Petak , 01.12.2023.

Početna » Novosti » Očekuje se da će cijena zlata dostići razinu od 1.800 dolara po unci

Očekuje se da će cijena zlata dostići razinu od 1.800 dolara po unci

13.04.2021. / 13:39 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Tržište zlata još nije u cijeni potaklo veća inflacijska očekivanja, navodi Standard Chartered, koji u drugom i trećem kvartalu vidi potencijal porasta za plemeniti metal.

Odražavanje promjena

Financijska tržišta preusmjeravaju fokus na veće rizike inflacije, a zlato tek treba odraziti tu promjenu, rekla je analitičarka plemenitih metala Standard Chartered Suki Cooper.

“Cijene zlata ne odražavaju u potpunosti rizike visoke inflacije u bliskom roku kako se gospodarstva ponovo otvaraju, ali pružaju potporu oporavkom fizičke potražnje”, rekla je Cooper u izvješću. “Iako Fedov ljubavni stav i razmjeri američkih fiskalnih poticaja pružaju povoljnu pozadinu, cijene zlata obično se snažno rastu usred razdoblja visoke i neočekivane inflacije.”

Ubrzanje inflacije

Iako je vjerojatno da će se inflacija ubrzati u narednim mjesecima, još uvijek nije jasno kako će zlato reagirati.

“Neizvjesno je hoće li biti dovoljno visoko da se zlato znatno pogura i hoće li zlato biti glavni korisnik zaštite od inflacije. Kriptovalute također privlače interes kao potencijalna sigurna utočišta”, rekao je Cooper. “Iako očekujemo da će inflatorna očekivanja pružiti potporu zlatu, stvarna inflacija vjerojatno neće biti dovoljno visoka da potakne više cijene.”

Kratkoročni otpor zlata iznosi 1.750 dolara za uncu. U vrijeme pisanja, futures ugovori za zlato na njujorškoj burzi Comex posljednji su se put trgovali po 1.733,20 dolara. To je 0,66 posto manje za taj dan.

Prostor za povećanje cijena

Lagano pozicioniranje u zlatu pokazuje prostor za povećanje cijena, dodao je Cooper. “ETP odljevi dosegli su trećinu neto priljeva u 2020. godini, a taktičko pozicioniranje nalazi se na najnižim razinama u svibnju 2019., što sugerira opseg za dodavanje izloženosti”, napomenula je.

Također, zlato bilježi dodatnu potporu iz obnovljene fizičke potražnje, a središnje banke u veljači su ponovno postale neto kupci plemenitog metala.

“Službeni se sektor vratio na neto kupce zlata, s neto dodacima od 8,6 tona (t) nakon neto prodaje od 25,4 t u siječnju… Mađarska je utrostručila svoje rezerve zlata na 94,5 t. Nakon što nije povećala svoje rezerve od listopada 2018. (28,4 t), dodao je 63,5 tona sa 31,5 tona u veljači 2021. “, napisala je Cooper. “Očekujemo da će središnje banke ove godine ostati neto kupci.”

U međuvremenu, zlato se nastavlja kretati u korelaciji s američkim dolarom i prinosima. “Tromjesečna korelacija zlata s američkim dolarom i dalje ostaje jaka na 57 posto. I učvrstila se na 30 posto s 5-godišnjim stvarnim prinosima”, istaknula je Cooper.

Standard Chartered projicira da će zlato trgovati na 1.775 dolara za uncu tijekom drugog tromjesečja. A zatim porasti na 1.820 dolara za uncu tijekom trećeg kvartala ove godine.

Izvor: www.kitco.com

Očekuje se da će cijena zlata dostići razinu od 1.800 dolara po unci Reviewed by on . Tržište zlata još nije u cijeni potaklo veća inflacijska očekivanja, navodi Standard Chartered, koji u drugom i trećem kvartalu vidi potencijal porasta za pleme Tržište zlata još nije u cijeni potaklo veća inflacijska očekivanja, navodi Standard Chartered, koji u drugom i trećem kvartalu vidi potencijal porasta za pleme Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori