Petak , 01.12.2023.

Početna » Novosti » Koja svjetska zemlja najviše ulaže u srebro?

Koja svjetska zemlja najviše ulaže u srebro?

03.07.2020. / 10:47 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Tijekom proteklog desetljeća, ovih pet zemalja bilo je vodeći ulagač u srebro u svijetu. Od 2010. do 2019. godine građani ovih zemalja uložili su u više od dvije milijarde unci srebrnih poluga i kovanica.

Koja je zemlja bila najveći ulagač u srebro?

Od 2010. godine ulagači iz Indije, Kine, Sjedinjenih Država, Njemačke i Kanade kupili su nešto više od dvije milijarde unci srebrnih poluga i kovanica. Da budemo precizniji, to je bilo 2.004 milijuna unci. Kao najveći svjetski ulagač u fizičke srebrne poluge pokazali su se Amerikanci. Građani SAD-a uložili su u proteklom desetljeću u 929 milijuna unci srebrnih poluga i kovanica.

Indijski ulagači zauzeli su drugo mjesto sa 615 milijuna unci, a slijede Njemačka s 265 milijuna unci, Kina sa 139 milijuna unci i Kanada sa 56 milijuna unci. Iako nije čudno što su Amerikanci najveći investitori u fizičko srebro, iznenađujuća je količina koju su kupili Kinezi i Kanađani.

Popularnost srebrnjaka Maple Leaf

Prema podacima Svjetske ankete o istraživanju srebra iz 2020. provedene od organizacije The Silver Institute, dok je Kraljevska kanadska kovnica proizvela gotovo 26 milijuna unci službenih srebrnjaka u 2019. godini, građani su samo kupili 5 milijuna unci srebrnih poluga i kovanica prošle godine. Tako su većinu srebrnjaka Maple Leaf kupili Amerikanci ili drugi stranci.

Nadalje, iako ima preko 1,4 milijarde Kineza, građani Kine su u srebrne poluge i kovanice od 2010-2019. godine uložili samo 139 milijuna unci. Kinezi su skloni ulaganju uglavnom u fizičke zlatne poluge. Suprotno tome, Indija je s manjim brojem stanovnika od Kine investirala više od četiri puta u fizičko srebro. Štoviše, Indijci više vole srebrne poluge od kovanica. Velika većina od 615 milijuna unci fizičkog srebra koje su kupili Indijci bila je u obliku poluga. Najvjerojatnije 90 i više posto.

Iznenađujuće brojke iz Njemačke

Još jedno iznenađenje bila je količina srebrnih poluga u koje su Nijemci uložili. Prošle godine Nijemci su nabavili 32 milijuna unci srebrnih poluga i kovanica, u usporedbi sa 48,2 milijuna unci za SAD, 56,5 milijuna unci za Indiju, 6,2 milijuna unci za Kinu, i kao što je gore navedeno, 5 milijuna unci za Kanadu.

Globalna fizička investicija u srebro iznosila je 186 milijuna unci u 2019. godini, ali za očekivati je da ćemo doživjeti snažan porast u 2020. godini.

Rekordna kupovina zbog koronavirusa

Zbog zaraze koronavirusom širom svijeta, ulagači su kupili rekordnu količinu proizvoda od srebrnih poluga krajem ožujka i travnja. Ova rekordna kupovina iscrpila je većinu zaliha trgovaca dragocjenim metalima. Prošlo je 4 do 6 tjedana prije nego što su se zalihe ponovno počele pojavljivati. Međutim, mnogo proizvoda od srebrnih poluga kod mnogih vodećih internetskih distributera i dalje nije dostupno.

Ako dođe do još jednog velikog izbijanja globalne zaraze, to bi moglo rezultirati čak i povećanom kupnjom fizičkih srebrnih poluga, uzrokujući dodatne nestašice.

Izvor: www.moneymetals.com

Koja svjetska zemlja najviše ulaže u srebro? Reviewed by on . Tijekom proteklog desetljeća, ovih pet zemalja bilo je vodeći ulagač u srebro u svijetu. Od 2010. do 2019. godine građani ovih zemalja uložili su u više od dvij Tijekom proteklog desetljeća, ovih pet zemalja bilo je vodeći ulagač u srebro u svijetu. Od 2010. do 2019. godine građani ovih zemalja uložili su u više od dvij Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori