Srijeda , 06.12.2023.

Početna » Novosti » Kako razlikovati papirnato od fizičkog zlata

Kako razlikovati papirnato od fizičkog zlata

19.06.2020. / 11:59 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Kupci investicijskog zlata koji nisu previše upućeni, možda će se iznenaditi kada nalete na pojam papirnato zlato. No, taj pojam nažalost nije rijetkost.

Trgovci ili brokeri

Naime, kada se uputite u trgovinu plemenitim kovinama vrlo ćete lako saznati radi li se o pravim trgovcima zlata ili o onima koji prodaju maglu. Pravi trgovci zlata rade po principu naruči, plati, nosi te ćete vrlo brzo u rukama imati fizičku polugu ili kovanicu koju ste i željeli.

Nasuprot njih su brokeri zlatom, koji se u žargonu nazivaju trgovcima zlatnom čarolijom. Kada naletite na takvu vrstu trgovaca, oni će vas na vrlo uvjerljiv način pokušati odgovoriti od toga da preuzmete fizičko zlato. Njihov argument će biti da, iako oni isporučuju zlato, zbog vaše je sigurnosti bolje da svoje zlato ostavite kod njih na čuvanju. Budući da je mnoge, pogotovo neiskusne ulagače strah da će im netko ukrasti zlato ako ga, primjerice, drže u ladici, oni ne sumnjaju u iskrenost mešetara zlatom.

No, kupac nije ni svjestan da kupnjom kod takvog brokera omogućuje stvaranje takozvanog “papirnatog zlata”, odnosno“papirnatog srebra”.

Takvi trgovci iz iskustva su naučili kako kupac gotovo nikada neće tražiti fizičku isporuku investicijskog zlata. Čak i ako klijent poželi prodati svoje zlato, to će učiniti kod trgovca kod kojeg ga je i kupio.

Upravo to omogućava takvim trgovcima da isto zlato prodaju više puta i tako nastaje “papirnato“ zlato.

Što ako kupac ipak zatraži svoju polugu?

Ako kupac ipak odluči fizički preuzeti svoju zlatnu polugu ili kovanicu, trgovac zlatnim čarolijama na sve će ga načine pokušati od toga odgovoriti. No, ako klijent ipak čvrsto zahtijeva svoje zlato, on će ga i dobiti. Tada će mešetar zlatom otići kod istinskog trgovca zlatom kako bi zamijenio polugu koju je prodao nekoliko puta, a bez nje je ostao.

Srećom po takvog trgovca, tek će svaki deseti klijent doći po svoje zlato.

Je li to prijevara?

Nažalost ovakav način trgovanja nije prijevara. Naime, kada kupac kod takvog trgovca investicijskim plemenitim kovinama kupuje poluge ili kovanice, on će potpisati “ugovor o kupnji i pohrani”. U tom su ugovoru sitnim slovima navedeni uvjeti kupnje i pohrane. Taj ugovor je iznimno kompliciran i pisan pravničkim rječnikom koji je teško razumjeti. U njemu je navedeno i vrlo detaljno opisano ovo što govorimo o “papirnatom” zlatu.

Budući da su rijetki oni koji čitaju sitna slova u ugovorima, takav način prodaje ovakvim trgovcima lako prolazi. Dakle, ne radi se o prijevari već o “zavođenju“ kupca.

Odaberite istinske trgovce zlatom i srebrom

Želite li biti sigurni da ćete kupiti pravo zlato, odaberite istinske trgovce. Tvrtka Tetragram projekt sa svojim brandom “Plemenit”, spada u kategoriju istinskih trgovaca plemenitim metalima. Ova tvrtka svojim kupcima uvijek najprije nudi proizvode od investicijskih plemenitih kovina s osobnom, fizičkom isporukom. Ipak, ako klijent izričito zatraži pohraniti svoje zlato ili srebro u njihovim trezorima, to će mu biti omogućeno vrlo kvalitetno i diskretno s visokom razinom profesionalnosti.

U ugovorima tvrtke Tetragram projekt ništa ne piše sitnim slovima, već je sve jasno i transparentno.

Primjerice, tvrtka Tetragram projekt nudi pohranu kupljenog investicijskog zlata uz mogućnost pohrane zlatnih poluga s unaprijed zabilježenim jedinstvenim serijskim brojevima.

Različiti oblici kupnje

Takav oblik kupnje i pohrane investicijskih plemenitih kovina zove se GEOGRAFIJA. Taj naziv je u skladu s time što klijent može odabrati pohranu zabilježenih poluga u trezorima zemlje po vlastitom izboru. To može biti Njemačka, Švicarska, Austrija, Hrvatska i Slovenija. S obzirom na to da su jedinstveni serijski brojevi kupljenih poluga unaprijed definirani i zapisani kao dio ugovora o pohrani, nemoguće je da tvrtka Tetragram projekt manipulira klijentovim polugama i prodaje ih trećim strana.

Tvrtka Tetragram projekt klijentima također nudi trgovanje zlatom bez serijskih brojeva. Taj oblik kupnje i pohrane investicijskog zlata i srebra nazvan je MATEMATIKA. To je najpovoljniji oblik trgovanja plemenitim kovinama. On jamči da je svaka kupnja zlata 100 posto pokrivena odgovarajućim zlatnim zalihama.

Zaključak je dakle da tvrtka Tetragram projekt pohranjene poluge nikada ne preprodaje trećim stranama niti se bavim prodajom zlatnih čarolija.

Kako razlikovati papirnato od fizičkog zlata Reviewed by on . Kupci investicijskog zlata koji nisu previše upućeni, možda će se iznenaditi kada nalete na pojam papirnato zlato. No, taj pojam nažalost nije rijetkost. Trgovc Kupci investicijskog zlata koji nisu previše upućeni, možda će se iznenaditi kada nalete na pojam papirnato zlato. No, taj pojam nažalost nije rijetkost. Trgovc Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori