Četvrtak , 07.12.2023.

Početna » Novosti » Postoji li rizik od rasprodaje zlata?

Postoji li rizik od rasprodaje zlata?

27.07.2021. / 08:08 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Zlato se pokušava zadržati iznad razine od 1.800 dolara za uncu, ali analitičari upozoravaju na rizik od rasprodaje u svjetlu jačeg američkog dolara.

Jedna od ključnih stvari koje treba paziti je može li zlato zadržati zonu potpore od 1.797-90 dolara, rekao je voditelj istraživanja Pepperstonea Chris Weston.

Glavni događaj

Glavni događaj sljedećeg tjedna bit će objava kamatnih stopa Federalne rezerve, nakon koje će uslijediti konferencija za novinare predsjedatelja središnje banke Jeromea Powella, zakazana za srijedu.

“Ne čini se kao da nas očekuje velika najava koja previše pažljivo šokira američko tržište stopa, uzrokujući velike fluktuacije derivata drugog reda poput dolara, dionica i zlata“, rekao je Weston.

I dok američka inflacija raste više nego što se očekivalo, s američkim temeljnim godišnjim CPI-om od 4,5 posto u lipnju, situacija u zapošljavanju i dalje predstavlja glavnu zabrinutost središnje banke.

Na konferenciji za novinare u lipnju, Powell je ponovio da će Fed dati znak “dosta unaprijed” prije sužavanja kupnje imovine ili povećanja stopa.

Nijanse su bitne

“Nijanse su ipak bitne, a pojedinačne riječi pokreću tržišta – ili su u slučaju lipanjskog FOMC-a to bile projekcije stope opskrbljenih fondova. Ne čini se da će Powell uznemiriti tržišta, ali bilo koji narativ koji stvara snažni konsenzus da bi rujan mogao biti datum formalne najave za sužavanje, mogao bi dovesti prodavače u američke riznice (prinosi veći), što bi moglo ubaciti život u dolar i odraziti se na zlato“, dodao je Weston.

Jedno je pitanje zlata da mu nedostaju novi pokretači koji bi mogli podići cijene znatno iznad razine od 1.800 dolara za uncu. Ovaj je tjedan bio još jedan dokaz za to jer plemeniti metal nije uspio rasti dok su dionice padale i američka riznica prinosila.

“Cijene zlata se trude učvrstiti unatoč padu stvarnih stopa. Trajna slabost žutog metala prema stvarnim prinosima ukazuje na ranjivu mikrostrukturu, dok istodobno, nesposobnost zlata da se raste unatoč rizičnom trgovačkom okruženju naglašava da su špekulativni tokovi i dalje posebno slabi,” primijetio je robni strateg TD Securities Daniel Ghali. “Globalni makro rast je katalizirao promjenu očekivanja za Fedova povećanja, ali zlato još uvijek nije uspjelo uhvatiti ponudu, pojačavajući potencijal za dublje povlačenje.”

Pad cijena

Ghali je dodao da TD Securities pokreće taktički manjak u aktivnim futures ugovorima za zlato, projicirajući pad prema 1.730 dolara za uncu.

Put najmanjeg otpora za zlato je prema dolje, dodala je stručnjakinja za plemenite metale Gainesville Coins, Everette Millman.

“Zlato je zabilježilo kratkotrajnu nestabilnost. Iako ovi cjenovni pokreti nisu bili veliki, čini se da cijena zlata poskakuje gore-dolje”, rekla je stručnjakinja za plemenite metale Gainesville Coins Everette Millman. “Trenutno imam medvjedast pogled prema zlatu.”

Nakon što se ne uspije pomaknuti prema nižim dionicama, zlato bi moglo riskirati povlačenje dok se tržište dionica oporavlja, rekao je šef globalne strategije TD Securities Bart Melek.

“Dionice su nadoknadile sve gubitke. I malo smo porasli u kamatnoj stopi. Ta kombinacija dovodi do korekcija cijena zlata”, rekao je Melek. “Kao podršku vidimo 1.730 američkih dolara, ali ne očekujemo pad na tu razinu danas ili sutra.”

Je li stagflacija stvarni rizik?

Sve više analitičara počinje govoriti o stagflaciji kao rastućoj brizi za američko gospodarstvo. Stagflacija je okruženje veće inflacije i sporijeg gospodarskog rasta.

“Stagflacija je glavni rizik ove godine. Čak su i članovi Feda rekli da očekuju da će inflacija biti veća. Kad pređemo na drugu stranu “prolazne inflacije”, dugoročni cjenovni pritisci mogli bi i dalje biti veći Fedov cilj. Ako to kombiniramo s nižim rastom, vratit ćemo se na scenarij stagflacije “, rekao je Millman.

Zbog toga će tržišta pažljivo pratiti brojeve BDP-a u drugom tromjesečju sljedećeg tjedna.

“BDP bit će visok sljedeći tjedan. Mnogo neobičnih kretanja na tržištima riznice temelje se na ideji da će rast biti niži”, rekao je. “To je definitivno pozitivno za zlato.”

Izvor: www.kitco.com

Postoji li rizik od rasprodaje zlata? Reviewed by on . Zlato se pokušava zadržati iznad razine od 1.800 dolara za uncu, ali analitičari upozoravaju na rizik od rasprodaje u svjetlu jačeg američkog dolara. Jedna od k Zlato se pokušava zadržati iznad razine od 1.800 dolara za uncu, ali analitičari upozoravaju na rizik od rasprodaje u svjetlu jačeg američkog dolara. Jedna od k Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori