Četvrtak , 23.05.2024.

Početna » Novosti » Novi rast cijena zlata unatoč inflaciji

Novi rast cijena zlata unatoč inflaciji

16.07.2021. / 08:05 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Zlato se poraslo više od 1 posto, dok je predsjednik Federalne rezerve Jerome Powell rekao da čuje američku inflacijsku zabrinutost “glasno i jasno”, dok te skokove cijena i dalje smatra privremenima.

Porast cijena zlata

Futures ugovori za zlato za kolovoz na njujorškoj burzi Comex zadnji su se put trgovali po 1.826,80 dolara. To je 0,93 posto više za taj dan.

Powell se suočio s mnoštvom pitanja oko visoke inflacije i onoga što Fed planira učiniti po tom pitanju tijekom svjedočenja pred Odborom američkih kuća za financijske usluge.

Predsjednik Feda pažljivo je održavao svoj “prolazni” stav prema inflaciji, ističući da je središnja banka “nestrpljiva” poput svih ostalih da inflacija prolazi i vraća se u normalu. “Trenutno inflacija nije umjereno iznad 2 posto. Ona je znatno iznad 2 posto. Pitanje je, gdje će nas to ostaviti za šest mjeseci? Ovisi o gospodarskom putu”, rekao je Powell.

Porast inflacije

Powell je primijetio da su svi dolazni makro podaci koje Fed prati bili “veći od očekivanih i nadali se”, ali i dalje “u skladu” s Fedovim stajalištem.

Pojasnio je da većina povećanja cijena dolazi iz male skupine roba i usluga izravno povezanih s ponovnim otvaranjem gospodarstva. “To su novi automobili, rabljeni automobili, iznajmljeni automobili, hoteli, avionske karte”, rekao je.

Posljednji lipanjski brojevi inflacije još su jednom iznenadili naviše s godišnjom inflacijom od 5,4 posto i osnovnom mjerom, koja isključuje hlapljive sastojke hrane i energije, popevši se na 4,5 posto. Najveći porast od studenog 1991.

“To je samo savršena oluja velike potražnje i niske ponude, koja bi trebala proći ukoliko ne pomislimo da će u Sjedinjenim Državama doći do višegodišnje nestašice rabljenih automobila”, rekao je Powell.

No, prije nego što je postao previše samopouzdan, Powell je rekao da bi želio vidjeti više narativa poput onoga o drvnoj građi – gdje su se cijene popele jako visoko, a zatim vratile.

“Cijene drvne građe porasle su, a zatim pale. Mislimo da će to biti obrazac za neke od ovih stvari. Ne kažem da će cijene pasti. Ali trebali bismo vidjeti da se razina inflacije vrati na normalniju razinu”, izjavio je Powell. “To je vrsta stvari koju bismo željeli vidjeti puno više.”

Fed prati priču o inflaciji

Powell je dodao da Fed vrlo pažljivo prati priču o inflaciji te će unaprijed priopćiti svaki pomak u razmišljanju.

“Kad bismo vidjeli da inflacija ostaje neko vrijeme visoka i materijalno iznad našeg cilja apsolutno bismo promijenili našu politiku prema potrebi.”

Powell se također pobrinuo da ostane suzdržan tijekom cijelog svjedočenja, napominjući da su SAD daleko od pune zaposlenosti. “Stopa nezaposlenosti iznosi 5,9 posto, a stvarni je broj zapravo znatno iznad toga.“

Predsjednik Feda ponovio je da će se razgovori o vrsti “značajnog daljnjeg napretka” potrebnog prije početka smanjivanja kupnje imovine od 120 milijardi dolara mjesečno nastaviti tijekom sljedećih nekoliko sastanaka FOMC-a.

Izvor: www.kitco.com

Novi rast cijena zlata unatoč inflaciji Reviewed by on . Zlato se poraslo više od 1 posto, dok je predsjednik Federalne rezerve Jerome Powell rekao da čuje američku inflacijsku zabrinutost "glasno i jasno", dok te sko Zlato se poraslo više od 1 posto, dok je predsjednik Federalne rezerve Jerome Powell rekao da čuje američku inflacijsku zabrinutost "glasno i jasno", dok te sko Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori