Srijeda , 06.12.2023.

Početna » Novosti » Novi rast cijena platine

Novi rast cijena platine

19.02.2021. / 10:33 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Od svih plemenitih metala kojima se trguje na terminskim tržištima (zlato, srebro, platina i paladij), čini se da je platina sama po sebi u grupi jer je neprestano rasla u posljednja tri uzastopna tjedna. Zapravo su se prije tri tjedna terminski poslovi s platinom otvorili nešto ispod 1.100 dolara po unci po cijeni od 1.096 dolara. Danas je platina ukupno zaradila 26,20 dolara, što je najaktivniji Comexov ugovor za travanj 2021. godine i trenutno je utvrđen na 1283,90 američkih dolara.

Izvor: Kitco.com

Cijena platine se udvostručila

Jedan od najimpresivnijih poteza u plemenitim metalima mora biti platina, s obzirom na to da je u ožujku 2020. godine, kada su svi plemeniti metali dosegli najniže razine i kada se zlato trgovalo po cijeni od 1450 dolara za uncu, platina trgovala na unutardnevnom minimumu od 560 dolara po unci. To znači da se u vrijeme kada je zlato poraslo s 1.450 dolara na trenutne cijene, cijena platina se više nego udvostručila. Što se tiče temeljnih razloga zašto smo vidjeli kako se platina tako snažno uspinjala, to je jednostavno nedostatak ponude i rastuća potražnja.

Velika većina platine vadi se u Južnoj Africi koja proizvodi otprilike 80 posto svjetske ponude. Još jedan čimbenik koji je ključan za nedavni potez platine jest to što je jedini plemeniti metal koji ima svojstva koji pretvara neizgorene ugljikovodike u ugljični dioksid i vodenu paru. Zapravo, potražnja automobilske industrije objašnjava upotrebu velike većine proizvodnje platine.

Dodatna potražnja za platinom

Nova je glavna aplikacija koja će samo povećati potražnju za platinom i to u automobilskoj industriji u kojoj će potražnja za platinom znatno porasti. To je most između modernih motora na plinski pogon u električnim vozilima. A platina se istražuje kako bi baterije učinile sposobnijima da udovolje transportnim zahtjevima. Također, kao srednje hibridni dizelski motor koji proizvodi puno manje stakleničkih plinova. Druga vrsta motora zabilježila je povećani rast, posebno u Kini. Prema Trevoru Raymondu, direktoru istraživanja pri Svjetskom vijeću za platinasto ulaganje, “trenutno većina električnih vozila na baterije nije čišća od učinkovitog modernog dizela. Električna vozila s gorivim ćelijama vrlo su čista transportna alternativa koja će pridonijeti smanjenju globalnog zagrijavanja kada se napaja zelenim vodikom. Ova tehnologija ovisi o upotrebi platine.”

Šestogodišnji maksimum

Prema Reutersu, platina je sada porasla na šestogodišnji maksimum. To se temelji na pretpostavci da će doći do snažnog automatskog oporavka nakon pandemije. Platina je jučer skočila preko 3 posto a danas je u trgovanju zabilježila gotovo 2 posto.

Prema Bartu Meleku, šefu robnih strategija u TD securities: “Očekujemo da će potražnja za automobilima porasti globalno kako prelazimo u fazu oporavka. Također je dodao da će “viši standardi za kontrolu onečišćenja zahtijevati više metala.”

Nije sam u svom tržišnom osjećaju jer je glavni prerađivač Johnson Maffei rekao da bi i platina i paladij koji se koriste za katalizatore za čišćenje ispušnih plinova automobila mogli imati nedostataka u ponudi ove godine. Uz nestabilnost koja je svojstvena srebru, koje se istodobno događa s uskim i medvjeđim ponašanjem u zlatu, čini se da je platina vrlo solidan izbor u smislu ulaganja u plemenite metale.

Izvor: www.kitco.com

Novi rast cijena platine Reviewed by on . Od svih plemenitih metala kojima se trguje na terminskim tržištima (zlato, srebro, platina i paladij), čini se da je platina sama po sebi u grupi jer je neprest Od svih plemenitih metala kojima se trguje na terminskim tržištima (zlato, srebro, platina i paladij), čini se da je platina sama po sebi u grupi jer je neprest Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori