno raspoloživih sredstava. Njujorška kompanija Elliott Ma Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori