Srijeda , 06.12.2023.

Početna » Novosti » Potražnja za srebrom dostigla je osmogodišnje maksimume, ali što je s cijenama?

Potražnja za srebrom dostigla je osmogodišnje maksimume, ali što je s cijenama?

11.02.2021. / 10:48 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Globalna potražnja za srebrom porast će do osmogodišnjih najviših razina 2021. godine zbog sve većeg zanimanja s industrijskih i fizičkih tržišta, rekli su iz The Silver Institute u srijedu u izvješću.

Porast potražnje za srebrom

“Sukladno poboljšanju makroekonomske pozadine, očekuje se porast glavnih segmenata potražnje za srebrom ove godine”, navodi se u izvješću. “To odražava očekivani dobitak u kritičnim segmentima industrijske potražnje, fizičkih ulaganja, izrade nakita i srebrnog posuđa.”

Očekuje se da će ukupna potražnja doseći 1,025 milijardi unci, porasti za 11 posto i obilježiti osmogodišnji maksimum.

Predviđa se da će samo fizička ulaganja doseći šestogodišnji maksimum od 257 milijuna unci zbog veće potražnje za srebrnim kovanicama i polugama. Potražnja za srebrnim nakitom želi se oporaviti, ali ostat će ispod razine prije COVID-a, navodi se u izvješću.

Industrijska potražnja

Predviđa se da će industrijska potražnja porasti na četverogodišnji maksimum od 510 milijuna unci, 9 posto više u odnosu na 2020. godinu.

“Potražnja od strane elektroenergetskog i elektroničkog sektora spremna je odgovoriti na glavninu dobitaka. Uz sve veći prodor 5G tehnologije u potrošačku elektroniku, očekuje se da će ovaj sektor ostvariti značajne dobitke u unosu srebra“, navodi se u izvješću. “Fotonaponski (PV) sektor ostvario je snažan oporavak u drugoj polovici 2020. godine, a ovaj bi zamah trebao proći kroz 2021.”

Procjenjuje se da će ove godine potražnja iz fotonaponskog sektora iznositi oko 105 milijuna unci. “Sektor će imati koristi od sve većeg broja zemalja koje instaliraju nove fotonaponske kapacitete.”

S druge strane, opskrba rudnikom srebra vjerojatno će zabilježiti dvoznamenkasti dobitak jer se 2021. godine popela na 866 milijuna unci nakon razine pogođene pandemijom 2020. godine, istaknuto je u izvješću. Ovaj ukupan iznos označio bi najvišu razinu od 2016. godine.

Većina rudnika ponovno je započela s radom

“Većina rudnika pogođenih ograničenjima COVID-a ponovno je započela s radom. Pritom je oporavak također imao koristi od ponovnog otvaranja ključnih rudnika pogođenih udarnim akcijama. Rast će potaknuti i veća proizvodnja iz primarnih rudnika srebra te novi projekti u Meksiku i Australiji “, Rekao je Institut Silver.

Predviđa se i rast potražnje za otpadnim srebrom u svjetlu viših cijena.

Sveukupno, tržište srebra dobit će fizički višak 2021. godine; međutim, to će biti najniži od deficita 2015. godine, dodaje se u izvješću.

Glavni rizik za izglede potražnje je sporiji gospodarski oporavak od očekivanog. To bi izvršilo pritisak na cijene osnovnih metala i potaknulo smanjenu izloženost i srebru, istaknuo je The Silver Institute.

Također se predviđa da će srebro ove godine nadmašiti zlato. A cijene će doseći sedmogodišnjih najviših 30 dolara na godišnjem prosjeku.

“Očekuje se da će omjer zlata i srebra pasti s godišnjeg prosjeka od 86 u 2020. na oko 68 u 2021. To će biti još značajnije s obzirom na to da je omjer dotaknuo rekordni dnevni maksimum od 127 u ožujku 2020.”, navodi se u izvješću.

Izvor: www.kitco.com

Potražnja za srebrom dostigla je osmogodišnje maksimume, ali što je s cijenama? Reviewed by on . Globalna potražnja za srebrom porast će do osmogodišnjih najviših razina 2021. godine zbog sve većeg zanimanja s industrijskih i fizičkih tržišta, rekli su iz T Globalna potražnja za srebrom porast će do osmogodišnjih najviših razina 2021. godine zbog sve većeg zanimanja s industrijskih i fizičkih tržišta, rekli su iz T Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori